Презентація "Пожежна безпека оселі".

Про матеріал
• пригадаєш три умови виникнення горіння; • ознайомишся з історією пожежної служби; • проаналізуєш причини виникнення пожеж; потренуєшся перевіряти пожежну безпеку своєї оселі; • намалюєш і відпрацюєш план евакуації зі свого дому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пожежна безпека оселі . Причини виникнення пожеж. Стадії розвитку пожежі. Пожежна охорона. Профілактика пожеж. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

1. Запаліть свічку і передавайте її по колу, продовжуючи фразу: «Я можу використати цей вогонь для того, щоб (розпалити вогнище, освітити приміщення, створити святкову атмосферу...).

Номер слайду 3

2. Пригадайте, що таке «трикутник вогню». Наведіть приклади горючих матеріалів і джерел запалювання.

Номер слайду 4

Пожежа — це неконтрольований процес горіння, коли полум’я охоплює і знищує все, що може горіти.

Номер слайду 5

Причини виникнення пожеж:хуліганство;недбале (неправильне) поводження з вогнем; порушення правил опалювання приміщень із використанням печей;порушення правил користування зварювальними апаратами;порушення правил експлуатації електромереж і електроприладів;порушення правил користування газовими приладами; самозапалювання легкозаймистих речовин при підвищеній температурі;«сонячні зайчики» від дзеркал, скла, металу;блискавки.

Номер слайду 6

Мал. 57. Що може спричинити пожежу

Номер слайду 7

З історії пожежної охорони. Перші пожежники з’явилися в нашій країні понад два століття тому. Двоповерхова споруда з високою вишкою (каланчею) мала назву «пожежне депо». На першому поверсі розміщували коней, вози з діжками, наповненими водою, та протипожежний інвентар. На другому — жили пожежники, яким дозволялося відлучатися з казарми лише один раз на тиждень, заборонялося відвідувати громадські місця, читати будь-що, крім Біблії. Щоб завжди бути напоготові, вони навіть на ніч не знімали чобіт.

Номер слайду 8

Допомагаємо пожежникам. У наш час повідомлення про пожежу приймають за телефоном 101. Після отримання сигналу оголошується тривога в найближчій до місця пожежній частині, і за півхвилини пожежні автомобілі з увімкненими сиренами вже мчать гасити пожежу.

Номер слайду 9

Мал. 59. План евакуації з будинку. Стрілками показано напрямки руху у випадку пожежі, кружечком — місце зустрічі після евакуації

Номер слайду 10

Особливо небезпечно, коли пожежа виникає там, де одночасно перебуває багато людей, наприклад у школі.1. Розгляньте план евакуації зі своєї школи.2. Заміряйте час, протягом якого ваш клас організовано вийде з приміщення школи.3. Обговоріть, чи вдалося вам уникнути штовханини на сходах і у дверях.

Номер слайду 11

Чи знаєш ти, що... У розвитку пожежі виділяють три стадії.1. Початкова. Триває переважно від 15 до 30 хвилин. Для неї характерна невисока температура полум’я і незначна швидкість поширення вогню. Якщо пожежу встигнуть загасити на цій стадії, вона заподіє найменші збитки.2. Основна стадія. Триває переважно наступні 30 хвилин, температура полум’я може перевищувати 1000°С. Пожежа швидко поширюється, загасити її дуже важко.3. Стадія закінчення. Вогонь згасає у міру догоряння матеріалів. Рятувати вже нічого.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Як загасити пожежу на початковій стадії загоряння

Номер слайду 16

А найефективніший із первинних засобів пожежогасіння — вогнегасник. Звісно, якщо він справний і ти вмієш ним користуватися. Вогнегасники є трьох типів: пінні (мал. 61, а), порошкові (мал. 61, б) і вуглекислотні (мал. 61, в).

Номер слайду 17

Як правильно дихати в зоні пожежі

Номер слайду 18

«Зупинитися, впасти, котитися»Це правило треба запам’ятати на випадок загоряння на людині одягу (мал. 63).

Номер слайду 19

Користування засобами пожежогасіння1. Розглянь мал. 64. Якими підручними засобами (а—д) можна загасити пожежі (1—3)?2. Назви застереження щодо користування пінними, вуглекислотними та порошковими вогнегасниками.

Номер слайду 20

Розгадування загадок. Небажаний гість замість цукерок дрова їсть. (Вогонь.)Скільки б не їв, ніколи ситий не буде. (Вогонь.)Живуть у тісній темниці Хлоп’ята яснолиці.І мають душу щедру,Хоч дерева сини,Згораючи дощенту,Вогонь дають вони. (Сірники.)Що за машина моргає синім оком?Приїде вчасно — і біда людей обійде боком. (Пожежна машина.)До пори вишу, до пори мовчу,А вогонь зачую і сичу, й лютую. (Вогнегасник.)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 27 – 28 Підручник Основи здоров’я 6 клас І. Б. Бех

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 липня 2023
Переглядів
1608
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку