Презентація "Причини та профілактика порушення зору"

Про матеріал
На сьогоднішній день проблема зниження гостроти зору є найбільш поширеною серед захворювань дітей і дорослих в нашій країні. Швидкі темпи сучасного життя, велика кількість інформації призводить до нехтування людей своїм здоров’ям та здоров’ям їх дітей . Тим не менш, ми не повинні забувати, що 90% інформації про світ навколо нас, ми отримуємо через органи зору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини та профілактика порушення зору

Номер слайду 2

АКТУАЛЬНіСТЬНа сьогоднішній день проблема зниження гостроти зору є найбільш поширеною серед захворювань дітей і дорослих в нашій країні. Швидкі темпи сучасного життя, велика кількість інформації призводить до нехтування людей своїм здоров’ям та здоров’ям їх дітей . Тим не менш, ми не повинні забувати, що 90% інформації про світ навколо нас, ми отримуємо через органи зору.

Номер слайду 3

мета Виявити фактори, що негативно впливають на зір і визначити основні правила, які допоможуть зберегти його.

Номер слайду 4

Завдання. Вивчити теоретичні основи даної проблеми. Проаналізувати дані медогляду школярів з метою виявлення дітей з порушенням зору. Ознайомитися з відомими методиками профілактичних заходів збереження зору. Розробити правила гігієни зору.

Номер слайду 5

Методи дослідження. Пошук інформаціїАнкетування. Статистичний аналіз даних

Номер слайду 6

Око - складна оптична система. Зір є одним з найбільш важливих способів сприйняття реальності. Як ви знаєте, через оптичні системи ока сприймається до 90% інформації про світ.

Номер слайду 7

почервоніння очей двоїння в очах болі в очах і лобіпечіння в очах. Перші ознаки порушення зору

Номер слайду 8

Порушення зору. Короткозорість. Далекозорість. Астигматизм. Косоокість. Амбліопія. Катаракта

Номер слайду 9

Короткозорість і далекозорість Короткозорість(погано бачить віддалені предмети) Далекозорість(погано бачить близько розташовані предмети)

Номер слайду 10

Астигматизм - це різна напруга деяких м'язів ока (прямих і косих) , у результаті кришталик очей перекручений , не має форми кулі і осьової симетрії.

Номер слайду 11

Амбліопія або «ліниве око»це захворювання, при якому відбувається поступове зниження зору в результаті практично повної бездіяльності одного з очей.

Номер слайду 12

Катаракта – це офтальмологічне захворювання , пов'язане з помутнінням кришталика ока яка викликає різні ступені розладу зору аж до повної його втрати.

Номер слайду 13

Анкетування

Номер слайду 14

Результати анкетування. Праця вроджена вада Праця вроджена вада травматравма

Номер слайду 15

Алкоголь. Вживання алкоголю може призвести до таких захворювань як: часткова або повна відсутність повік ,зрощення рогової оболонки,недорозвинення чи помутніння рогівки , дефекти у райдужній оболонці ,неправильне положення або помутніння кришталика. Частіше всього цими захворюваннями страждають діти, батьки яких інтенсивно вживали алкоголь.

Номер слайду 16

Куріння. У складі тютюнових виробів виявлено до 4 000 речовин, з них понад 300 є біологічно отруйними і становлять загрозу для людини. Найбільш небезпечними є нікотин, оксид вуглецю та ін…Ці речовини призводять до таких захворювань як: дегенерація жовтої плями, катаракта, конюктивіт..

Номер слайду 17

Вплив комп’ютера на зір людини

Номер слайду 18

Анкета1. Є чи в тебе вдома комп'ютер? а) так, є б) немає 2. У якому віці ти почав працювати на комп'ютері? а) 6-10 б) 10-14 в) старше 143. Чи стежать батьки за твоєю роботою за комп'ютером? а) так; б) ні 4. У вільний час ти вибираєш: а) попрацювати за комп'ютером; б) почитати книгу; в) прогулянку на свіжому повітрі5. Скільки часу ти проводиш за комп'ютером? а) до 2-х годин у день; б) від 2-х до 5 годин на день; в) більше 5-ти годин у день6. Для яких цілей ти використовуєш комп'ютер? а) підготовки до уроків; б) гри в) пошук інформації в Інтернеті; г) не використовую 7. Чи вмієш ти працювати в Інтернеті? а) так; б) ні 8. Як ти ставишся до Інтернету? а) байдуже; б) користуюся ним тільки по необхідності; в) відчуваю потребу в Інтернеті; г) не представляю своє життя без Інтернету.9. Скільки часу ти проводиш в Інтернеті? а) до 2 годин на тиждень; б) від 2 до 5 годин на тиждень; в) до 2 годин на день; г) від 2 до 5 годин на день. 10. Чи впливає Інтернет на твоє навчання? а) не впливає; б) допомагає вчитися; в) заважає навчанню.11. Чи граєш ти в комп'ютерні ігри? а) так; б) ні12. Чи є в тебе постійне бажання відіграти? а) так б) ні13. Чи легко ти відриваєшся від гри? а) так б) ні14. Скільки часу в день ти проводиш за комп'ютерними іграми? а) до однієї години; б) 1 година; в) від 1 до 3 годин; г) більше 3 годин; в) не граю взагалі15. Ти працюєш за комп'ютером: а) в освітленій кімнаті; б) у темряві; в) при тьмянім світлі.16. Як часто ти робиш перерви в роботі на комп'ютері? а) взагалі не роблю; б) щогодини; в) кожні 20 хвилин;17. Які скарги в тебе виникають при роботі на комп'ютері? а) болі в спині; б) головні болі; в) швидка стомлюваність очей; г) нервую, коли щось не виходить; д) скарг немає18. Чи виконуєш ти вправи для очей? а) взагалі не роблю; б) щогодини під час роботи на комп'ютері; в) кожні 30 хвилин під час роботи на комп'ютері;19. З'являється в тебе біль і утома рук, кистей і пальців під час роботи на комп'ютері? а) ніколи; б) іноді; в) завжди.20. Чи можеш ти обійтися без комп'ютера? а) ні б) можу в) можу, але із труднощами

Номер слайду 19

Результати анкетування

Номер слайду 20

Результати анкетування

Номер слайду 21

Залежність Пристрасть до віртуального світу набуває хворобливого характеру. Залежність від комп´ютера - це те ж, що й наркоманія.ppt_x

Номер слайду 22

Втрата гостроти зору Перевантаження очей призводить до втрати гостроти зору. У користувача погіршується зір, очі починають сльозитися, з´являється головна біль, втома, двоїння зображення. Це явище отримало назву «комп´ютерний зоровий синдром». Уникнути цього допоможе користування основними правилами гігієни зору.ppt_x

Номер слайду 23

Окуляри для корекції вад зору — оптичний прилад, який застосовують для виправлення вад зору. 

Номер слайду 24

Види окулярів

Номер слайду 25

Спеціальні окуляри: Окуляри для моряка. Окуляри для космонавта

Номер слайду 26

Окуляри сонцезахисніВеликі лінзи сонцезахисних окулярів забезпечують захист від яскравого світла, а широкі дужки захищають від розсіяного світла

Номер слайду 27

Сонячні окуляри також використовуються через естетичні причини — щоби приховати хворі очі. Наприклад, їх часто носять сліпі — краще зовсім не бачити очей, ніж якщо вони негарні або дивляться не в тому напрямку.

Номер слайду 28

Моделі окулярів «Авіатори»Вайфарери. Зварювальні окуляри

Номер слайду 29

Володимир Філатов. Народився 27 лютого (15 лютого за старим стилем) 1875 року в с. Михайлівка Протасовської волості Саранського повіту Пензенської губернії Жив і працював в Одесі.

Номер слайду 30

Особливою популярністю користується розроблений Філатовим метод пересадки рогівки, при якому пересадочним матеріалом є донорська рогівка. запропонував власні методи лікування глаукоми, трахоми, травматизму в офтальмології і т. п.; винайшов багато оригінальних офтальмологічних інструментів

Номер слайду 31

Інститут Філатова. Iнститут заснований 4 квiтня 1936 року . .Інститут є  одним  з провідних  офтальмологічних центрів  Європи  та  головним в Україні  з проблеми офтальмології  і  тканинної терапії, проводить велику роботу  щодо координації  наукових досліджень з офтальмології. Основні напрями діяльності інституту:   розробка методiв   профiлактики,  лiкування та  реабiлiтацii при захворюваннях i   пошкодженнях очей i iх  наслiдкiв;     органiзацiя офтальмологiчної допомоги населенню УкраїниІнститут імені В. П. Філатова розташований на березі теплого Чорного моря, в зеленій зоні Французького бульвара   міста-курорта  Одеси,  що сприяє  зверненню хворих в інститут  та їх  швидкої реабілітації.  Спеціалісти  інституту завжди готові надати усім хворим  висококваліфіковану допомогу  з використанням самих сучасних методик і  апаратури.

Номер слайду 32

15 жовтня в усьому світі відзначається як День білої тростини, або День сліпих. Біла паличка стала не тільки допоміжним знаряддям при самостійному орієнтуванні в просторі, а й символом сліпих та сліпоти. Як засіб визначення шляху палиця відома вже здавна. Та історія білої тростини як символу сліпоти бере свій початок лише з 1921 року.

Номер слайду 33

Шрифт Бра́йля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими, розроблений французом Луїсом Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту.

Номер слайду 34

В Україні понад 70 тисяч українців мають серйозні вади зору, з них 10 тисяч — діти. Більше тисячі дітей не бачать зовсім. Одним з основних питань є працевлаштування і безпечне пересування для людей з вадами зору. На сьогодні в Україні діють майже 400 підприємств та громадських організацій інвалідів

Номер слайду 35

Сліпі стають музичними зірками і просувають світову науку, але тільки не в Україні. Останній сліпий доктор наук з'явився тут ще в радянські часи. Сьогодення людей із вадами зору - це збирання електричних вимикачів світла, якого вони ніколи не побачать. Будь-яка робота для сліпих – це рідкісне щастя. Колись з 50 тисяч інвалідів на таких підприємствах працювала половина, а тепер - лише кожен десятий. Їхня заробітна плата становить 200-300 грн на місяць

Номер слайду 36

Собаки-поводирі проходять ретельну підготовку, перш ніж потрапити до господаря. Їх тренують у спеціальних школах. Пси повинні не тільки виконувати команди, але і уміти допомагати, коли їх про це не просять. Наприклад, завести людину в громадський транспорт, не дати впасти з бордюру, допомогти піднятися по сходах. Жодне дресирування не обходиться без котів, які гуляють по майданчику і розпалюють мисливський інстинкт собак. Завдання пса - навчитися не реагувати на провокації, а продовжувати йти маршрутом.

Номер слайду 37

Собака повинен бути спокійним і дуже дружелюбним . На підготовку кожного собаки йде півроку. Після того як собака пройшла навчання, вона надається в безоплатне користування. Школа укладає з інвалідом договір. При школі є готель, в якій майбутні господарі собак-поводирів живуть протягом двох тижнів. Саме стільки часу потрібно, щоб людина і собака навчилися розуміти один одного. Є тільки один мінус: щоб отримати собаку-поводиря, інваліди стоять у черзі від двох до трьох років. Надто великий попит на поводирів.

Номер слайду 38

Найкращі поводирі виходять з лабрадорів і німецьких вівчарок.

Номер слайду 39

Використання собак-поводирів людьми

Номер слайду 40

Вітамін АВітамін А необхідний для підтримання нормальної роботи сітківки і міститься в більшості оранжевих овочів та фруктів. Вважається, що самими корисними природними вітамінами для очей є чорниця та морква. Але не варто зловживати морквою, ріпою і грейпфрутами, бо в великій кількості «руді делікатеси» шкідливі для печінки. Вживання вітамінів в їжу .

Номер слайду 41

Вітамін ВРибофлавін - вітамін В, який допомагає при дистрофії сітківки ока . Знаходиться в овочах, грибах, кисломолочних продуктах. Вітаміни мають позитивний вплив безпосередньо на нервові клітини, які транслюють нервові імпульси від сітківки до мозку.

Номер слайду 42

Вітамін Світамін С (аскорбінова кислота)  зміцнює стінки кровоносних судин ока, покращує кровопостачання ока (профілактика катаракти), знижує напруження очних м'язів (очі менше стомлюються);

Номер слайду 43

Гімнастика для очей.1. Не повертаючи голови переведи погляд в лівий нижній кут, в правий верхній, в правий нижній, в лівий верхній кут. Повтори 5 – 8 разів.2. Відкритими очима повільно, в такт диханню, плавно малюємо вісімку в повітрі по горизонталі, вертикалі.3. З відкритими очима, не повертаючи голови, напиши в повітрі своє ім’я, прізвище, спочатку маленькими буквами, а потім великими. Після читання, письма знімуть втому такі вправи (повторювати 6-8 разів)1. Міцно закрити очі на 3-5 с;Відкрити на 3-5с.2. Закрити очі;Легко масажувати повіки пальцем круговими рухами протягом однієї хвилини.

Номер слайду 44

Одного мудреця запитали: Що для людини важливіше – Багатство чи слава? Він відповів: Ні то,ні інше,а здоров’я. Здоровий жебрак щасливіший хворого короля. Раджу прислухатися до слів мудреця і запам’ятати,що турбуватися про своє здоров’я повинен кожен сам.І це стосується кожного.

Номер слайду 45

Цікавинки від Іринки. Коли людина засинає, температура очей і області навколо них стає вищою на один градус, а потім під час сну вона повертається до норми. Одне моргання людського ока триває приблизно 0,05 секунди. Якщо скласти увесь час, який займає моргання, то вийде, що близько п’яти років ми живемо із закритими очима.24 -річна американка страждає від синдрому Аліси в країні чудес. У неї порушення зору і сприйняття, через яке частини тіла і предмети в її свідомості то збільшуються, то зменшуються. Наприклад, дівчині може здаватися , що вона росте, а кімната стискається.. Щоб бути успішним мисливцем і не випускати здобич з поля зору на великій відстані, вже в давнину чоловіки постійно звужували зір майже до межі. У результаті чоловіки мають переважно "тунельне" бачення, тобто здатність бачити чітко і ясно далеко вперед, але тільки по прямій лінії від себе. Дослідження вчених довели, що колір очей вказує на деякі характеристики особистості. Люди зі світло-блакитними очима частіше виявляють терпіння і наполегливість у досягненні поставленої мети, а володарі темно-карих очей, не дивлячись на притаманну їм імпульсивність, краще справляються з кризовими ситуаціями. Люди з блакитними, зеленими або сірими очима більшою мірою схильні до можливості розвитку раку шкіри. Люди з блакитними очима краще бачать у темряві, ніж власники темних очей.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
2395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку