Презентація "Поняття про оздоровчі системи та їх складові. Системи харчування"

Про матеріал
Матеріал презентації створений для викорисання на уроках Основ здоров'я в дистанційному або змішаному форматі навчання за підручником Бех І., Воронцова Т., Пономаренко В., Страшко С.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про оздоровчі системи та їх складові

Номер слайду 2

Оздоровча система – це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров’я, забезпечення нормального розвитку й активного способу життя; практичні методики сприяння здоров’ю.

Номер слайду 3

Оздоровчі системи бувають традиційні і сучасні, науково обґрунтовані й народні. Традиційні: СучасніЙога – практика зміни свідомості з метою керування психікою та психофізіологією людини з метою психічного й духовного стану. Аюверда – оздоровча і медична система, яка закликає жити в гармонії з законами природи. Ушу – китайське бойове мистецтво. Цигун – давньокитайська гімнастика, що поєднує фізичні впарви та медитацію. Традиції та звичаї українців охоплюють усі компоненти ЗСЖ: харчування, рухову активність, гігієну, загартовування, режим праці та відпочинку. Сучасні оздоровчі системи формуються у країнах молодої культури на основі системного (цілісного) підходу - холістичного. Прикладом може бути:загартовування, аромотерапія, фітотерапія, кольоротерапія, дітотерапія

Номер слайду 4

Приймаючи рішення про вибір оздоровчої системи, треба обов’язково порадитися з лікарем. Для того, щоб правильно опанувати оздоровчу систему, часто потрібен учитель, який навчить вас особисто. Знаменитий лікар Стародавнього Китаю Хуа-То казав: «Якщо ручка дверей часто рухається, вона не ржавіє. Так і людина: якщо вона багато рухається, то не хворіє». Чи погоджуєтеся ви з цим висловлюванням? Обґрунтуйте свою думку.

Номер слайду 5

Складові оздоровчих систем:правильний режим праці та відпочинку;щоденна рухова активність;повноцінний нічний сон;раціональне харчування;відмова від шкідливих звичок;загартування водою, повітрям і сонцем;оптимізм і вміння володіти емоціями;здатність протистояти стресам, розслаблятися й повноцінно відпочивати;уміння бути корисним суспільству;наявність моральних принципів та ідеалів.

Номер слайду 6

Висновок: оздоровчі системи – це системи теоретичних знань і практичних методик, що дозволяють забезпечити формування здоров’я. Оздоровча система складається із взаємозв’язаних і взаємозалежних частин – компонентів, які охоплюють різноманітні сторони здоров’я людини.

Номер слайду 7

Системи харчування – це системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору продукті, хімічний склад, фізичні властивості, кулінарну обробку продуктів, час та інтервали прийому їжі. Системи харчування: традиційні, сучасні; наукові теорії харчування та альтернативні ( вегітаріантсво, м’ясоїдіння, сироїдіння).

Номер слайду 8

Принципи оздоровчого харчування:енергетична цінність раціону повинна відповідати енергетичним витратам;хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам (жири, білки, вуглеводи, неорганічні речовини, мікроелементи)оптимальний режим харчування.

Номер слайду 9

Працюємо з таблицею (ст. 35) і даємо відповіді на запитання

Номер слайду 10

Які ще національні кухні ви знаєте?Чи можна за продуктовим набором визначити національну кухню?Які ваші улюблені страви? До якої національної кухні вони належать?Запитання. Домашнє завдання: Створити проект на тему: Національна кухня (страва) будь-якої країни. Оформити у вигляді презентації, документу Word, малюнку, або повідомлення в зошиті

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку