Презентація-проект "Опале листя - це користь чи шкода?"

Про матеріал
Презентація-проект на тему "Опале листя - це користь чи шкода?". Мета проекту: перетворення с.Ставки в екологічно чисте і здорове село; сприяння формуванню активної життєвої позиції школярів в процесі агітаційної діяльності; виховання екологічної свідомості учнів та жителів села; пропагування бережливого ставлення до природи та здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні – проект на тему: «Опале листя. Це користь чи шкода?» ЗОШ І – ІІ ст. с. Ставки5 клас

Номер слайду 2

Ми живемо в селі Ставки. Воно мальовниче і гарне. У нас регулярно усі прибирають, збирають опале листя, але, на жаль, не вивозять його. Проходячи повз усі вулиці, можна потрапити в «димові завіси». Жителі нашого села, прибираючи свої присадибні ділянки, майже завжди спаюють опале листя і бур’яни, тим самим забруднюють повітря і навколишнє середовище.

Номер слайду 3

Прикро визнавати, що біля вогнищ найчастіше можна побачити дітей – шкільного і дошкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний, оскільки у них чутлива імунна система. Дослідження в Європі і США встановили, що спалювання листя та рослинних залишків посідає перше місце у викиді діоксину в атмосферу. Діоксин – одна з найпідступніших отрут, відомих людству. На відміну від звичайних отрут, він призводить до порушення обміну життєво важливих речовин і придушенню функцій систем організму.

Номер слайду 4

Побачивши це все, ми зрозуміли, що потрібно створити і реалізувати проект «Опале листя»

Номер слайду 5

Мета проекту: Перетворення с. Ставки в екологічно чисте і здорове село. Сприяння формуванню активної життєвої позиції школярів в процесі агітаційної діяльності. Виховання екологічної свідомості учнів та жителів села. Пропагування бережливого ставлення до природи та здорового способу життя.

Номер слайду 6

Перед нами були поставлені такі завдання: Провести соціологічне опитування. Дізнатися, яку шкоду здоров’ю приносить спалювання листя. Вивчити законодавчі та нормативні акти. З’ясувати питання: «Що ж робити з опалим листям?» Корисні поради. Провести просвітницьку та агітаційну роботу серед населення.

Номер слайду 7

Питання соціологічного опитування: Що ви робите з опалим листям?А чи знаєте ви про шкоду диму, що виділяється при спалюванні листя? Що може бути альтернативою спалювання?

Номер слайду 8

Висновки опитування. В опитуванні взяли участь 22 людей, що є жителями села Ставки. Більша частина опитуваних спалюють листя, тим самим забруднюючи атмосферу димом.

Номер слайду 9

Чи знають люди про шкоду диму?90 % опитаних людей знають про шкоду диму, 10% не знають. Якщо порівняти ці результати з попередніми, то ми побачимо, що знання про шкоду нічого не змінюють, оскільки 86% все таки спалюють листя.

Номер слайду 10

Альтернатива спалюванню. З результатів відповідей на це запитання ми маємо досить сумну картину, адже 19% опитуваних навіть не можуть запропонувати нічого іншого, окрім спалювання. Та і вивезене листя на смітник найчастіше спалюють. Одже, для наших екологів є над чим працювати.

Номер слайду 11

Яку шкоду приносить спалювання листя? Шкода дуже велика, при згорянні 1 тонни рослинних залишків у повітря виділяється до 9 кг мікрочастинок диму. Який містить найотрутніші речовини для людини. Потрапляючи в людський організм, отруйні речовини, пригнічують імунну систему, створюють умови для утворення злоякісних новоутворень. Спалення листя провокує хвороби органів дихання, серцево – судинні, алергічні.

Номер слайду 12

Законодавчі та нормативні акти КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИСтаття 50. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди

Номер слайду 13

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»Стаття 12. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього середовища. Громадяни України зобов’язаніберегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовищане порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Номер слайду 14

Нами була пророблена просвітницька та агітаційна робота робота

Номер слайду 15

Пророблена робота: Провели соціологічне опитування населення та створили порівняльні діаграми. Провели роз'яснювальну роботу серед населення. Роздали рецепти людям «Як компостувати опале листя». На дошці оголошень розвішали заклики-звернення, до чого призводить спалювання опалого листя, окрім шкоди для здоров’я.

Номер слайду 16

Висновок. Отже, реалізація цього проекту допоможе стати нашому селу екологічно чистішим, змінить життєву позицію більшості школярів в процесі просвітницької діяльності, буде сприяти екологічному вихованню учнів та жителів села, пропагуватиме здоровий спосіб життя. Сподіваємося, що цією справою ми покращимо життя багатьох людей.

Номер слайду 17

Не смітіть, бережіть природу, любіть один одного і пам’ятайте Ми – за чисте довкілля!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Радзевич Катерина
    Молодці. Актуальна тема! Розвиток екологічної освіти та свідомості!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
4179
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку