Презентація "Поль Верлен "Осіння пісня", "Поетичне мистецтво"

Про матеріал

Презентація складена до уроку за творчістю французького поета Поля Верлена; містить завдання з складання хронологічної таблиці, роботу із зображеннями за фактами біографії митця, аналіз віршів "Осіння пісня", "Поетичне мистецтво".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Поль Верлен – майстер імпресіоністичної та символістської лірики.«Осіння пісня», «Поетичне мистецтво»

Номер слайду 3

Мета уроку. Ознайомитися з біографією французького поета Поля Верлена; проаналізувати його вірші «Осіння пісня», «Поетичне мистецтво».

Номер слайду 4

4загальна назва кризових явищ у мистецтві та культурі, позначена настроями безнадії, розчарування, занепадом життєвих сил Модернізм Символізм Неоромантизм Імпресіонізм Декаданс культ пригод і небезпекекзотичні країнивідмова від меланхолійності і споглядальності,повсякденності контраст, антитезастильова течія модернізму, характерна ознака якої є перетворення конкретного художнього образу на багатозначний символзагальна назва напрямів мистецтва й літ-ри кінця XIX - поч. XX ст., що відображували кризу бурж. к-ри, характеризували розрив із традиціями реалізму й естетикою минулого. Установіть відповідністьхудожній напрям, заснований на безпосередній фіксації вражень, спостережень, співпереживань

Номер слайду 5

загальна назва кризових явищ у мистецтві та культурі, позначена настроями безнадії, розчарування, занепадом життєвих сил Модернізм Символізм Неоромантизм Імпресіонізм Декаданс культ пригод і небезпекекзотичні країнивідмова від меланхолійності і споглядальності,повсякденності контраст, антитезастильова течія модернізму, характерна ознака якої є перетворення конкретного художнього образу на багатозначний символзагальна назва напрямів мистецтва й літ-ри кінця XIX - поч. XX ст., що відображували кризу бурж. к-ри, характеризували розрив із традиціями реалізму й естетикою минулогохудожній напрям, заснований на безпосередній фіксації вражень, спостережень, співпереживань

Номер слайду 6

Поль ВерленІм'я при народженні Поль Марі Верлен. Псевдонім Pauvre Lelian і Pablo de Herlagnèz. Народився 30 березня 1844; Мец, Франція. Помер 8 січня 1896 (51 рік); Париж, Франція; пневмонія. Громадянство Франція Національність француз. Діяльність поет. Сфера роботи літературна діяльність, поезія. Alma mater Кондорсе. Мова творів французька. Напрямок символізм. Жанр поезія. Конфесія атеїзм

Номер слайду 7

Доля митця. Наприкінці ХІХ ст. в кав’ярнях Монмартру часто з’являвся невеличкий лисий опецькуватий чоловічок із високим сократівським чолом. За скромне частування за столом він декламував вірші та роздавав автографи на серветках. Поряд із ним часто можна було побачити молодих поетів і малярів. Здивованому обивателю пояснювали, що цей ще не старий чолов’яга, чимось схожий на фавна, — «король поетів». Обиватель дивувався, знизував плечима, бубонів собі під ніс щось про кінець світу, купував «королеві поетів» чергову чарку хмільної рідини, не забувши взяти серветку з автографом. А незабаром діти цього обивателя продавали ці серветки на аукціонах із великим зиском для себе, а діти дітей — за його віршами вчилися читати. Чарівна метаморфоза: із «прoклятого»Король поетів перетворився на хрестоматійного.

Номер слайду 8

Заповнення таблиці{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Дата. Подія1844186218631866186918701871187218731874188118841896

Номер слайду 9

Народження. Навчання. Поль-Марі Верлен (Paul Marie Verlaine) народився 30 березня 1844 в місті Мец, в сім’ї військового інженера. Після відставки батька сім’я переїхала до Парижа, де і пройшли шкільні роки поета. У 1862 році він закінчив ліцей і вступив на юридичний факультет університету. Але через матеріальні проблеми сім’ї в 1864 році почав працювати дрібним службовцем у страховій компаній, після в мерії одного з паризьких районів, а незабаром і в сільській ратуші.

Номер слайду 10

Творчість. Літературні здібності виявилися рано, почав писати з 14 років1858 р. – надіслав один із ранніх віршів “Смерть” Вікторові Гюго. 1863 р. – перша публікація Верлена (сонет “Пан Прюдом”).1866 р. – публікує свої вірші в журналі “Сучасний Парнас”, видає (власним коштом) збірку “Сатурнічні вірші” (продовжує традиції Шарля Бодлера).1869 р. – збірка “Вишукані свята” (сучасники не зрозуміли, набула популярності через 20 років).

Номер слайду 11

Особисте життя. У кінці липня 1869 поет познайомився зі своєю майбутньою дружиною Матильдою Моте, а в 1870 р одружився на ній. До збірки «Добра пісня» (1870) увійшли твори, які він присвятив своїй дружині. Однак надії на щасливе сімейне життя не виправдалися. У лютому 1871 письменник отримав листа з маленького провінційного містечка Шарлевіль від тоді ще не відомого 18-річного Артюра Рембо з кількома його віршами. Вони викликали зацікавленість, і Верлен запросив юнака до Парижа, вони подружилися. Верлен, незважаючи на вікову перевагу, потрапив під вплив сильної натури Рембо.

Номер слайду 12

Творчість1870 р. – збірка “Добра пісня” (поезії, навіяні коханням до Матильди Моте).1874 р. – поетична збірка “Романси без слів”

Номер слайду 13

Особисте життя. У 1872 р ховаючись від переслідувань за участь у Паризькій комуні, поет покинув будинок, дружину, дитину і відправився разом з другом Рембо в подорож – до Англії, а після в Бельгію. Роз’їжджаючи Європою, Верлен і Рембо шукали – разом і окремо – своє місце в мистецтві. Під час сварки в липні 1873 М. П. Верлен поранив А. Рембо пострілом револьвера, за що був засуджений брюссельським судом до двох років в’язниці. До того ж суд дізнався про комуністичне минуле поета. У в’язниці поет дізнався, що дружина подала на розлучення. Коли 16 січня 1875 він вийшов з в’язниці, ніхто не зустрічав його біля воріт, крім старенької матері.

Номер слайду 14

Особисте життя. Відчуваючи самотність Верлен знову шукав підтримку з боку Рембо і зустрівся з ним в Шртутгарті. Ця їхня зустріч виявилася останньою: повертаючись додому в нетверезому стані, вони посварилися і влаштували бійку на березі Неккар. Більше вони не бачилися. Повернувшись до Парижа, а після переїхавши до Лондона, Верлен намагався налагодити своє життя: викладав мови, займався сільським господарством, але врешті-решт повністю віддався літературній праці.

Номер слайду 15

Творчість1881 р. – поетична збірка “Мудрість” (увійшли вірші, написані в тюрмі та після виходу з неї).1884 р. – перший справжній успіх здобула серія літературних портретів “Прокляті поети” (нариси про 6 поетів). У 1880-х р. до Верлена приходить слава. Широко відомими стали твори з поетичної збірки “Далеке і близьке” (1884 р.), вірш “Поетичне мистецтво”. У 1891 році П. Верлена обрано «королем поетів».

Номер слайду 16

Шлях у вічність. Визнання прийшло надто пізно: здоров’я письменника похитнулося. Талановитий поет останні роки хворів і майже постійно змушений був знаходиться в лікарнях.8 січня 1896 року поета не стало. Помер від легеневої кровотечі.

Номер слайду 17

17

Номер слайду 18

Заповнення таблиці{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Дата. Подія1844народження1862вступ до університету1863перша публікація вірша1866збірка «Сатурнічні вірші»1869збірка «Вишукані свята»1870одруження; збірка «Добра пісня»1871знайомство з А. Рембо1872подорож з А. Рембо1873фатальний постріл; в’язниця1874збірка «Романси без слів»1881збірка «Мудрість»1884збірка «Прокляті поети»1896помер

Номер слайду 19

Як події життя П. Верлена зображені?

Номер слайду 20

Читання вірша«Поетичне мистецтво» (с.165-166, підручник).

Номер слайду 21

Паспорт твору. Рік написання поезії: 1874. Збірка – “Колись і недавно”. Жанр: ліричний вірш. Літературний напрям: символізм. Тема – основні завдання поета. Головна думка: «Найперше – музика у слові!»Умовно поезію можна поділити на три частини. І саме в центральній частині письменник заперечує класицизм і раціоналізм.  Він наголошує на тому, що основним завданням поета є принести естетичне задоволення своєму читачу. А звідси випливає, що для поезії головне – форма, а не зміст.

Номер слайду 22

Визначте віршовий розмір. Найперше - музика у слові!Бери ж із розмірів такий, …

Номер слайду 23

Визначте риму… слові… такий… легкий… закови. АББА

Номер слайду 24

Визначте художні засоби. Наймиліший спів - …Відтінок лиш єднати може …В нім … В нім …А не тяжить, немов закови. Порівняння, епітет, метафора, анафора.

Номер слайду 25

Паспорт твору. Віршовий розмір: 4-стопний ямб. Римування – кільцеве. Художні засоби: Епітети – наймиліший спів – сп’янілий; зірок осіння метушня. Метафори – відтінок лиш єднати може,  сурму і флейту, мрію й сон. Порівняння – а не тяжить, немов закови. Анафора – в нім…в нім.

Номер слайду 26

«Поетичне мистецтво» -вірш іронічний, пародія на «Поетичне мистецтво» Буало, теоретика класицизму XVII ст. Верлен полемізує з унормованістю класицизму. У власних принципах мистецтва він пропонує:поезія має бути легкою і плинути, «як пісня», не навантажувати читача «добором слів»,проголошується творча свобода митця( сп’яніння, творче натхнення), коли митець інтуїтивно сплітає «невиразне й точне» в межах одного твору. Верлен-імпресіоніст приділяє увагу не інформаційності своїх творів, а передачі вражень, тому надає перевагу напівтонам, бо лише так можна поєднати «сурму і флейту»(протилежності), «мрію й сон». Вірш має надихати на пошуки нової блакиті ,нової любові. якщо слідувати зрадливій римі, відчуємо лише фальшивий брязкіт, а не мелодію в слові.

Номер слайду 27

Читання вірша«Осіння пісня» (с.163, підручник).

Номер слайду 28

Бесіда. Що ви відчули, слухаючи цей твір?Які картини та образи поставали у вашій уяві?Яким настроєм пройнятий твір?Які емоції та почуття викликав? Понад сто років «Осіння пісня» приваблює перекладачів, існує понад 30 перекладів даної поезії, і їх перелік не завершується. За умови майстерного перекладу зберігаються асонанси, алітерації, які були в оригіналі вірша французькою. Кожен з перекладачів вірша, по суті, творить свій шедевр, передаючи своє враження і настрій.

Номер слайду 29

Поет – це людина, яка тонко і глибоко відчуває все, що відбувається поруч, яка прагне гармонії, краси навколишнього світу. І будь – який відступ від цієї гармонії сприймає як зло, несправедливість, фальш. І все це боляче вражає серце митця. І в результаті народжуються вірші, сповнені відчаю і туги. Цей біль породжує образ «осіннього серця», зі струн якого линуть сумні осінні пісні, що передають осінь в душі.

Номер слайду 30

В «Осінній пісні» поета воєдино зливаються осінній пейзаж і « пейзаж душі». Душа – інобуття пейзажу, а пейзаж –«стан душі». Тому осінь зображується не тільки як пора року, а й як журба, утома, втрата чогось прекрасного, наближення кінця. Чому сумує ліричний герой, чому тужить за минулим? У символістсько – імпресіоністичному творі марно шукати відповідей на усі питання.. Автор лише створює настрій, викликаючи певні асоціації.

Номер слайду 31

Паспорт твору. Автор – Поль Верлен. Рік публікації – 1866. Збірка — «Сатурнічні поезії». Композиція - вірш складається з трьох строф, по шість чотиристопних рядків у кожній. Це один з наймузичніших творів поета. Особливої мелодики Верлен досягає за допомогою алітерацій та асонансів. Наприклад, у першій строфі присутня алітерація «l», «n» та асонанс «on», у другій строфі використано асонанс. Основні образи  поезії – осінь, вітер, листя, струни, годинник, скрипка мають глибоке символічне значення.

Номер слайду 32

{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Основні ознаки поезії Поля Верлена: “пейзажі душі”імпресіоністичність , ліризм –ознаки імпресіонізмусимволічність сугестивність (навіювання)музичність ліризм – ознаки символізму.провідні мотиви: розчарування, печаль, сум. печаль, розчарування, туга, самотність

Номер слайду 33

Самостійна робота. Дати відповіді на 12 тестових запитань. Кожний правильний варіант – 1 бал. Максимальна кількість балів – 12.https://wordwall.net/uk/resource/53592911

Номер слайду 34

Підсумок уроку. Ознайомитися з біографією французького поета Поля Верлена; проаналізувати його вірші «Осіння пісня», «Поетичне мистецтво».

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Домашнє завдання. С. 163, вивчити напам’ять.

Номер слайду 37

Джерелаhttps://dovidka.biz.ua/pol-verlen-osinnia-pisnia-analiz/https://dovidka.biz.ua/poetichne-mistetstvo-verlen-analiz/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D0%BE%D0%BB%D1%8 C_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BDhttps://dovidka.biz.ua/pol-verlen-korotka-biografiya/

pptx
Додано
1 березня
Переглядів
1840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку