Презентація " Постава. Перша допомога при травмах"

Про матеріал
В презентації описані види постави, травми опорно рухової системи. Пояснення як надавати першу допомогу при таких травмах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Перша допомога при ушкодженнях опорно – рухової системи

Номер слайду 2

Постава – звичне положення тіла людини у стані спокою та під час руху.

Номер слайду 3

Ознаки правильної постави природні вигини хребта виражені помірно; у положенні стоячи голова пряма; лопатки розміщені симетрично, не випинаються; плечі людини знаходяться на одному рівні; живіт утягнутий; прямі ноги з нормальним склепінням; мʼязи добре розвинені; хода легка. Формується постава в дитячому та юнацькому віці й може змінюватися протягом усього життя

Номер слайду 4

Тест на правильну поставу Стати біля рівної стінки без взуття Ваше тіло повинно торкатися її п’ятьма точками: 1. потилицею, 2. плечима, 3. сідницями, 4. литками ніг 5. п’ятами Якщо в такому положенні вам комфортно, у вас правильна постава!

Номер слайду 5

Заходи профілактики : Робити ранкову зарядкуЇздити на велосипедіХодити пішки Допомагати мамі у квітнику чи татові на городі Гуляти перед сном За партою , столом сидіти рівно, тощо

Номер слайду 6

Сколіоз – це бічне викривлення хребта Ознаки сколіозу Викривлення грудної клітки; Плечі й лопатки знаходяться на різних рівнях; Зменьшується рухливість хребта; Може зʼявитися біль в спині та грудному відділі.

Номер слайду 7

Кіфоз - це вигин хребта назад у його грудному відділі. Симптоми кіфозулегко втомлюється спина; стискаються органи, що розташовані в грудній порожнині (особливо легені); утруднюється дихання; виникають хронічні бронхіти, плеврити; розвивається аритмія серця

Номер слайду 8

Лордоз - це вигини хребта вперед у шийному та поперековому відділах Ознаки й симптоми лордозу деформація хребта; біль у попереково - крижовому відділі хребта; тіло при ходьбі закидається назад; розвивається функціональна недостатність нирок; спостерігається набряклість нижніх кінцівок; уражаються органи малого таза

Номер слайду 9

Забиття. Забій (забиття) – це травма шкірного покриву без його цілісності. Її можна отримати при падінні, ударі тупим предметом. Травмоване місце стає набряклим. На ньому з’являється синець. Через розрив великих судин під шкірою накопичується кров (гематоми).

Номер слайду 10

Перша медична допомога при забиттіПри забої потрібно забезпечити пошкодженій ділянці тіла спокій. Щоб припинити крововилив у м’які тканини треба накласти тугу пов’язку та підняти уражену ділянку тіла. Для того, щоб зменшити біль та запальні явища прикладіть до травмованого місця  щось холодне. Дезінфікуйте забій, якщо на ньому є подряпини. При серйозних забоях внутрішніх органів одразу звертайтеся до лікаря.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Розтягнення зв’язок. Вони можуть виникати через рухи у невластивий для суглоба напрям і рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм. Для розтягнень характерна поява різкого місцевого болю. При цьому значно порушуються функції суглобів.

Номер слайду 13

Перша допомога при розтягуванні зв’язок. Відразу ж після отримання травми необхідно:- Прикласти сухий лід до місця розтягування на 20 хвилин;- Накласти тугу пов'язку, не більше ніж на 2 години;- Зверху пов'язки також можна прикладати холод на 20 хвилин кожні 2-3 години;- По закінченні двох годин, зафіксувати суглоб на 1-3 дні, але не туго (при тривалій тугий фіксації, може бути порушення кровообігу)

Номер слайду 14

Вивихи. Це зсув суглобових кінців кісток. Він може супроводжуватися розривом суглобової капсули. Найчастіше вивихи бувають у плечовому суглобі, у суглобах нижньої щелепи та пальців рук.

Номер слайду 15

Перша допомога при вивихах. Отже, перша допомога при вивихах полягає в наступному:1. Фіксація кінцівки. Необхідно зафіксувати кінцівку в тому положенні, в якому вона була після вивиху. Верхню кінцівку потрібно підвісити. А нижня кінцівка фіксується за допомогою шини або підручних засобів, наприклад, дошки або гілки;потрібно також зафіксувати 1-2 суглоба нижче і 1 суглоб вище пошкодженого;2. Створити спокій: пошкоджена кінцівка повинна бути в нерухомому стані;прикласти холодний компрес. Холод зменшить біль.

Номер слайду 16

Травматичний токсикоз синдром тривалого розтрощування тканин, що виникає при тривалому стисканні ділянок тіла важкими предметами або при тривалому перебуванні в одному положенні на твердій поверхні чи фіксованому положенні (як от застрягання в селевій багнюці).

Номер слайду 17

Перша допомога при травматичному токсикозіУсунути причину здавлювання. Якщо кінцівки мають синюшний колір, холодні й сильно травмовані, на них накладають джгут, але не сильно затягують, щоб не порушити кровообіг. Це уповільнить розповсюдження кров'ю токсичних речовин з розтрощених ділянок. Якщо кінцівки теплі на дотик, пошкоджену кінцівку обкласти ватою чи іншим м'яким матеріалом і туго забинтувати звичайним чи еластичним бинтом. Травмовану кінцівку обкладають пакетами з льодом або холодною водою, накладають транспортну шину, як при переломі. Якщо є можливість, то вище місця накладення джгута чи бинта кінцівку обколюють новокаїном

Номер слайду 18

Переломи. Пошкодження кісток, що спричинило їх цілісність, є переломом. Багато переломів тягнуть за собою пошкодження сусідніх органів.

Номер слайду 19

Перша допомога при переломіЯкщо ви побачили у потерпілого ознаки відкритого перелому, надайте першу допомогу у такому порядку:1. Розріжте одяг над раною2. Накладіть на рану чисту, стерильну пов’язку3. Зафіксуйте пошкоджену кінцівку (накладіть шину чи використайте підручні засоби)4. Вкрийте людину термопокривалом/покривалом. При закритому переломі повторіть теж саме, починаючи з пункту №3.  До прибуття екстреної медичної допомоги постійно наглядайте за травмованою людиною. Якщо стан постраждалого до приїзду швидкої почав погіршуватися зателефонуйте диспетчеру повторно.

Номер слайду 20

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку