Презентація "Причини вживання наркотиків...."

Про матеріал
- розглянути зі здобувачами освіти з порушеннями слуху, негативний вплив на здоров’я наркотичних речовин та соціальні наслідки їх вживання; виділити ознаки наркотичної залежності; розвивати вміння швидко реагувати на життєві обставини; виховувати відповідальну за своє життя та здоров‘я людину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наслідки вживання наркотиків. Міфи і факти про наркотики. Наркотична залежність. Ознаки і механізми виникнення залежності. Н. шутко

Номер слайду 2

Техніка “Список «Топ-10” Учитель пропонує укласти перелік важливих компонентів«Хвороби цівілізації»

Номер слайду 3

Диспут «Чи можуть друзі бути “вовками в овечій шкурі”?»

Номер слайду 4

Тютюн, алкоголь, деякі ліки, токсичні речовини, наркотики... Усі вони більшою чи меншою мірою впливають на мозок і психіку людини, її здатність тверезо мислити і відповідально діяти.

Номер слайду 5

Тому їх називають психоактивними речовинами (такими, що впливають на психіку людини).

Номер слайду 6

Однак існує ще одна група речовин, вживання яких є особливо небезпечним. Це — нелегальні наркотики. Загалом наркотиками є всі психоактивні речовини, та власне наркотиками прийнято називати лише нелегальні препарати, розповсюдження яких заборонено законом.

Номер слайду 7

Запитання – відповідь.1. Назвіть кілька видів легальних психоактивних речовин.2. Оцініть своє ставлення до куріння підлітків. Для цього:намалюйте в класі умовну лінію;з одного кінця стануть ті, хто негативно ставиться до вживання тютюну, а з другого — ті, хто позитивно. Решта займають місця ближче до того чи того кінця;хто бажає, може аргументувати свій вибір.3. Так само оцініть своє ставлення до вживання алкоголю, ліків без призначення, токсичних речовин і нелегальних наркотиків.

Номер слайду 8

Причини вживання наркотиків

Номер слайду 9

Чому люди починають вживати наркотики

Номер слайду 10

Психологічні чинники:деякі люди не знають, як це небезпечно — курити, пити і вживати наркотики;їм цікаво, на що це схоже;вони не вірять, що вживання наркотиків є таким небезпечним, як про це кажуть експерти;знаючи про небезпеку наркотиків і довіряючи експертам, вони вірять, що можуть спробувати наркотики, а потім відмовитися від них, коли захочуть;вони думають, що більшість людей вживають наркотики;вони позитивно ставляться до вживання наркотиків;вони вірять, що наркотики допоможуть розв’язати їхні проблеми;деякі підлітки переконані, що, вживаючи наркотики, стають старшими на вигляд;за допомогою наркотиків вони намагаються відновити психологічну рівновагу (позбавитися тривоги, смутку, низької самооцінки);вони вважають, що це непоганий спосіб розважитися;вони переконані, що вживання наркотиків — це модно, круто і поліпшить їхній імідж;у них не розвинені соціальні навички, і вони не вміють казати «Ні».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Міфи і факти про наркотики. Міф. Наркотики — це модно. Факт. Це — міф, який активно поширюють наркоділки. А сучасні актори, музиканти та інші законодавці молодіжної моди рішуче виступають проти алкоголю й наркотиків. Нині, навпаки, модно займатися спортом, вести здоровий і продуктивний спосіб життя.

Номер слайду 13

Міф. Наркотики допомагають розв’язувати проблеми. Факт. Наркотики не розв’язали ще жодної проблеми. Навпаки, вони лише поглиблюють існуючі проблеми і породжують нові.

Номер слайду 14

Міф. У компанії, де всі курять, випивають чи вживають наркотики, не можна відмовлятися, тому що тебе вважатимуть дивним і нетовариським. Факт. Ти здивуєшся, але до людей, які мають власну точку зору і вміють її відстояти, в усіх пристойних компаніях ставляться з повагою. А за «друзями», які змушують тебе порушувати власні принципи, навряд чи варто сумувати.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Негайні наслідки вживання наркотиків. Більшість наркотиків безпосередньо загрожують життю людини. Вони можуть спричинити смертельне отруєння, зупинку дихання чи серцевий напад. Найпоширенішою причиною смерті є передозування. Наркотики послаблюють інстинкт самозбереження, руйнують здатність тверезо мислити і приймати рішення. Під їхнім впливом люди частіше потрапляють у небезпечні ситуації за кермом автомобіля, у човні, за верстатом — там, де потрібні підвищена увага, швидка реакція, обережність.

Номер слайду 18

1. На аркушах паперу учні зображають фігуру людини. Вчитель, під час розповіді, звертає увагу на негативний вплив наркотиків на організм. Тим часом діти відзначають «вражені» системи органів людини на малюнку. По закінченню учні повинні «відновити» пошкодження і зробити висновки про необоротні зміни в організмі людини та наслідки вживання наркотиків.

Номер слайду 19

«Відверта розмова». По черзі назвіть те, що насправді можуть і чого не можуть зробити наркотики (можуть убити людину, але не можуть зробити когось дорослим; можуть довести людину до самогубства, але не допоможуть знайти справжніх друзів...).

Номер слайду 20

Тютюн, алкоголь, деякі ліки, токсичні речовини і нелегальні наркотики змінюють сприйняття, мислення людини, її здатність приймати рішення. Тому їх називають психоактивними речовинами. Нелегальні наркотики — особливо небезпечні психоактивні речовини, заборонені законом. Вони загрожують серцевим нападом, отруєнням, передозуванням, зараженням небезпечними інфекційними хворобами.Їх вживання руйнує соціальне оточення людини, робить її залежною від злочинців, штовхає на протизаконні дії.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завдання.1. § 26, 27 – прочитати. Підручник Основи здоров’я 7 клас І. Д. Бех 2. Творча робота Чи є у тебе безпечний рецепт вирішення особистих проблем?

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 серпня 2023
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку