Презентація "Правовий статус Східної Галичини у складі Польщі" з історії України, 10 клас

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням у повному обсязі вивчити задану тему. Інформація адаптована під успішне виконання контрольної роботи і стане у нагоді під час підготовки до ЗНО. Матеріал подано компактно, але в повному обсязі, як того вимагає програма ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовий статус Східної Галичини у складі Польщі

Номер слайду 2

1919 р – Паризька мирна конференція, на якій Польщі надали дозвіл на тимчасову окупацію Східної Галичини1923 р – визнання країнами Антанти входження Східної Галичини до складу Польщі, що означало саморозпуск уряду ЗУНР:«Перебуваючи в Парижі на Раді послів Антанти, я сказав (Петрушевич): «Іменем Національної Ради Східної Галичини як легального представництва українського населення Східної Галичини виступаю проти такого рішення. Українське населення ніколи не погодиться з пануванням Польщі»

Номер слайду 3

Особливості політики Польщі в Східній Галичині: Закріплення за Східною Галичиною назви Східні Креси (окраїни)Дискримінація українців при формуванні органів місцевого самоврядування (тільки поляки)Політичне ополячення українського населення: 1924 р – прийняття закону про заборону української мови в урядових установах. Запровадження «кресового закону», за яким основним типом школи ставала двомовна, так звана утраквістична школа, що по суті була польською. Квота (обмеження) на вступ українців до Львівського університету. Політика осадництва – це політика заселення польськими колоністами Західноукраїнських земель, яку провадив уряд Польщі у міжвоєнний період1930 р – проведення акції пацифікації – це репресивна акція, проведена польською владою за наказом Пілсудського проти українського населення Східної Галичини, яка супроводжувалася масовими арештами, побиттям людей, закриттям і руйнуванням українських установ на Галичині (школи, бібліотеки, просвіти)

Номер слайду 4

8. Перетворення українських земель на аграрно-сировинний придаток, ринок збуту, джерело сировини та дешевої робочої сили9. Поділ Польщі на Польщу «А» (польські землі) і Польщу «Б» (українські землі), з метою гальмувати розвиток економіки Польщі «Б»10. Належність більшості підприємств польському або іноземному капіталу11. Відсутність соціальних гарантій12. Встановлення розгалуженої мережі кооперативів13. Встановлення натуральної оплати праці14. Домінування великого приватного і церковного землеволодіння15. Поширення системи відробітків16. Аграрне перенаселення і безземелля

Номер слайду 5

Домашня робота: Законспектувати презентацію. Ст 181-185 прочитати

pptx
Додано
17 липня 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку