Презентація "Проблема раціонального розвитку енергетики"

Про матеріал
Роль та значення енергетики в сучасному суспільстві. Раціональне ставлення до використання енергетичних ресурсів. Сучасні тенденції розвитку енергетики..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Урок 155 Проблема раціонального розвитку енергетики 14 05 2024* Збільшення енергоспоживання на початку XXI ст. відбувається через → розвиток технічної цивілізації та НТР. * Бурхливі темпи розвитку енергетики спричинили появу низки проблем, → які пов’язані з її негативним впливом на довкілля. ПРОБЛЕМА РАЦІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИКИ. 

Номер слайду 2

* Масове використання викопного палива завдає збитків природі вже на етапі його видобутку, що негативно впливає на здоров’я людей.

Номер слайду 3

* Рослини та води Світового океану не встигають поглинати вуглекислоту, яка утворюється внаслідок спалювання палива.

Номер слайду 4

* Це призводить до поступового посилення →«парникового ефекту», → теплового забруднення атмосфери → й небажаного для людства потепління клімату.

Номер слайду 5

* За сучасного рівня розвитку цивілізації вирішити цю проблему можна лише → через енергозберігаючі технології та розвиток альтернативної енергетики.

Номер слайду 6

«Через кліматичні зміни Україна змістилася на 400 км на південь»

Номер слайду 7

* Сьогодні близько 62% електроенергії світу виробляють ТЕС. → Майже 92 % електростанцій Польщі та ПАР працюють на вугіллі, → Нідерландів — на природному газі (країна має 25 % запасів природного газу ЄС). * Значною є частка ТЕС в енергетиці Китаю, Мексики та Австралії.

Номер слайду 8

* Друге місце (до 16%) у структурі виробництва енергії посідають ГЕС → у Бразилії та Норвегії майже 95%).

Номер слайду 9

АЕС належить третє місце — 10% → у Франції — понад 71,6%, Бельгії — 50%, Південній Кореї — 41%).

Номер слайду 10

* Глобальній економіці потрібна термінова зміна структури виробництва електроенергії → в бік забезпечення мінімального теплового забруднення атмосфери. * Є країни, які віддають перевагу розвитку певного виду електростанцій. * Наприклад, Норвегія і Бразилія основну частину електроенергії отримують за рахунок ГЕС, Бразилія

Номер слайду 11

* Китай через будівництво потужних вугільних ТЕС є → основним тепловим забруднювачем атмосфери.

Номер слайду 12

Яка найбільша проблема АЕС?Найбільша проблема з утилізацією радіоактивних елементів урану і плутонію, у яких надзвичайно довгий період розпаду. Приміром період напіврозпаду деяких ізотопів плутонію становить близько 24 тисяч років, а час розпаду інших радіонуклідів у паливі може сягати близько 100 тисяч років і більше.

Номер слайду 13

Великі гідроелектростанції дуже шкодять навколишньому середовищу. Влада країн Європи та США поступово відмовляється від використання великихгідроелектростанцій, оскільки ті завдають великої шкоди екології та до того ж є економічно невигідними, стверджують американські вчені. Щороку в розвинених країнах демонтують десятки ГЕС. Натомість країни, що розвиваються, продовжують активно будувати греблі на великих річках.

Номер слайду 14

* Із цих причин людство звернуло увагу на нетрадиційні способи отримання енергії, наприклад, шляхом використання тепла земних надр. * У такий спосіб енергію отримують у → Філіппінах (понад 27%), → Новій Зеландії (19%), → Ісландії (майже 100%).

Номер слайду 15

У Франції з XIV ст. діє найстаріша у світі геотермальна система централізованого теплопостачання в Шоде-Еге.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На сьогодні вже розроблені технології отримування електроенергії за рахунок енергії хвиль та перепаду температур між поверхневими й глибинними водами Світового океану.

Номер слайду 18

Більш активно використовується енергія Сонця й вітру.

Номер слайду 19

* У недалекому майбутньому масового поширення набуватимуть геліостанції, → адже лише протягом трьох хвилин Сонце дає людству таку кількість енергії, → якої достатньо для життєдіяльності протягом року. * Значні перспективи має використання водню як енергоносія (мал. 1). Мал. 1. Країни-лідери за виробництвом сонячної енергії.

Номер слайду 20

* На початку XVI ст. Європа опинилася на межі паливної та харчової катастрофи. У період Раннього Середньовіччя європейські народи жили серед лісів. * Збільшення кількості населення і технології знеліснення призвели → до катастрофічного вирубування лісу для опалення житла й приготування їжі.

Номер слайду 21

Вугілля стало тоді альтернативним паливом.

Номер слайду 22

* На початку XIX ст. нафта стала альтернативою → китовому жиру, який використовували в лампах освітлення і для змащення механізмів. * Перша партія нафти була продана в 1859 р. в Пенсильванії (США).

Номер слайду 23

Мал. 2. Глобальні інвестиції в економіку.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
14 травня
Переглядів
50
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку