Презентація присвячена Дню Української Державності

Про матеріал
28 липня Україна відзначає День Української Державності. Цей день покликаний утверджувати зв’язок українців, які живуть нині, з нашими пращурами, які впродовж багатьох поколінь будували державність українського народу. Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 р., який підписаний під час урочистостей до 30-ї річниці незалежності України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Скадовський аграрний фаховий коледж ХДАЕУПрез Презентацію підготувала голова циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін, викладач історії Чорна Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

Вступне слово 28 липня Україна відзначає День Української Державності. Цей день покликаний утверджувати зв’язок українців, які живуть нині, з нашими пращурами, які впродовж багатьох поколінь будували державність українського народу. Україна для кожного з нас не просто земля, де ми народилися, де жили наші предки. Вона є цілим світом звичок, уявлень і почуттів, які ми сприймаємо з дитинства. Символіка – своєрідна візитна картка країни. Історично склалося так, що кожна країна має свої державні та народні символи. Шанобливе ставлення до символів, виховання патріотичних почуттів і гордості за власну країну є важливою сходинкою в закладенні духовних основ державності.

Номер слайду 3

Історія свята День Української Державності – це державне свято, яке відзначається щороку в Україні 28 липня у День Хрещення Київської Русі – України. Адже саме ця подія означала перетворення Русі на повноправну в християнському світі державу. Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 р., який підписаний під час урочистостей до 30-ї річниці незалежності України. Законопроєкт внесений 25 серпня під реєстраційним номером 5864. Верховна Рада України ухвалила його 31 травня 2022 року. “За” проголосували 257 народних депутатів. Закон набрав чинності 9 червня 2022 р.

Номер слайду 4

Символи України крізь віки – обереги держави і народу

Номер слайду 5

Державні символи Відповідно до статті 20 Конституції України державними символами України є – Державний прапор, Державний герб і Державний гімн, які є основою історичної свідомості та процесів державотворення.

Номер слайду 6

Пересопницьке Євангеліє – національна святиня України Визначна рукописна пам’ятка ХVІ ст. Один з перших українських перекладів біблійного тексту на староукраїнську літературну мову. Оригінальне видання зберігається у Києві в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. Вернадського. Президенти України під час інавгурації присягають народові на лише на Конституції, а й на Євангелії, яке символізує історичні корені української духовності.

Номер слайду 7

“Конституція Пилипа Орлика” інші назви “Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького”, або “Бендерівська конституція” – договір, який був укладений 5 квітня 1710 року між гетьманом П. Орликом і козаками Війська Запорозького. “Конституція” заклала основи розвитку українського конституціоналізму новітньої доби і стала визначною історичною пам’яткою української та європейської політичної думки ХVІІІ ст.

Номер слайду 8

Скіфська пектораль Нагрудна прикраса скіфського царя ІV століття до н.е. вагою – 1150 г, в діаметрі – 30,6 см, зроблена із золота 958 проби. Пектораль було виявлено в червні 1971 року під час археологічних досліджень у кургані Товста Могила на Дніпропетровщині під керівництвом Бориса Мозолевського. Зберігається прикраса у Скарбниці Національного музею історії України у Києві.

Номер слайду 9

Національний заповідник “Софія Київська” – головна святиня України Це історико – архітектурний заповідник національного значення. Заснований 1934 року на території Софійського монастиря. У 1994 році отримав статус національного. До складу заповідника входять пам’ятки світового значення: Софійський собор з комплексом монастирських споруд, Золоті ворота, Кирилівська та Андріївська церкви в Києві, Судацька фортеця в Криму. 

Номер слайду 10

Тарас Шевченко - “ Великий син українського народу” Видатний український поет, прозаїк, мислитель, живописець, графік, етнограф, громадський діяч. Сучасні літературознавці називають його поетом пророком. На усіх континентах Землі йому встановлено 1384 пам’ятників, на його честь названо вулиці, парки, навчальні заклади, а твори перекладено майже 150-ма мовами народів світу.

Номер слайду 11

Степан Бандера – символ боротьби українського народу за незалежність С. Бандера помер 64 роки тому, проте і сьогодні, якщо росіяни чують його ім’я, то починають божеволіти від ненависті. Для українців Степан Андрійович Бандера є національним героєм. Щороку 1 січня, в день його народження, тисячі українців виходять на пам’ятні марші та віддають шану людині, яка все своє життя присвятила боротьбі з радянською владою та прагнула лише одного – незалежності для України.    

Номер слайду 12

Києво – Могилянська Академія – найвидатніший навчальний осередок в Східній Європі Навчальний заклад, який існував у Києві з 1632 по 1817 рр. і заснований митрополитом Петром Могилою. У ІІ половині ХVІІ ст. отримала статус академії. Після проголошення незалежності України академія була відновлена розпорядженням голови Верховної Ради як Національний університет “Києво – Могилянська академія”.

Номер слайду 13

“Щедрик” – найпопулярніша українська різдвяна пісня у всьому світі Усесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку ХХ століття. Після гастролей хору О. Кошиця в країнах Європи у 1919 р. та США у 1922 р., “Щедрик” став знаним у всьому світі. В наші часи “Щедрик” можна почути в усіх куточках світу англійською, німецькою, іспанською, японською мовами. 

Номер слайду 14

“Ой, у лузі червона калина” – пісня, що стала народною Українська пісня, що колись стала справжнім гімном Українських Січових Стрільців. Після того, як у перші дні війни її заспівав на Софійській площі лідер гурту «Бумбокс» А. Хливнюк, пісня набула шаленої популярності і стала новим гімном українців у боротьбі за свою свободу. Її співають, ставлять на рингтони, скандують з футбольних трибун, записують і публікують у соцмережах кавери та ремікси.  

Номер слайду 15

“Слава Україні – Героям Слава!” Національне гасло, яке вже багато років є символом борців за незалежність України. Вперше було вжито в грудні 1839 року у рукописі вірша Тараса Шевченка «До Основ’яненка». Проте, найбільшого поширення набуло під час Української революції (1918-1921 рр.). «Слава Україні – Героям Слава!» вживалося в УПА та ОУН. У радянські роки було під суворою забороною та знов відродилося під час Євромайдану. З 2018 року – військове вітання у Збройних силах України та в Національній поліції. 

Номер слайду 16

Збройні сили України Військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладені завдання з оборони України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості. Засновані 6 грудня 1991 року. Гасло “За Україну, за її волю!” Головний головнокомандувач – Президент Володимир Зеленський. Міністр оборони – Олексій Резніков. Головнокомандувач – генерал Валерій Залужний. Начальник Генерального штабу – генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

“Добрий вечір, ми з України!” Це вітання об’єднало мільйони людей в Україні та стало відомим далеко за кордоном. Авторами фрази вважаються два сацнд-продюсери з Кременчука А. Ткаченко та М. Мокренко, які ще до війни випустили трек «Доброго вечора». З початком війни, коли було найважче, популярності фразі додав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, який підбадьорюючою усмішкою й цими словами розпочинав кожне своє відеозвернення. 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Заключне слово “Держава стоїть не на династії, а на внутрішній єдності і силі народу”. О. Теліга Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття, українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. Адже сьогодні ми нарешті маємо національну єдність – обов’язкову умову збереження державності. Берегти єдність нині, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо. А отже, зможемо зробити те, що не вдалося зробити раніше попереднім поколінням. Це стосується й нашого захисту в цій війні за незалежність і нашої здатності стати однією з найбільш сучасних держав світу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дякую за увагу

pptx
Додано
23 липня 2023
Переглядів
827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку