Презентація "Поезії Ф.Г.Лорки "Гітара", "Про царівну Місяцівну"

Про матеріал
У презентації до поезій Ф.Г.Лорки "Про царівну Місяцівну", "Гітара" містяться кроссенс за біографією поета, аналіз його віршів, хмарки слів до аналізу, тестові запитання на закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Правила роботи в інтернеті

Номер слайду 3

Емоційне налаштування

Номер слайду 4

Федеріко Гарсіа Лорка «Гітара», «Про царівну Місяцівну»

Номер слайду 5

Мета уроку. Ознайомитися з поезіями Ф. Г. Лорки «Про царівну Місяцівну», «Гітара», проаналізувати ці твори.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Про царівну Місяцівну» (переклад М. Лукаша) Прийшла в кузню Місяцівнав серпанковім покривалі,хлопчик дивиться на неї —краса очі пориває. Має білими руками,аж малому серце в'яне,вислоняє, грішна й чиста,тугі перса олив'яні."Тікай, тікай, Місяцівно,бо як вернуться цигани,накують із твого серцянамиста й перснів багато"."Дай я, хлоню, потанцюю,бо як вернуться чхавале,ти з закритими очималежатимеш на ковадлі"."Тікай, тікай, Місяцівно. Чуєш, тупотять бахмати?""Ну-бо, хлоню, не топчисяпо білі моїй крохмальній". Битим шляхом скаче вершник,мов у бубон в шлях бабаха,а вже в кузні малий хлопчиксклепив віченьки бідаха. Гаєм їхали цигани,мусянджовії примари. Очі мружили набакир,рівно голови тримали. А в тім гаю пугач пуга,пугач пуга тоскно й жаско...пливе небом Місяцівна,за руку держить хлоп'ятко. В кузні туж, у кузні лемент,плачуть, голосять цигани,а царівну місяцівнуповивають хмари, хмари.

Номер слайду 8

Який центральний образ поезії? Із чим, ким він персоніфікується? Кінець вірша оптимістичним чи песимістичний, на ваш погляд?

Номер слайду 9

Персоніфікація чи уособлення — вид метафори — вираз, що дає уявлення про який-небудь об'єкт, поняття або явище шляхом надання невластивих їм ознак, перейнятих з живої природи, перш за все — людських рис і якостей.

Номер слайду 10

«Про царівну Місяцівну» У циганських повір'ях місяць губить маленьких дітей, яких безпечно залишили спати під місячним світлом. Темної ночі до самотнього героя спустилась загадкова небесна красуня. «Грішну й чисту» Місяцівну не зупиняють благання хлопчика: «Тікай, тікай, Місяцівно». У романі є реалістична канва: цигани, повернувшись у кузню, знайшли хлопчика мертвим і «плачуть, голосять цигани». Але у Лорки сюжет міфологізований. Місяцівна появилась перед хлопчиком, танцювала перед ним і, зрештою, забрала з собою на небо. Як і в баладі німецького просвітника Гете «Вільшаний король», стирається межа між реальністю і фантастикою. Діалог героїв нагадує розмову Вільшаного короля з хворим хлопчиком.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Аналіз вірша «Про царівну Місяцівну»Рік – 1927. Надруковано у 1928р. Збірка «Циганські романсеро». Тема твору: Зустріч хлопчика з царівною Місяцівною.Ідея: Царівна Місяцівна як потойбічна сила, що забирає хлопчика у свій світ. Основна думка: За красивим і чарівним часто ховається погане і підступне. Жанр: касида; інтимна лірика. Римування: білий вірш, хоч часом зустрічається перехресне римування.

Номер слайду 15

Аналіз вірша «Про царівну Місяцівну»

Номер слайду 16

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 17

«Гітара» (переклад В. Стуса)Починається плач гітари,розбиваються дзбани ранку. Починається плач гітари. Гамувати її —не варто. Не вгамуєш її — намарне. Монотонно,ніби хвиля, плаче гітара,ніби вітер над снігопадом,плаче гітара,не вгамуєш її —намарне. Так плаче за даллю маревпівдня пісок гарячий —камелій благає білих. Так плаче стріла без цілі,так вечір без ранку плаче. На голім вітті вмираєвранішня перша птаха. О гітара,конає серце,на п’яти розіп’яте шпагах!

Номер слайду 18

Який найяскравіший художній прийом у вірші? Як ви розумієте вислів: «О гітаро, поранене серце!»

Номер слайду 19

Аналіз вірша «Гітара»Автор: Федеріко Гарсіа Лорка. Рік написання – 1921-1926. Рік видання – 1931. Збірка  – “Канте Хондо”. Цикл “Поеми циганської сигірії”Жанр: ліричний вірш. Стиль: сюрреалізм. Сюжет: Кабальєро приходить під балкон коханої. Його гітара ридає, виспівуючи серенади, а над ранок його знаходять убитим… Але ж його попереджали, йому погрожували (суперник, чоловік, можливо, батько коханої). Кульмінаційною точкою у вірші «Гітара» є слова «А-ой, гітаро! У серці п’ять ножів одним ударом!»Ритмомелодіка: голосіння-плач.

Номер слайду 20

Емоційне налаштування. Гітара як жива істота вписана в навколишній світ, вона частина цього світу. Вода, вітер, пісок, хмари — оточення, у якому існує, тобто плаче гітара, — теж живе, персоніфіковане. Тут усе пульсує, дихає. До цього життя спонукає гітара: вода плаче, вітер плаче; захід плаче, сумуючи за світанком (антитеза); «плаче стріла за ціллю»; «плаче пісок гарячий»; «плаче в голім гіллі пташка остання». Образ серця, яке пробите п’ятьма ножами чи мечами (у різних перекладах є обидві версії), відсилає до ше одного відомого усім зорового образу Діви Марії, серце якої пронизане п’ятьма або сімома мечами. Цей образ підкреслює глибину страждань ліричного героя. Звуковий образ — мелодія гітари, яка звучить як плач, як звук води та вітру над пустелею, як звук чаші, що розбилася, переходить у зорові образи, що роблять зримими почуття ліричного героя.

Номер слайду 21

Тестові запитання. У якій країні народився поет? Америка  Італія Іспанія. У дитинстві Лорку виховували люди, які любили … пісні і танці вірші і фольклор пісню і музику музику і книги. Перша поетична збірка? "Гітара" "Поема про канте хондо" "Книга віршів«

Номер слайду 22

Тестові запитання. Лорка вступив у Гранадський університет на факультети: філософії і математики, медицини філософії, літератури і права філософії, економікимузики, мистецтва. Вірш "Гітара" написаний у стилі : імпресіонізм сюрреалізм екзистенціалізм"Як заридала моя ... — розбилась досвітку криштальна чара. Ой заридала моя ... . Хочу утішить — надармо, хочу утішить — намарно." Яке слово пропущене в вірші Лорки кохана скрипка гітара птаха

Номер слайду 23

Тестові запитання. Найбільше визнання Лорці принесла збірка "Криваве весілля" "Циганське романсеро" "Книга віршів" "Канте хондо«Назвіть головних героїв вірша «Про царівну Місяцівну" Місяцівна і Чорний князь Місяцівна і хлопчик. Місяцівна і принц. Оберіть за назвою твори, що належать Федеріко Гарсіа Лорці :"Перевтілення" "Фауст" "Гітара" "Царівна Місяцівна" "Міст Мірабо" "Зарізана голубка й водограй"

Номер слайду 24

Підсумок уроку. Ознайомитися з поезіями Лорки «Про царівну Місяцівну», «Гітара», проаналізувати ці твори.

Номер слайду 25

Рефлексія

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Підготуватися до контрольної роботи.

Номер слайду 27

Джерелаhttps://dovidka.biz.ua/pro-tsarivnu-misiatsivnu-analiz/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%80%D0%BE_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%83_%D0%9 C%D1%96%D1%81%D1%8 F%D1%86%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%83https://dovidka.biz.ua/gitara-lorka-analiz/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Жук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лейба Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кайдалова Жанна Борисівна
    дякую за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 грудня 2023
Переглядів
4886
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку