Презентація пошуково-творчого проекту "Червона книга: природа благає про допомогу"

Про матеріал
Завдання для пошуково-творчого проекту "Червона книга: природа благає про допомогу" учні отримали заздалегідь. Презентацію проекту можна зробити на підсумковому уроці по темі "Рослинність. Тваринний світ України" у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Червона книга: природа благає про допомогу” Презентація пошуково-творчого проекту Керівник проекту : Дроняк А. П., учитель географії СЗШ № 41 Учасники проекту : учні 8-Б класу СЗШ № 41 м. Львова 

Номер слайду 2

Організаційний етап проекту 1. Виготовлення і розповсюдження листівок «Збережи життя підсніжнику». 2. Випуск інформаційних плакатів «Рослини і тварини, занесені до Червоної книги України». 3. Зібрання загадок про рослини і тварини Червоної книги. 4. Організація та проведення конкурсу малюнків та сенкенів на тему „ Рослини і тварини Червоної книги України». 5. Зібрання фотоматеріалів про рослини і тварини Червоної книги Львівської області. 6. Розробка «Правил поведінки в природі». 7. Систематизація та оформлення отриманого матеріалу.

Номер слайду 3

Практичний етап. Участь в акціях «Екологічного патруля» школи. Проведення презентації проекту у формі уявної мандрівки. Створення комп’ютерної презентації проекту. Випуск альбому із зібраними матеріалами. 

Номер слайду 4

Зупинка 1. Мотиваційна. Щороку на нашій планеті зникає: 10-15 тис. видів організмів 6 млн га лісів. Щогодини на нашій планеті зникає: 5-6 видів тваринного або рослинного світу.

Номер слайду 5

Зупинка 2. Історична. Перша Червона книга була видана у 1966 році за ініціативою Міжнародного союзу охорони природи та природних ресурсів (МСОП).

Номер слайду 6

Червона книга України. Перше видання Червоної книги України («Червона Книга Української РСР») було видано 1980 році. Містило опис 85 видів (підвидів) тварин 151 вид вищих рослин

Номер слайду 7

Друге видання Червоної книги України:  1994  рік— том «Тваринний світ»,   1996 рік — том «Рослинний світ». Містило опис: 382 види тваринного світу 541 вид рослинного світу

Номер слайду 8

Третє видання Червоної книги України (2009 рік). До нього занесено: 542 види тварин 826 видів рослин і грибів. 

Номер слайду 9

Червона книга України{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Перше видання ( 1980 р.)Друге видання (1994, 1996) Третє видання (2009) Рослини,гриби,видів 151 541 826 Тварини, видів (підвидів) 85 382 542

Номер слайду 10

6 категорій Червоної книги України Зниклі види зникаючі (червоні сторінки) вразливі види рідкісні (жовті сторінки) невизначені і недостатньо відомі відновлені (зелені сторінки)

Номер слайду 11

Зупинка 3. «Різнокольорова»Зниклі - види, про які відсутня будь-яка інформація про їх існування у дикій природі. Зникаючі (червоні сторінки) - види, що знаходяться під загрозою зникнення. Вразливі: види, які у найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії «зникаючих».

Номер слайду 12

Рідкісні (жовті сторінки) - види, популяції  яких невеликі. Невизначені і недостатньо відомі: види, які потребують охорони, але відсутність достовірної інформації не дає змоги визначити, до якої категорії їх віднести. Відновлені (зелені сторінки) - види, популяції яких не підлягають використанню і вимагають постійного контролю.

Номер слайду 13

Зупинка 4. «Ботанічна» На території Львівської області знаходяться: 52 види покритонасінних, 2 види папоротеподібних, 2 види плауноподібних рослини із категорії «Рідкісні види» Червоної книги України.

Номер слайду 14

Рослини Львівщини, занесені до Червоної книги України

Номер слайду 15

Рябчик великий Ломикамінь

Номер слайду 16

Відкасник Любка дволиста

Номер слайду 17

Зозулині сльози Зозулинець

Номер слайду 18

Вовчі ягоди Беладонна

Номер слайду 19

Лілія лісова Пізньоцвіт

Номер слайду 20

Сальвінія Пальчато- плаваюча корінник

Номер слайду 21

Сон великий Скополія

Номер слайду 22

Шафран Підсніжник Гейфеля звичайний

Номер слайду 23

Підсніжник звичайний Назва «підсніжник» походить від грецького «гала»- молоко й «антос» - квітка. Є близько 20 видів підсніжників. В Україні поширені 3 види.

Номер слайду 24

Нарцис вузьколистий Назва «нарцис» походить від грецького «нарко» - затьмарювати, дурманити . У давній медицині алкалоїди цибулин нарцисів використовували як наркотичний, запаморочливий засіб.

Номер слайду 25

Зупинка 5. “Зоологічна”На території Львівської області із тварин категорії « рідкісні види» Червоної книги є: 13 видів ссавців, 12 видів птахів, 1 вид плазунів, 3 види земноводних 10 видів комах

Номер слайду 26

Тварини Львівщини, занесені до Червоної книги України

Номер слайду 27

Журавель сірий Змієїд

Номер слайду 28

Лелека чорний Орлан-білохвіст

Номер слайду 29

Пугач Полоз лісовий

Номер слайду 30

Рись Ропуха очеретяна

Номер слайду 31

Саламандра Сич волохатий

Номер слайду 32

Тритон гірський і карпатський

Номер слайду 33

Зубр Кіт лісовий

Номер слайду 34

Зубр (бізон європейський)Це найбільший звір України. Довжина тіла більш ніж 3 м в плечах до двох метрівмаса до 1 т тривалість життя – 27 років.

Номер слайду 35

Кіт лісовий (кіт дикий)У Карпатах і є приблизно 300 - 400 особин. Селиться лісовий кіт у глухих лісах та плавнях. Вага до 6 кг

Номер слайду 36

Зупинка 6. “Творча”Конкурс « Загадки про рослини і тварини Червоної книги». Стоять красуні на воді, Вінки в них білі й золоті. З-під снігу з’явився, Прокинувсь од сну, Усіх запросив Зустрічати весну.

Номер слайду 37

Загадки про рослини і тварини Червоної книги. Хоч не шию я ніколи,А голок в мене до волі. Які ноги заввишки, Такий ніс завдовжки, Хату на хаті має, Жабам рахунок знає. Люблю причаїтись, На сонці погрітись, Від людей сховаться, А люди бояться.

Номер слайду 38

Батько тисячі синів має, кожному мисочку справляє. Сини в шапках, а батько ні. Восени не в'яне, а взимку не вмирає.

Номер слайду 39

У зеленому жакеті галасує, Хоч і плавати мастак, а не риба і не рак. Уночі гуляє, а вдень спочиває, має круглі очі, бачить серед ночі.

Номер слайду 40

Конкурс «Відгадай рослину»??????

Номер слайду 41

Конкурс «Відгадай рослину»??????

Номер слайду 42

Конкурс «Відгадай тварину»??????

Номер слайду 43

Конкурс «Відгадай тварину»??????

Номер слайду 44

Конкурс малюнків Балобан. Беркут

Номер слайду 45

Зубр. Рись

Номер слайду 46

Зубр. Махаон

Номер слайду 47

Пугач. Афаліна. Махаон

Номер слайду 48

Лілія лісова

Номер слайду 49

Рябчик малий. Кам'яний дрізд

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Конкурс сенкенів Автор – Калужний Сергій. Махаон Фіалка

Номер слайду 52

Автор - Швець Анастасія. Пугач. Шафран Гейфеля

Номер слайду 53

Автор – Мамчур Галина. Підсніжник

Номер слайду 54

Автор – Копильчак Олег

Номер слайду 55

Автор – Сенюра Наталія

Номер слайду 56

Правила поведінки в природіПам’ятай: природа – твій дім, в якому ти живеш разом з іншими людьми. Не ламай дерева і кущі, не рви траву і квіти. Не сміти! Все, що приніс з собою, - забери. Якщо треба розкласти багаття – розкладай його за правилами. Не лякай і не вбивай тварин, навіть якщо вони тобі не до вподоби. Не їж незнайомі ягоди і гриби. Люби природу!   

Номер слайду 57

Ми закликаємо всіх любити і оберігати природу!!!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку