Презентація "Порядок надання допомоги за травми очей"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення одного з уроків теми: "ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА В РАЗІ ТРАВМ ОКРЕМИХ АНАТОМІЧНИХ ДІЛЯНОК"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА 6. ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА В РАЗІ ТРАВМОКРЕМИХ АНАТОМІЧНИХ ДІЛЯНОК§ 40. Порядок надання допомоги за травми очей

Номер слайду 2

Будова ока

Номер слайду 3

Травми очей. Травма (ушкодження) очей — це вплив на орган зору різних ушкоджуючих факторів, що може спричинити порушення його функції або втрату зору. Під час травм ока спочатку ушкоджується його оптичний апарат: рогівка, кришталик і склисте тіло. У складніших випадках може ушкодитися сітківка і навіть зоровий нерв, що доволі часто може призводити до сліпоти.

Номер слайду 4

Травми бувають• механічними (удар, потрапляння стороннього тіла, вогнепальне поранення уламками мін і кулями, ушкодження колючими й ріжучими предметами) • хімічними (опік кислотами або лугами, спиртом і т.д.);• термічними (опік парою, полум'ям, окропом);• променевими (ультрафіолет, іонізуюче випромінювання).

Номер слайду 5

Травми бувають. Можливе також виникнення травми від поєднання кількох факторів. Під час травми ока може відбуватися і розрив щільних тканин, а також крововилив, порушення цілісності та кісткових стінок орбіти, може розпочатися сильна, тривала і неконтрольована сльозотеча. У разі розриву повіки треба розкрити повіки і переконатися, що немає розривів очного яблука.

Номер слайду 6

Ознаки травмування. Ознаки травмування очей можуть бути різного ступеня виразності: від легкого почуття дискомфорту до сильного і нестерпного болю. Прояв інтенсивності симптомів безпосередньо залежить від місця локалізації стороннього тіла, а також ступеня ушкодження ока. За проникаючої травми очей постраждалий відчуває сильний біль, у нього різко погіршується або зовсім утрачається зір, відбувається ушкодження рогівки і склери ока.

Номер слайду 7

Проникне поранення ока. Проникним пораненням очного яблука називають таке поранення, за якогопредмет, яким його завдано, спочатку ушкоджує оптичний апарат: проникає через усю товщу зовнішньої оболонки ока (склери або рогівки), часто й кришталик та склисте тіло. У складніших випадках ушкоджується сітківка і навіть зоровий нерв, що може спричинити зниження зорових функцій і навіть цілковиту сліпоту, а також призвести до втрати неушкодженого ока.

Номер слайду 8

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим з проникним пораненням ока. Перед наданням допомоги необхідно переконатися у відсутності небезпеки на місці події для себе та постраждалого від травмувального чинника, що вже діяв, загрози від зовнішнього середовища та загрози від пораненого. Якщо місце небезпечне, то треба дочекатися прибуття рятувальників. Перед тим, як надавати допомогу постраждалому, слід отримати його пряму або непряму згоду. Надаючи допомогу постраждалому, не забувайте про власну безпеку! Необхідно перед оглядом та початком надання домедичної допомоги надягнути одноразові гумові або латексні рукавички!

Номер слайду 9

Послідовність дійпотрібно швидко провести огляд постраждалого, визначити, чи він притомний і дихає;бажано установити характер ушкодження ока та уточнити скарги;не слід видаляти сторонній предмет з ока;самостійно (чи з кимось) викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;допомогти постраждалому зайняти найбільш зручне положення;

Номер слайду 10

При попаданні в око дрібних частинок: Якщо постраждалому потрапили в очі дрібні сторонні речовини, наприклад бруд, пісок, дерев’яні чи металеві стружки і тому він унаслідок сильного болю не може відкрити очі, то в такому випадку треба:попросити постраждалого повільно покліпати та обережно промити йому очі струменем теплої проточної води протягом не менше десяти хвилин;прикрити око чистою, стерильною серветкою, яку закріпити лейкопластиром до шкіри лиця;коли чужорідним тілом в оці стали мушка, вія, порошинка, смітинка, то око треба промити помірним струменем теплої води.

Номер слайду 11

При попаданні в око дрібних частинок: Якщо ж після промивання чужорідне тіло залишилося в оці, то можна використати стерильну марлеву серветку, щоб легенько дістати його. За відсутності позитивного результату або упевненості щодо видалення чужорідного тіла, треба прикрити око чистою, стерильною серветкою, яку закріпити лейкопластиром до шкіри обличчя. У будь-якому випадку для уникнення негативних наслідків травми треба, щоб такого постраждалого оглянув лікар-окуліст.

Номер слайду 12

У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета:категорично не можна терти травмовані очі рукою або прикладати холод до очного яблука, щоб не посилити його травматичне ушкодження;не потрібно видаляти сторонній предмет з ока;необхідно накласти жорсткий щиток на око, щоб він спирався на край очної ямки (орбіти) і не торкався повік, зверху на нього покласти чисту стерильну серветку та закріпити її лейкопластиром і потім накласти пов’язку одночасно на обидва ока (бінокулярна пов’язка).

Номер слайду 13

У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета: Це потрібно для уникнення зайвих рухів травмованим оком, тому що очі є парним органом і рухаються синхронно, тобто коли рухається здорове око, то рухається одночасно і травмоване, що може значно погіршити наслідки травми, зокрема і спричинити втрату зору. У разі потрапляння в очі хімічних розчинів треба промивати очі теплою проточною водою з чайника, з-під крана, з фляжки, гумової спринцівки, воду потрібно лити в напрямку зверху униз, від скроні до носа. Продовжувати цю процедуру необхідно до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Номер слайду 14

У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета: Винятком є потрапляння негашеного вапна: можна видаляти його кристали лише сухою стерильною марлевою серветкою або тампоном. Тільки після цього очі необхідно промити. Хімічний опік очей кислотою вважають менш небезпечним порівняно з опіками, спричиненими лужними розчинами. Якщо на очне яблуко потрапила кислота, білок його передніх відділів починає згортатися (т. зв. коагуляція) і з нього утворюється своєрідна скориночка (струп), що перешкоджає подальшому руйнуванню тканин і проникненню кислоти. Але в постраждалого починається рясне сльозовиділення, що розчиняє кислоту, а вона поширюється на всю поверхню очного яблука та ушкоджує його поверхневі шари.

Номер слайду 15

У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета: Винятком є потрапляння в око фтористоводневої, сірчаної та азотної кислот високої концентрації. Луги, які потрапили на рогівку ока, спричиняють хімічний опік, унаслідок якого коагуляція білків не відбувається, а вони просто розчиняються. Вони проникають глибше і ушкоджують не тільки зовнішні, але і внутрішні елементи очного яблука. Після потрапляння лужних розчинів у глибокі тканини очного яблука їх уже видалити звідти неможливо і людина повністю утрачає зір за кількох діб. Пов’язку на очі після опіку не накладають, постраждалого треба терміново доправити до лікувального закладу.

Номер слайду 16

У разі ушкодження очей і наявності в них стороннього предмета: Якщо з пораненого очного яблука відбувається витік рідини, то: очі не можна промивати та накладати на них пов’язки;не потрібно тиснути на них з метою зупинки кровотечі; постраждалому необхідно надати зручного положення;забезпечити за ним постійний нагляд до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;у бойових умовах необхідно на це око накласти жорсткий щиток, щоб він спирався на край очної ямки (орбіти) і не торкався повік, зверху на нього покласти чисту стерильну серветку та закріпити її лейкопластиром; потім накласти пов’язку одночасно на обидва ока (т. зв. бінокулярна пов’язка);транспортувати його в положенні лежачи на спині.

Номер слайду 17

Надання домедичної допомоги постраждалим з проникним пораненням ока в тактичних умовах1. Виконайте швидкий польовий тест на гостроту зору. З’ясуйте, що може бачити поранений: почніть з друкованих літер, рахунку пальців, далі рухи руками та реакція на світло.2. Накладіть на око важкорухомий захисний жорсткий щиток для очей (не очну пов’язку!), щоб він спирався на краї очної ямки і не торкався повік; накладіть пов’язку і на друге око, щоб обмежити рухи ушкодженого ока.3. Для попередження розвитку інфекції дайте пораненому з його індивідуальної аптечки таблетку ципрофлоксацину 500 мг і не застосовуйте жодного місцевого лікування.

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Читати підручник § 40 Переглянути відеоhttps://youtu.be/Q41 YWm. U1 GVE

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Копустинский Константин Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
23 травня 2023
Переглядів
1351
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку