Презентація "Походження «етики». Мораль і моральні цінності. Людські чесноти."

Про матеріал
НУШ. Презентація до уроку для 5 класу "Вступ. Походження "Етики". Мораль і моральні цінності. Людські чесноти". За модельною програмою авторів Ашотія Є.Д, Бакка Т.В., Желіба О.В., Козіна Л.Є., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Етикаабо що добре, а що погано ?

Номер слайду 2

Що ми називаємо ЕТИКОЮ ? Для початку треба пригадати , що таке діловий етикет , мовний етикет, шкільний етикет? Етикет – це правила ввічливої поведінки. Ці правила змінювалися з часом, але існували весь час. Етикет може значно відрізнятись залежно від конкретної епохи й культурного середовища. Люди завжди прагнули знати як поводитися, щоб почуватися зручно і не заважати іншим. Слова «етикет» та «етика» подібні, але не однакові за значенням.

Номер слайду 3

Перші моменти становлення етики як науки почались за часів Давньої Греціїї як частина філософії.

Номер слайду 4

Філософія (від грец. «любовдо мудрості») – наука пронайзагальніші законирозвитку природи,суспільства та мислення

Номер слайду 5

Арістотель (384-322 до н.е)Давньогрецький філософ Майже 2500 років томууперше вжив термін «етика» Етика ( від.грец. Ethos) – означає норов, характер, звичай. Арістотель шукав відповідь на запитання, навіщо живе людина, тобто у чому полягає сенс людського життя.

Номер слайду 6

Етикою називають науку про те, що є добрим, а що поганиму вчинках людини. Узвичаєніуявлення про добре та погане, правильнета неправильне – загалом про те, що єдобро, а що – зло – називають словом «МОРАЛЬ»

Номер слайду 7

Етика – наука про мораль Всі уявлення моралі втілюються у МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЯХ – це все те, що ми вважаємо важливим, потрібним, істотним: добро, дружбу, любов, свободу, взаємопоміч, справедливість, милосердя тощо.

Номер слайду 8

Тож етикет навчає правилам поведінки , що регулює зовнішні прояви людських взаємин – поведінці в громадських місцях, професійні відносини, поводження з оточуючими людьми, форми звертання і привітання, манери поведінки, одяг тощо. І сам термін «етикет» з'явився тільки у XVIII ст., при французькому королівському дворі, коли було запроваджено спеціальні картки («етикетки») для придворних із переліком обов'язкових правил поведінки. Етика досліджує настанови, на яких ґрунтуються правила етикету- моральні правила.

Номер слайду 9

Моральні правила – це настанови, як чинити по-доброму. На них ґрунтуються уявлення про найкращі людські риси – чесноти. Протилежність чеснотам становлятьвади. Моральні правила: Дотримання прав інших людей. Непричинення своїми діями зла ( обману, насильства, приниження)Боротьба з пороками і недоліками , а не з людьми , в яких вони проявилися. Повага до думки інших людей. Прагнення найти рішення, що задовольнить усіх

Номер слайду 10

Чесноти найкращі людські риси. Вади. Найгірші людські риси. Добро. Чесність. Щирість. Справедливість. Співчуття. Охайність. Відповідальність. Сміливість. Ввічливість. Вірність. Милосердя. Доброзичливість. Толерантність…?

Номер слайду 11

Опрацювати стор.8-12 підручника. Доповніть твердження: Етику потрібно вивчати для того, щоб…Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Круковська Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
3 червня 2023
Переглядів
2945
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку