Презентація "Поняття "Відкрита освіта", її сутність, приорітетні завдання"

Про матеріал
В презентації висвітлено поняття "Відкрита освіта", її сутність, приорітетні завдання.
Перегляд файлу

Державний навчальний заклад 

 “Черкаське вище професійне училище будівельних технологій”

image
 

 

 

 

 

 

складна соціальна система, здатна до  

швидкого реагування у зв’язку з мінливими  соціально-економічними ситуаціями,

image
індивідуальними та груповими освітніми потребами і запитами. 

Вона базується на світоглядних і методологічних засадах відкритості та безперервності процесу пізнання.

 

imageВідкрита освіта

               Світ, що змінюється, пред'являє кардинально нові вимоги до змісту освіти. 

 Вона має бути максимально насичена  основоположними цінностями, знаннями й сенсом. 

 Таким чином, розвиток системи освіти в нинішніх умовах визначається необхідністю

безперервної, гнучкої, модульної, самостійної, випереджаючої, розподіленої освіти, що забезпечується реалізацією принципів відкритої освіти.

image

imageПринципи  відкритої освіти

q відкрите планування навчання тобто свобода складання індивідуальної програми навчання шляхом вибору з системи курсівimage

q imageimageсвобода у виборі часу і темпів навчаннятобто прийом здобувачів освіти у заклад освіти впродовж усього року і відсутність фіксованих термінів навчання

q imageimageсвобода у виборі місця навчання здобувачі освіти можуть бути фізично відсутніми в навчальних аудиторіях основну частину учбового часу і можутьсамостійно обиратиде їм навчатися

q imageперехід від принципуосвіта на все життя до принципу освіта крізь усе життяimage

q imageimageвільний розвиток індивідуальностіщо є основоположним чинником тоді як класична модель освіти припускає жорсткі норми що уніфікують людську індивідуальністьimage

Напрямки формування відкритої системи освіти  

підвищення якості освіти шляхом фундамендалізації, застосування нових підходів з

використанням нових інформаційних технологій

забезпечення більшої доступності освіти для

                                                        забезпечення                 населення планети                      підвищення творчого

imageвипереджаючого         шляхом широкого        начала (креативності) в характеру    використання        освіті для підготовки можливостей усієї системи освіти, її    людей до життя в відкритого навчання і

                                                       націленості на                     самоосвіти із          різних соціальних середовищах

                                          проблеми майбутньої              застосуванням                            (забезпечення

постіндустріальної інформаційних і «розвиваючої освіти») цивілізації телекомунікаційних

технологій

imageНапрямки формування відкритої системи освіти  

q   підвищення якості освіти шляхом фундамендалізації, застосування нових підходів з використанням нових інформаційних технологій;

q   забезпечення випереджаючого характеру усієї системи освіти, її націленості на проблеми майбутньої постіндустріальної цивілізації;

q   забезпечення більшої доступності освіти для населення планети шляхом широкого використання можливостей відкритого навчання і самоосвіти із застосуванням інформаційних і телекомунікаційних технологій;

q   підвищення творчого начала (креативності) в освіті для підготовки людей до життя в різних соціальних середовищах (забезпечення «розвиваючої освіти»).

 

image


              На сьогоднішній день організацію відкритої освіти вважають     доповненням      до традиційного навчання. Тим не менш, така система     має істотні  відмінності від секцій, студій та гуртків, які дублюють     уроки - заняття. 

image            Відкрита освіта приймає форми мережевих клубів та         спільнот, а також  інтенсивну зацікавленість.  

       При цьому дуже важливо, що все це не пускається на самоплив.        Кожна з мережевих спільнот заздалегідь проектується і   надалі  управляється.

n Структура ВІДКРИТОЇ ОСВІТИ

n   При вивченні характеристики відкритої освіти стає зрозумілим, що основною його одиницею є програма навчання. Однак це не який-небудь план (поурочний або заходів). 

n   Програма навчання у сфері відкритої освіти є способом програмування подій, що відбуваються з його учасником. Вона ставить перед здобувачем освіти завдання, яке є одночасно і завданням, і образом того, що має в результаті з ними статися. При цьому здобувачу освіти або студенту пропонується зробити те, що до цих пір зробити було просто неможливо, або ж придумати те, що поки ще ніхто не придумав. Подібне завдання є відкритим. Це дозволяє виконувати кожен раз поновому.

image

n   Для відкритого освітнього навчання знадобиться і відповідний простір. Він являє собою інтенсивні комунікації, побудова яких здійснюється навколо однієї теми. Це може бути спільне культурне поле, коло музики, фільмів, читання і т. ін., в якому здобувач освіти або студент розуміє, що слухає. І дивиться він не для оцінки, а заради того, щоб знати загальний зміст пропонованої інформації.

n   В ідеалі розміщується відкрита освіта на платформі сторінок і сайтів у соціальних мережах. При цьому вона являє собою систему інформаційних, педагогічних та організаційних технологій, в яких структурними та архітектурними рішеннями забезпечуються протоколи і формати, призначені для обміну інформацією. Всі вони необхідні для забезпечення стабільності, інтероперабельності та мобільності, ефективності, а також інших позитивних якостей елементів відкритої освіти.

 

Функціонально система відкритої освіти imageвключає в себе ряд підсистем. 

Функціонально система відкритої освіти imageвключає в себе ряд підсистем. 

n   ·  Адміністративно-управлінська. За допомогою цієї підсистеми здійснюється управління колективами, ресурсами, контактами, проектами, а також здійснюється поповнення баз даних розпорядженнями та наказами.

n   ·  Управління процесом навчання. Це функції, призначені для створення розкладів, навчальних планів, навчально-методичного забезпечення процесу отримання знань, а також їх контролю.

n   ·  Технічна. У цій підсистемі знаходиться телекомунікаційний та офісне обладнання, консультаційні та навчальні аудиторії, мультимедійні лабораторії і т. п.

n   ·  Кадрова. Її функції полягають у формуванні та веденні особових справ здобувачів освіти, викладачів і працівників закладу освіти.

n   ·  Фінансова. Ця підсистема необхідна для ведення бухгалтерського обліку. В системі вищої відкритої освіти на неї покладається завдання по супроводженню договорів та проектів.

n   ·  Маркетингова. Вона особливо актуальна для відкритої професійної освіти. Така підсистема покликана виявляти потреби підприємств у фахівцях, вести бази даних на їх підготовку і здійснювати рекламну діяльність.

n   ·  Правова. Необхідна для юридичного забезпечення договірної діяльності.

n   ·  Інформаційна. Задачі цієї підсистеми великі. Основною з них є інформаційне забезпечення проведених занять.

 

imageПринципи  ВІДКРИТОЇ ОСВІТИ

n   Особистісно-орієнтований напрям освітніх програм. Цей принцип враховує освітні потреби здобувачів освіти і здійснює маркетинговий підхід до процесу отримання знань.

n   Практична спрямованість способів і змісту спільної діяльності. Тут мається на увазі цілісність і системність видів діяльності та навчального процесу.

n   Проблемність навчання і його діалогічний характер.

n   Рефлексивність. Цей принцип виражається в усвідомленні навчаються способів і змісту діяльності, а також своїх особистісних змін.

n   Варіативність. Даний принцип укладено в різноманітності освітніх програм. Матеріал, що подається здобувачам освіти, повинен відображати в собі різні точки зору на поставлену проблему, а також безліч варіантів її рішення.

n   Підтримує мотивації.

n   Модульно-блочний. Цей принцип стосується організації змісту діяльності здобувачів освіти та освітніх програм.

 

Принципи 

imageВІДКРИТОЇ ОСВІТИ 

  Серед принципів відкритої освіти для професійних (професійно-технічних) навчальних закладів виділяють також наступні:

n   Можливість вибрати темп отримання знань і час.

n   Можливість не відвідувати аудиторії і вчитися в тому місці, де забажаєш.

n   Перехід від руху до знань, до зворотного процесу, коли знання доставляються здобувачу освіти.

n   Свобода розвитку індивідуальності.

 

 

Принципи 

imageВІДКРИТОЇ ОСВІТИ 

(дистанційне навчання)

Принципи 

imageВІДКРИТОЇ ОСВІТИ (дистанційне навчання)

додатково викладені ще й у наступному:

n   ·  Інтерактивності. Цей принцип відображає в собі особливості контактів, здійснюваних між викладачами і студентами, а також навчаються між собою.

n   ·  Діяльності. В цьому випадку розглядається зміст матеріалів та організація процесу навчання. Всі ці фактори повинні бути вибудовані таким чином, щоб оточувати основні види діяльності учнів і формувати при цьому підтримуючу дружнє середовище.

n   ·  Індивідуалізації. Даний принцип полягає в оцінці стартових знань, а також їх вхідного та поточного контролю.

n   ·  Ідентифікації. Цей принцип укладений у контролі самостійного навчання.

n   ·  Регламентності. Навчальний процес підлягає жорсткому контролю при його плануванні, а також він має бути відкритим і гнучким.

 

Принципи 

imageвідкритої освіти (продовження)

      Принцип незамкнутості.  Він вказує на наявність зворотного зв’язку із зовнішнім середовищем. Такий принцип характерний для усіх систем освіти, в тому числі і відкритою. Особливо яскраво цей принцип проявляється в період вступу людського суспільства в нову, інформаційну стадію свого розвитку. 

     У разі відкритої освіти принцип незамкнутості дозволяє підняти процес отримання знання до рівня соціальної творчості. 

 Інтегруючи в собі найцінніше з того, що було розроблено наукою, відкрита освіта здатна стати основою подальшого

активного розвитку цивілізації.

 

image

В даний час все виразніше стають видні контури всієї системи національної відкритої освіти. 

 Вона починає розглядатися як органічне і раціональне поєднання всіх форм отримання знань, відомих педагогічній науці. 

image

При цьому освітньо-інформаційні технології та навчально-методична база будь-якого навчального закладу дозволяють застосовувати засоби  освіти незалежно від того, чи є весь процес навчання очно, заочно, дистанційно та т. п. 

В тому випадку, коли необхідний матеріал, а також усі дидактичні посібники оформлені в належній формі і розміщені в ПК, то не має значення, куди будуть подаватися такі знання. 

Це може бути як одна аудиторія, так і комп’ютер людини, що перебуває за межами не лише міста, але й країни.

imageМета відкритої освіти

 

Основу освітнього процесу у відкритій освіті  складає цілеспрямована, контрольована, інтенсивна

самостійна робота учнівської молоді, які можуть вчитися в

зручному для себе місці, за індивідуальним розкладом, маючи

при собі комплект спеціальних засобів навчання і погоджену можливість контакту з викладачем, а також контактів між собою.

Метою відкритої освіти є підготовка здобувачів освіти до повноцінної і ефективної участі у громадській та професійній діяльності в умовах інформаційного та телекомунікаційного суспільства.

 

image

Особливості відкритої освіти

image(продовження)

 

Особливості відкритої освіти (продовження)

1.        imageВикористання спеціалізованих технологій і засобів навчання — застосування комп’ютерів, мережевих засобів, мультимедійних технологій, спеціального програмного забезпечення для підготовки навчальних курсів і навчання здобувачів освіти.

2.        Тестовий контроль якості знань – використання тестових систем на базі інформаційних технологій.

 

3.        Економічна ефективність – поліпшення співвідношення досягнутого результату до витрат часу, грошей і інших ресурсів на його досягнення, за порівняння з традиційними формами навчання.

4.        Гнучкість – можливість навчатися в зручний час, у зручному місці і в зручному темпі.

5.        Модульність – можливість формування індивідуального навчального плану, що відповідає особистим потребам, з набору незалежних навчальних курсів.

6.        Паралельність – можливість навчання при поєднанні з основною професійною діяльністю.

7.        Асинхронність реалізація технології навчання за зручним для кожного розкладом.

8.        Нова роль викладача покладання на нього функції координування пізнавального процесу, коректування змісту дисципліни, консультації при складанні індивідуального навчального плану, керівництво навчальними проектами за допомогою інформаційних та телекомунікаційних технологій.

9.        Нова роль тих, хто навчається – підвищення вимог до самоорганізації, вмотивованості, навичкам самостійної роботи та працьовитості.

10.    Впровадження інформаційних і телекомунікаційних технологій в навчання.

11.    Інтернаціональність – можливість експорту та імпорту освітніх послуг.

 

image

         Концепції відкритої освіти  можуть бути покладені в основу  формування єдиного відкритого  освітнього простору на основі дистанційного навчання.

 

image

imageimageimageimageimageimageЗвичайноплатформу відкритої освіти становить інтернетизація навчальних закладівТим не менше ця тема повинна бути розглянута в більш широкому її розумінні imageАдже основною метою отримання знань у сфері відкритої освіти є можливість їх використання в самих різних життєвих ситуаціях та дає можливість кожному навчатися впродовж життяа також в умінні приймати найбільш ефективні рішення в разі виникнення тих чи інших проблемДля тогощоб успішно реалізувати ці завдання використовують технології відкритої освітиimage

Основні з них розглянемо більш докладноimage

image

     Освіта з використанням електронних технологій, насамперед інтернету. Дозволяє пройти курс дистанційної освіти,надаючи при цьому можливість діалогу з викладачем та іншими слухачами. 

                     Одним з найбільш розповсюджених засобів

електронної освіти є відеоконференції на основі інтернету. 

       Головна перевага для громадянполягає в тому, що вони самі можуть обрати відповідний курс і пройти навчання за ним, не виходячи з дому. При цьому повністю зберігається якість освіти, притаманна традиційним її формам.

                                           image

imageТьюторська практика дистанційної освіти 

(інформаційний контекст)

                                                                Максимальне використання ресурсів відкритої освіти можливе тільки за допомогою викладачів, 

які володіють спеціальними засобами для цього - педагога-тьютора.

      Згідно з дистанційною освітою, головна мета відкритої освіти - уміти жити в інформаційному суспільстві й використовувати всі його можливості.

 Моделлю відкритої освіти, в даному випадку, є сама модель використання людиною інформаційних технологій, і саме під цю задачу працює тьюторський супровід, допомагаючи підопічному вибудовувати навчання, використовуючи навички роботи в Інтернет-середовищі. Цю технологію можна назвати методом індивідуалізованих проектів. При її використанні здобувачі освіти не пов’язані спільною груповою роботою. Вони мають право обирати для себе заняття. Надається свобода і використання робочого часу. Весь обсяг того навчального матеріалу, який підлягає вивченню протягом року, розбивається на семестри або місячні розділи. Вони ж, у свою чергу, розподілені на щоденні заняття. Перед початком навчального року здобувачі освіти укладають з викладачем своєрідний контракт, який передбачає самостійне опрацювання того чи іншого завдання у вказаний час. Проходити цей процес може не тільки в навчальному закладі, але і за його межами. Таким чином, здобувачі освіти починають працювати по системі відкритої освіти.

 

image      Тьюторська практика      відкритої освіти 

                                                                                      (соціальний контекст)

imageУ соціальному контексті відкрита освіта розглядається в нерозривному зв язку зі

становленням відкритого суспільства

Одним із головних ідеологів такої точки зору на відриту освіту є Джордж Соросimage

imageimageimageimageГоловною метод відкритої освітиу такому контекстіє вміння жити у світі де існують різні культури присутні різні логіки і різні типи мисленняimage

imageimageimageОсновними якостями при цьомує толерантність уміння слухати співбесідника розуміти іншу точку зору й будувати діалог комунікативність imageуміння працювати у групі

imageimageimageimageimageМетод проектів за Дьюї   За цією технологієювідсутні постійні навчальні програми Здобувачам освіти подаютьсялише ті знанняякі необхідні їм для отримання життєвого досвіду Крім цьогоу педагогів не існує поділу між учбовою і позаучбовою діяльністю Вони прагнуть побудувати процес отримання знань таким чиномщоб праця здобувачів освіти була організована в соціальному середовищі у вигляді виконання групових проектівimage

image

n    Це міжнародна технологія, мета якої – навчити толерантності, а також шанобливого ставлення до різних поглядів співрозмовників і вміння успішно працювати в команді. Така освітня методика дозволяє сформувати навички партнерського спілкування і здатність здобувача освіти концентруватися на самій суті проблем, відстоювати свої ідеї, знаходити необхідну інформацію і перетворювати її в аргументи.

n    Освітня технологія «Дебати» виникла в 30-ті роки минулого століття в США. На сьогоднішній день вона знайшла своє широке поширення і використовується в закладах освіти більш, ніж ста країн світу.         

n   

image

Зовні така технологія являє собою дискусію, але вона організована в ігровій формі. Участь у дебатах беруть дві команди, що складаються з трьох осіб. Педагог пропонує їм для обговорення певну тему. Під час проведення дискусій відбувається зіткнення думок, так як одна команда за умовами гри повинна відстоювати певну тезу, а інша – її відкидати.

n    Ті здобувачі освіти, які були учасниками дебатів, вказують на те, що програма дозволила їм набути якості, необхідні для досягнення успіху. Така технологія відкритої освіти може бути застосована як у закладі освіти, так і за його межами. Наявність у цій технології елементів змагань дозволяє стимулювати пошукову творчу діяльність здобувачів освіти, а також ретельне опрацювання досліджуваного ними матеріалу.

                                        Зміна педагогічної системи

image    Використання принципів і технологій відкритої освіти призводить до перетворень процесу навчання. Педагогічна система при цьому зазнає такі зміни:

n    ·        Логіка наукового пізнання перестає бути основою змісту процесу освіти. Замість неї на перший план висуваються професійні завдання. Завдяки цьому відкрита освіта сприяє

здійсненню переходу від предметного принципу, що використовується при побудові навчального процесу, до інтегрованих навчальних курсів, що дозволяє відображати цілісну картину будь-якої професійної діяльності.

n   

image

·  Відбувається зміна характеру самого знання. Критерій його отримання – «під діяльність». Знання в системі ВО є засобом вирішення тих чи інших професійних завдань. Але при цьому не варто думати, що в такій системі повністю зникають фундаментальні уміння. Вони залишаються, але при цьому починають відповідати зовсім іншими критеріями. Знання в такій системі виходять не про запас. Вони даються виходячи з реальних потреб і проблем, що

виникають у практичній діяльності. Особливу важливість набувають і методологічні (універсальні) знання. З їх допомогою здобувач освіти здатний оцінювати майбутнє і прогнозувати його.

n    ·  Змінюються вимоги до форм і методів організації процесу освіти. На перший план виходять групові та активні індивідуальні форми роботи з наочним матеріалом.

n    Змінюється тип діяльності, а також характер тих взаємовідносин, які мають місце між викладачами і здобувачами освіти. Здобувач освіти стає повноцінним суб’єктом навчального процесу, беручи участь у рішеннях не тільки навчально-професійних, але й своїх професійних завдань, які він вирішує з допомогою викладача-тьютора.

n    Для освоєння системи ВО можна звернутися до Центру  відкритої   освіти  

n    http://vo.ippo.kubg.edu.ua/archives/2281 ,що пропонує  онлайн-послуги з отримання педагогами  n додаткової освіти.

«Не потрібно бути великим,  щоб почати, 

image

imageале треба почати, щоб стати великим.»

 

                                                   (Зіг Зіглар)

Дякую  за увагу!

 

Підготувала: викладач спец.дисциплін Неля ТОМЕНКО

imageЛітература

1.         Відкрита освіта Колективний розвиток освіти через відкриті технології, відкритий контент і відкрите знання За редакцією Тору Іійосі та М. С. Віджая Кумара Передмова

Джона Сілі Брауна Переклад з англійської Андрія Іщенка та Олександра Насика

(https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/KNIGI_2009_2/vidkryta_osvita_2009.pdf)

2.         Відкрита освіта - це... Поняття, суть і основні принципи https://presa.com.ua/navchannia/vidkrita-osvita-tse-ponyattya-sut-i-osnovniprintsipi.html

3.        

image

Відкрита освіта: технології. середовища, інструменти: Збірник тез І Міжнародної науково-практичної конференції (Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів, 17 – 18 травня 2023 року) / за ред. Т.М. Горохівської, О.М. Ієвлєва, Ю.М. Козловського, Р.- М.І Швай, М.В. Носкової, Н.В. Мукан; за заг. ред. М. В. Носкової.

Львів, 2023. 135 с. вип.

(http://wiki.lpnu.ua/wiki/images/f/f8/Збірник_тез_МНПК_Відкрита_освіта_2023_вип.p df)

4.         О. Ю. Коржилова Сумський національний аграрний університет ВІДКРИТА ОСВІТА ЯК ГЛОБАЛЬНА ОСВІТНЯ СИСТЕМА: СТАН ТА РОЗВИТОК https://repository.sspu.edu.ua/bitstream/123456789/2546/1/Vidkryta%20osvita.pdf

5.         Крошка С.А. Методичні рекомендації «Інструментарій викладача в умовах відкритої освіти»

https://vseosvita.ua/library/metodicni-rekomendacii-instumentarij-vikladaca-v-umovahvidkritoi-osviti-199136.html

pdf
Додав(-ла)
Томенко Неля
Додано
25 лютого
Переглядів
111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку