Презентація "Природа і населення Давньої Греції"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа і населення Давньої Греції6 ВІ31

Номер слайду 2

Історичні загадки1. Уважно розгляньте ілюстрований колаж. Які зображення вам відомі? Розкажіть про них.2. З якою країною пов’язані зображення колажу? Якщо вам складно відповісти, скористайтеся підказкою-ребусом. Що вам відомо про цю країну? Чи доводилося вам у ній бувати?Ми розпочинаємо вивчати одну з найдивовижніших цивілізацій стародавнього світу — давньогрецьку. Розвинулася вона на Балканському півострові. Давні греки називали свою країну Елладою. Знайомство з цивілізацією Еллади (давньої Греції) розпочнемо з дослідження природних умов і населення, яке жило на Балканському півострові у ті далекі часи. Ваше завдання — знайти відповіді на запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ПРИРОДНІ УМОВИ БАЛКАНСЬКОГО ПІВОСТРОВАДіємо: практичні завдання1. Розгляньте мальовану карту й висловіть припущення, для розвитку яких видів господарської діяльності були сприятливими природні умови і розташування давньої Греції (усно продовжте речення-підказки). Речення-підказки:• Балканський півострів розташований на ____ Європи.• З усіх боків Балканський півострів омивається ____.• Будова земної поверхні півострова вирізняється великою кількістю ____, що позначені коричневим кольором.• Уздовж морських узбереж розташовані ____, позначені на картах зеленим кольором.• Описані особливості природних умов, на нашу думку, сприяли таким заняттям населення Греції в давнину: ____.

Номер слайду 4

2. НАСЕЛЕННЯ ДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ ТА ЙОГО ЗАНЯТТЯЧитаємо й розуміємо1. Дізнайтеся з тексту, які народи населяли Елладу у часи заснування цивілізації.2. Визначте заняття населення давньої Греції. Чи збігаються вони з вашим припущенням у попередньому завданні?Здавна землі Греції населяли догрецькі народи- пеласгами. Починаючи з III тис. до н. е. сюди переселилися ахейці. З XII ст. до н. е. в історії Греції розпочався новий період, пов’язаний з переселенням дорійців. До грецьких народів належали племена еолійців та іонійців. Природні умови Греції сприяли розвиткові господарства. Греція багата на корисні копалини: мармур, залізні руди, мідь, срібло, глину. Дорійці широко використовувати залізні знаряддя праці: плуг, серпи, мотики. Розвивалися ковальське, ювелірне, шкіряне, теслярське, гончарне ремесла. Основним заняттям населення було землеробство. Вирощували ячмінь, пшеницю, овочі, виноград, маслини. Важливу роль відігравало скотарство. Торгівля була розвинена слабко — переважав обмін. Поширеним товаром для обміну були бики. Згодом греки почали активно торгувати з іншими народами. Цінні метали й предмети розкошів ввозили до Греції зі Сходу. Зокрема, фінікійські купці постачали вишиті тканини, килими, пахощі, метали. У суспільних відносинах основну роль відігравали невеликі племінні спільноти, члени яких жили в неукріплених селищах. Кожне плем’я було об’єднанням родів, які очолювала родова знать. Головою племені був верховний воєначальник — басилевс. Керувала справами общини рада старійшин. Для вирішення важливих питань скликали народні збори, які складалися з чоловіків-воїнів. Поступово влада знаті посилювалася. Знать володіла великими земельними наділами, захоплювала нові пасовища. В общинах формувалася майнова нерівність: з’явилися бідняки. Вони наймалися на роботу до заможніших господарів. У господарствах знатних людей використовували працю рабів. Ними ставали військовополонені та куплені в работорговців невільники.

Номер слайду 5

Історичне порівняння. Виконайте завдання:а) зіставте природні умови Греції та однієї із країн стародавнього Сходу — назвіть спільні й відмінні риси;б) визначте спільні й відмінні риси занять давніх греків та одного із народів стародавнього Сходу. Діємо: практичні завдання. Розгадайте ребуси та утворіть з них соціальну піраміду давньогрецького суспільства.

Номер слайду 6

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Природа і населення давньої Греції»: поєднайте кожне із питань самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання. II. Попрацюйте з історичною хронологією:а) позначте періоди розселення давньогрецьких племен ахейців і дорійців на стрічці часу;б) синхронізуйте позначені періоди з подіями історії стародавнього Сходу: створення держави в Давньому Єгипті, поява законів Хаммурапі, правління царя Ашоки в Індії, життя Конфуція в Китаї (працюйте в зошитах);в) висловіть припущення, хто з відомих вам діячів/діячок стародавнього Сходу міг знати про існування ахейців, а хто — про дорійців. III. Мислю творчо1. Уявіть, що ви працівник/працівниця туристичної агенції. Розробіть проект рекламного буклета про туристичний маршрут «Перлини давньої Греції». Вкажіть у буклеті, які пам’ятки давньої Греції ви порадите відвідати. Доберіть відповідні фото й описи цих пам’яток. Подбайте про естетичне оформлення свого буклета.2. Уявіть, що ви готуєте доповідь на науковій конференції по темі уроку. Створіть тематичну хмаринку слів (намалюйте на аркуші чи скористайтеся онлайн-сервісом) до теми «Природа і населення Давньої Греції».

pptx
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
3649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку