Презентація "Практична робота «Зовнішні та внутрішні загрози суверенітету України в період гібридної війни»

Про матеріал
Презентація включає завдання, питання, документи - висловлювання політичних діячів, соцологічних центрів, які допомагають учням усвідомити відмінності між воєнними конфліктами та "гібридною війною". Розкрити складові гібридної війни Росії проти України, особливості міжнародного становища України та визначити основні внутрішні загрози в умовах гібридної війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота «Зовнішні та внутрішні загрози суверенітету України в періодгібридної війни»,історія України, 11 клас. Розробила: Тетяна Вікторівна Пекар,вчителька історії Одеської загально-освітньої школи №45 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської області

Номер слайду 2

МЕТА: розкрити складові гібридної війни Росії проти України; розкрити особливості міжнародного становища України; визначити основні внутрішні загрози країні в умовах гібридної війни. ЗАВДАННЯ:4) Виконати завдання 1-4 та відповісти на питання запараграфом 28 п.1 стор.234-235: Під час гібридної війни які загрози небезпечніші — внутрішнє протистояння чи зовнішнє збройне вторгнення? Якими є першочергові завдання влади в умовах гібридної війни?5) Результатом може бути презентація (до 5-10 слайдів).

Номер слайду 3

ХІД ЗАНЯТТЯЗавдання 1. Опрацюйте документи (1-10) практичної роботи. Визначте зовнішні фактори впливу на існування незалежної України в умовах гібридної війни. Завдання 2. З’ясуйте, які перешкоди чинить гібридна війна на внутрішньополітичну, економічну, соціальну ситуацію в Україні. Завдання 3. Проаналізуйте дані соціологічного опитування центру імені Олександра Разумкова (документ № 3). Як оцінюють його учасники цілі російської агресії?Завдання 4. Про які компоненти гібридної війни йдеться у документі № 8?Відповіді на питання: 1) Під час гібридної війни які загрози небезпечніші — внутрішнє протистояння чи зовнішнє збройне вторгнення? 2) Якими є першочергові завдання влади в умовах гібридної війни?СФОРМУЛЮЙТЕ ВИСНОВКИ ЩОДО МЕТИ ЗАНЯТТЯ.

Номер слайду 4

ДОВІДКА. Гібридна війна — нове поняття в політичному житті світу. Вперше використане у військових документах США і Великої Британії на початку XXI століття. Означає підпорядкування певної території за допомогою інформаційних, електронних, кібернетичних операцій, у поєднанні з діями збройних сил, спеціальних служб та інтенсивним економічним тиском. Гібридна війна поєднує принципово різні типи і способи ведення війни, які скоординовано застосовуються для досягнення основних цілей. Типовими компонентами гібридної війни є використання методів, що сприяють виникненню та поглибленню в державі, обраній для агресії, внутрішніх конфліктів.

Номер слайду 5

Причини виникнення самої концепції «гібридних війн» та чому саме «гібридна війна» активно використовується різними країнами для досягнення своїх цілей: Головною з таких причин є наявність нових потужних видів зброї (в т. ч. масового знищення), що робить класичні війни вкрай небезпечними, як для самого агресора, так і для всього світу. Адже це призведе до масових жертв серед мирного населення, з’являться масштабні потоки біженців, руйнуватимуться транспортні та промислові інфраструктури (включно з критично-небезпечними ядерними та хімічними об’єктами), розірвуться існуючі торгівельно-економічні зв’язки тощо.2) Бажання агресора применшити свою роль у розв’язанні конфліктів задля уникнення санкцій з боку інших країн та міжнародних організацій, а також для недопущення втрати свого авторитету та позицій на світовій арені.3) Намагання країн-агресорів встановити свій контроль над об’єктами агресії (в т. Ч. Інтегрувати їх до своїх політичних, економічних та безпекових систем) без надмірних для них збитків, що можуть зашкодити нападникам у реалізації власних геополітичних та економічних інтересів.4) Ведення «гібридної війни» потребує наявності або створення певних обов’язкових передумов внутрішнього та зовнішнього характеру. Насамперед, країна-агресор повинна мати сильну та дієву владу, спроможну, незважаючи на існуючі проблеми, згуртувати громадськість довкола єдиної національної ідеї.5) Для успішного застосування методів «гібридної війни» у агресора має бути перевага над супротивником у військовій, економічній та інформаційній сферах, що надаватиме йому необхідні важелі тиску (впливу) на об’єкт агресії, виснажуватиме цей об’єкт морально-психологічно та економічно.6) Успіх у «гібридній війні» з об’єктом агресії можливий лише за умов слабкості його влади, міжнародної ізоляції, розколу у суспільстві, деградації економіки, а також зниження дієздатності та деморалізації силових структур. У будь-якому випадку країна-агресор має бути готовою до відсічі з боку об’єкта агресії, а також до того, що останній матиме підтримку інших країн та міжнародних організацій (в т. ч. в плані надання політичної, економічної, інформаційної та військової допомоги і запровадження санкцій проти агресора).

Номер слайду 6

ДОКУМЕНТ №1. ГІБРИДНА ВІЙНА.

Номер слайду 7

ДОКУМЕНТ №2. Володимир Путін, президент Росії. 2014 рік: «Ми не хочемо розподілу України, але Крим за фактом може бути тільки російським. Ніякої анексії Криму не було... Так, ми задіяли свої збройні сили, але лише для того, щоб провести референдум». Опитування громадян Росії, чи бачать вони необхідність у військовій підтримці бійців південного сходуІнфографіка http://www.aif.ru/

Номер слайду 8

ДОКУМЕНТ № 3. Громадська та експертна думка. Соціологічне опитування центру імені Олександра Разумкова. 2016 рік:«Цілями російської агресії проти України є: зміна влади і встановлення контролю над Україною (66 %), унеможливлення європейської і євроатлантичної інтеграції (59 %), знищення української державності (36 %). Громадяни вважають головними причинами російсько-українського конфлікту: намагання України вийти з-під впливу РФ (46 %), неприйняття Москвою євроінтеграційного курсу Києва та загалом України як самостійної держави з незалежною зовнішньою політикою (по 42 %)». Завдання 3. Проаналізуйте дані соціологічного опитування центру імені Олександра Разумкова (документ № 3). Як оцінюють його учасники цілі російської агресії?

Номер слайду 9

«Інформаційно-пропагандистська робота РФ проти України спрямована на проросійськи налаштоване населення індустріальних районів України з концентрацією на цільові групи державних службовців, інтелектуальних еліт, людей старшого віку. Активною була діяльність Росії в соціальних мережах (передусім найпопулярніших на пострадянському просторі «Однокласниках» і «ВКонтакте»), де поширювали проросійські меседжі». ДОКУМЕНТ № 4. Уривок із аналітичного документа «Гібридні загрози Україні й суспільна безпека. Досвід ЄС та Східного партнерства»

Номер слайду 10

«1) у військовій сфері: — діяльність незаконних збройних формувань на території України, що спрямована на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, блокування важливих об'єктів промисловості й інфраструктури; нелегальне поширення торгівлі зброєю, що призводить до неконтрольованого володіння зброєю населенням країни та можливостей її придбання; 2) в інформаційній сфері: — використання українських телевізійних каналів та інших медіа для трансляції проросійських наративів у дозованому вигляді чи під опозиційними гаслами; [...] 4) у кіберсфері: — збереження присутності в Україні російських банків, які продовжують контролювати значну частину фінансів, бізнесу і громадян; контроль над важливими економічними активами в Україні; руйнування стратегічних підприємств. До основних транснаціональних загроз для України, що їх активно експлуатують у гібридній війні на сучасному етапі, можна віднести наявність сепаратистських тенденцій в окремих прикордонних районах: на додачу до тимчасово окупованих Криму і частини території Донбасу. ДОКУМЕНТ № 5. Дослідник Віталій Мартишок про основні гібридні загрози економічній безпеці України на сучасному етапі

Номер слайду 11

«Рівень розвитку демократії в різних країнах прямо співвідно-ситься з відсотком людей, які задіяні у громадянському суспіль-стві. У старих європейських демократіях кількість тих, хто безпо-середньо чи опосередковано долучається до громадських справ, досягає 25-30 %. У нових демократіях, таких як Польща, — при-близно 10-15 %. В Україні — 5-6 %, тобто якісно громадянське суспільство стає більш активним, однак кількісного зростання поки що немає». ДОКУМЕНТ № 6. Ірина Бекешкіна, соціолог, директор фонду «Демократичні ініціативи»

Номер слайду 12

«Необхідне зміцнення стійкості проти російських гібридних загроз. Ми повинні переосмислити наші підходи до гібридної безпеки, до фейкових новин і пропаганди. Наголошую, що цифрова ера вимагає від нас взяти на озброєння нові й ефективні законодавчі запобіжники заради захисту досягнень вільного вибору наших суспільств, водночас забезпечивши делікатний баланс між демократичними свободами та вимогами кібербезпеки». ДОКУМЕНТ № 7. Петро Порошенко, п’ятий Президент України

Номер слайду 13

ДОКУМЕНТ № 8. Із виступу Володимира Горбуліна, директора Національного інституту стратегічних досліджень (2014-2018 роки):«Світ уже отруєний страхом, брехнею і ненавистю. Це і є той новий, гібридний світ, в якому ми сьогодні живемо. І те, що нині фронт на європейському театрі бойових дій займає лише кілька сотень кілометрів українського кордону, нікого не повинно вводити в оману. Саме тому нинішній конфлікт і називається гібридним, бо жертви і руйнування агресор завдає не лише прямим військовим вторгненням, а, швидше, навпаки: все активніше він застосовує засоби інформаційно-психологічного, економічного, політичного впливу». Завдання 4. Про які компоненти гібридної війни йдеться у документі № 8?

Номер слайду 14

ДОКУМЕНТ № 9. Експерт Роман Бурко, керівник спільноти «Inform napalm»«Кожен волонтер спільноти може виявити ініціативу, наприклад, знайти цікавий напрямок для ефективної дії і запропонувати його реалізацію. Так з'явилась ідея структурувати бази даних щодо доказів присутності російських військових та озброєння на Донбасі».

Номер слайду 15

ДОКУМЕНТ № 10. Юрій Радковець, віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел»:«Посилення торговельно-економічного тиску на Україну як однієї із форм економічної війни Росії проти України шляхом: систематичного порушення Російською Федерацією норм Договору про зону вільної торгівлі СНД, підписаного в 2011 році, а з 2016 року — скасування Росією (в порушення положень і вимог Світової організації торгівлі — СОТ) режиму зони вільної торгівлі щодо України; введення Російською Федерацією проти України продовольчого ембарго та заборона на транзит українських товарів до інших країн СНД територією Росії».

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!Бажаю вам гарногодня та закінченнянавчального року!

Номер слайду 19

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА ТА ІНТЕРНЕТ РЕСУРСИ: Власов В. С., Кульчицький С. В. Історія України : підр. 11 клас. – Київ, Літера, 2019. – С.234-235http://bintel.com.ua/uk/article/05-12-lessons/Інфографіка http://www.aif.ru/ Опитування громадян Росії щодо введення військ в Українуhttp://bintel.com.ua/uk/article/05-12-lessons/ http://bintel.com.ua/uk/article/gibrid-war/ Стратегія і тактика гібридних війн в контексті військової агресії Росії проти Україниhttp://interactive.ranok.com.ua/theme/contentview/pdrychniki/storya-ykrani-rven-standarty-pdrychnik-dlya-11-klasy-zakladv-zagalno-seredno-osvti-gsem-o-v-martinyuk-o-o/rozdl-6-tvorennya-novo-ykrani/rozdl-6-tvorennya-novo-ykranihttps://history.vn.ua/pidruchniki/hlibovska-ukraine-history-11-class-2019-standard-level/44.php Практична робота № 6 Тема. Зовнішні та внутрішні загрози суверенітету України в умовах гібридної війни

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Полянська Анна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Форносова Белла Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Коваль Наталія Володимирівна
    Дякую, гарна робота. Наближаємо перемогу разом!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мачарадзе Вікторія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
19 травня 2020
Переглядів
35829
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку