презентація Природні умови і ресурси регіону. Населення Америки

Про матеріал
Матеріал за параграфом Підручника з Географії (рівень стандарту). 10 клас. Гільберг - Нова програма § 27. Природні умови і ресурси регіону. Населення Америки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Картографічна розминка Запитання. 1. На які субрегіони поділяється Америка? 2. Наведіть приклади країн Америки, що належать: до різних форм державного правління; різних типів та підтипів за рівнем економічного розвитку. 3. Які країни входять до міжнародних організацій НАФТА та МЕРКОСУР? Поясніть, із якою метою вони створені.

Номер слайду 3

ПРИРОДНІ УМОВИ І РЕСУРСИ Америки доволі відмінні з огляду на велику площу та розміщення цього регіону світу від північних приполярних до помірних широт південної півкулі Землі. Таке різноманіття кліматичних умов зумовило формування різних типів ґрунтів, рослинного і тваринного світу. Важливе значення має геологічна і тектонічна будова континенту. У ній важливу роль відіграє єдина гірська система Кордильєр-Анд, в якій розміщено чимало покладів рудних корисних копалин.

Номер слайду 4

 У межах Америки протікають великі річки: Амазонка, Міссісіпі, Парана, є великі озера у північній частині континенту (наприклад, озеро Ері). Велике значення мають ліси Північного і Південного поясів. Серед них особливе місце у масштабах всієї планети займає Амазонія, де розташовані найбільші за площею цілісні праліси світу. Саме тому країни Америки з великими запасами лісів посідають одні з перших місць у світі за обсягом заготівлі ділової деревини, виробництва целюлози, паперу, картону.

Номер слайду 5

Відповідно до геологічної і тектонічної структур виділяють кілька великих провінцій корисних копалин в Америці: Лаврентійська у Канаді (залізна руда, нікель, кобальт, золото, уран), Карибського моря (нафта і природний газ), Кордильєрсько-Андська (кольорові і рідкісноземельні метали) тощо.

Номер слайду 6

Територія Америки лежить у межах усіх кліматичних поясів. Вони дзеркально повторюються від екватора в бік полюсів: від екваторіального (на території Бразилії) на північ до арктичного (на півночі Канади) та на південь до помірного (на території Аргентини та Чилі).

Номер слайду 7

Родючі ґрунти Пампи, Великих центральних рівнин, гірських долин в Андах є основними районами землеробства. Гірські (наприклад, низькі гори Еквадору) і степові (наприклад, льянос у Венесуелі) райони мають світове значення за кількістю худоби та виробництвом товарного м’яса і шкіри.

Номер слайду 8

У більшості річок Америки ведуть рибальство. Особливе велике значення воно має у віддалених районах, де риба є основою білкової їжі місцевих племен (наприклад, у басейні річки Оріноко). У цих частинах країн Америки річки часто є єдиним засобом перевезень людей і вантажів. На заваді цьому є численні пороги і мілини. Річки Америки мають великий гідроенергетичний потенціал, який далеко не повністю використовують. Створено низку великих ГЕС (наприклад, «Ітайпу» на річці Парана). Ці великі резерви прісних вод мало використовують для зрошення. Лише у США і Бразилії існує розгалужена мережа зрошувальних каналів, по яких подають воду на плантації рису та тропічних і субтропічних фруктів.

Номер слайду 9

60 % площ, де зведено ліси у Південній Америці, використовують як пасовища.

Номер слайду 10

Населення Населення Америки становить більше 1 млрд осіб. Більшість людей живуть у Південній і Центральній Америці — понад 645 млн осіб, у Північній Америці — понад 361 млн осіб. За чисельністю населення у світі третє місце посідають США (майже 325 млн осіб), п’яте — Бразилія (близько 210 млн осіб), десяте — Мексика (понад 129 млн осіб). У цілому в Латинській Америці спостерігається один із найвищих у світі природних приростів населення.

Номер слайду 11

В етнічній структурі переважають вихідці з Європи. Корінні народи у Північній Америці заселяють переважно периферійні райони. У США і Канаді збереглась система резервацій для індіанців. Вони чисельно переважають у Південній і Центральній Америці. Особливе місце в етнічній структурі Америки займають афроамериканці — нащадки рабів, яких примусово вивезли на роботи на плантаціях. 

Номер слайду 12

Населення. У Північній Америці, Аргентині, Уругваї, Чилі більшість становлять представники європеоїдної раси. У країнах в інших країнах переважають представники мішаних рас — метиси, мулати, самбо. Мови: англійська, французька, іспанська, португальська. Релігії: католицизм, протестантизм, серед індіанського населення — традиційні культи.

Номер слайду 13

Великий вплив має також сучасна міжнародна міграція населення. Українці вже понад два сторіччя освоюють Новий світ, розселяючись по обидва боки екватора у ньому . У релігійному відношенні майже на всій території Америки переважають християни. Проте з іммігрантами в регіон потрапляють й інші релігії. Відкриття пам’ятника писанці в м. Апостолесі (Аргентина), 2018 р.

Номер слайду 14

У розселенні населення Америки виразною особливістю є висока густота приморських частин, де розташовані найбільші міські агломерації . Лише в окремих країнах, під впливом історичного і господарського розвитку, виникли великі ареали зосередження населення у глибинних районах (наприклад, агломерація Мехіко). Для островів Карибського моря притаманним є правило: що меншою є їхня площа, то більша густота населення.

Номер слайду 15

Урбанізація Америки має багатостолітню історію. У містах проживає більшість її населення. Найбільші (за людністю) міські агломерації розташовані в Північній Америці: Нью-Йорк (21,4 млн), Мехіко (20,4 млн), Лос-Анджелес (15,5 млн осіб). Серед міських агломерацій Південної Америки лідерами є Буенос-Айрес (15,3 млн) і Ріо-де-Жанейро (11,9 млн осіб)

Номер слайду 16

Мегалополіси. У Північній Америці сформувались такі мегалополіси: Босваш (від Бостона до Вашингтона, Приатлантичний), де проживає понад 50 млн осіб, Чипітс (від Чикаго до Пітсбурга, Приозерний) — 55 млн осіб; Сан-Сан (від Сан-Франциско до Сан-Дієго, Каліфорнійський) — 40 млн осіб. 

Номер слайду 17

Світові міста Із переліку 173 світових міст в Америці розташовано 52

Номер слайду 18

У них зосереджено не лише більшість населення, а й виробничого та інфраструктурного потенціалу Америки. Центри мегаполісів є світовими містами. Для країн Південної і Центральної Америки характерна псевдоурбанізація. Це пов’язано з тим, що швидкі темпи урбанізації не встигають за темпами розвитку економіки, житловим будівництвом та розвитком соціальної сфери. Таке явище особливо поширене у Бразилії, де міські нетрі ще називають фавелами.

Номер слайду 19

Рівень урбанізації країн Південної Америки доволі відмінний. Якщо в Уругваї він становить 90,7 %, то у Суринамі — 69 %. Великі міста є основою міських агломерацій, у яких поширена псевдоурбанізація . Міська мережа малорозвинена. Більшість великих міст розташовані на морському узбережжі або неподалік від нього. Таким чином має місце виразна регіональна диспропорція у розвитку.

Номер слайду 20

Природні ресурси. Багаті та різноманітні мінеральні ресурси: руди чорних та кольорових металів (рудний пояс Кордильєр — Анд, Карибський басейн), нафта та природний газ (узбережжя й шельф Мексиканської затоки, затока Маракайбо), кам’яне вугілля (Аппалацький у США та Західний у Канаді); фосфорити (Флорида, США), алмази (Бразилія), смарагди (Колумбія), селітри (Чилі), графіт (Мексика).

Номер слайду 21

Природні ресурси. Водні ресурси світового значення: річки Амазонка, Парана, Оріноко, Міссісіпі з Міссурі, Маккензі, Святого Лаврентія, Юкон, Колумбія, Колорадо тощо. Найбільша внутрішня водна система світу — Великі озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері та Онтаріо.

Номер слайду 22

Природні ресурси. Багаті лісові ресурси: ліси Північної Америки та Амазонії. Сприятливі агрокліматичні ресурси, особливо виділяють північноамериканські прерії (США) та південноамериканська пампа (Аргентина).

Номер слайду 23

Завдання. Зіставте політичну й фізичну карту Америки в атласі та визначте найбільш забезпечені країни регіону певними видами природних ресурсів. Результати занесіть до таблицю. Ресурси. МінеральніВодніЛісовіАгрокліматичніПаливніРудніНерудніКраїни      

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Підручник, опрацювати § 27.2. Позначити на контурній карті найбільші міста та міські агломерації Америки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кулик Раиса
    Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Христенко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
15121
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку