презентація "ПРМ№4. Роль сім’ї у формуванні людини як особистості"

Про матеріал
У презентації коротко подано інформацію щодо характеристики твору-роздуму. Вона допоможе краще учням 6 класу зрозуміти тему уроку та підготуватися до написання власних роздумів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРМ№4. Роль сім’ї у формуванні людини як особистостіПідготувала вчителька української мови та літератури. Перещепинської гімназії «Крок»Новомосковського району. Дніпропетровської областіЛялька А. М.

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Сімейні цінності трохи нагадують сімейні канікули. Незважаючи на те, що весь день йшов дощ на пляжі, часто це райдужні спогади, які ми пам’ятаємо.

Номер слайду 3

Саме родина допомагає нам долати труднощі в житті, з нею ми можемо поділитися своїми радощами та невдачами. Тому ми з впевністю можемо говорити, що Климові допомагає долати страх родинна,зокрема бабуся. Яку родину ви вважаєте ідеальною?Чи можемо ми назвати ідеальною родину Клима Джури? Чим незвичною була родина Джур?

Номер слайду 4

Складіть асоціативний кущ Родина Клима Джуривзаєморозуміннятурботавзаємоповагавзаємопідтримкалюбовдовіраготовність досамопожертви

Номер слайду 5

Слово «сім'я» походить від прасл. *sěmьja, яке вважається спорідненим з лит. šeimà, šeimýna, нім. Heim і англ. home («дім»), фр. hameau («сільце»), дав.-гр. κώμη («село») — всі ці слова виводяться від пра-і.є. *ḱoy-m-, утвореного від кореня *k̂ei («лежати»). Деякі мовознавці (Б. М. Ляпунов[ru]) припускають, що *sěmьja являє собою утворення від кореня *sěmь за допомогою суфікса *ьja — аналогічно *bratьja < *bratъ[3][4]. Прикладом народної етимології є тлумачення «сім'я» як похідного від поєднання слів «сім» + «я» — начебто за числом членів сім'ї.

Номер слайду 6

СІМ’Я* один з найважливіших факторів соціалізації дитини. Саме тут діти засвоюють заведені в їхніх сім'ях життєві цінності, соціальні очікування і біхевіористичні патерни. Моделями поведінки їм слугують батьки, старші брати і сестри.* важливий фактор впливу на інтелектуальний розвиток дитини, пропонуючи, а іноді й насаджуючи власну концептуальну картину світу. Батьки мають можливість активно сприяти швидкому розвитку мисленнєвих навичок « маленької людини»

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ ТВІР-РОЗДУМ??? Твір-роздум — це особливий вид тексту, укладений за чіткою структурою, в якому формулюється проблема, повідомляються та осмислюються причинно-наслідкові зв’язки, що, своєю чергою, укладають основу для висновку.  

Номер слайду 8

СТРУКТУРА ТВОРУ-РОЗДУМУ Твір-роздум, відповідно, структурно складається з трьох частин:у Вступі подається теза та тема твору, які потребують обґрунтування.у Основній частині подаються аргумент: релевантні історії життя або приклади з мистецтва або історії.у Висновках підбивається підсумок роздуму, який може бути риторичним або запитальним, а не обов’язково висловлювати чітку позицію. Чітка структура, логічність, зв’язність та аргументованість — це вичерпний перелік вимог до твору-роздуму. У всьому решта він дозволяє відносну свободу думки та творчості. 

Номер слайду 9

Ваше домашнє завдання: напишіть свої думки у формі твору-роздуму на тему : «Роль сім’ї у формуванні людини як особистості»опираючись на твір Лесі Ворониної «Таємне Товариство боягузів»…

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 березня 2023
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку