Презентація "Реактивний рух.Розвиток космонавтики в Україні"

Про матеріал
У цій презентації я даю змогу здобувачам освіти глибше заглянути в історію розвитку реактивного руху, що ще з давніх часів уже козаки придумували спеціальні "літавки" які використовували на полі бою. У цій презентації я наголошую на те, що і реактивний рух і будівництво ракет це заслуга українських учених, конструкторів.Також у цій презентації я використовую різні форми роботи це: і фізичний диктант, і алгоритм Цицерона відповіси на 7 запитань і розкриєш тему, і розв'язування задач.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Реактивний рух. Розвиток космонавтики в Україні

Номер слайду 2

Мета уроку:навчальна : поглибити знання про закон збереження імпульсу, реактивний рух, показати широке використання реактивного руху та внесок українських учених Ю. В. Кондратюка, М.І. Кибальчича, С. П. Корольова у її розвиток;розвиваюча: сприяти розвитку пізнавальних здібностей в учнів і зацікавленості історією космонавтики та її майбутнім;виховна: сприяти вихованню почуття патріотизму , гордості за Україну, як космічну державу.

Номер слайду 3

Девіз уроку «У погоні за світлом і знаннями людство спочатку боязко вигляне за атмосферу , а потім завоює собі весь навколосонячний простір »К. Е. Ціолковський

Номер слайду 4

Фізичний диктант(доповнити речення)1. Буквою Р позначається… 2. Імпульс тіла вимірюється в …3. Імпульс тіла … від швидкості.4. Імпульс тіла … величина.5. Імпульс тіла … при взаємодії тіл.6. Це формула 𝒎𝟏𝒗𝟏+𝒎𝟐𝒗𝟐=𝒎𝟏𝒗𝟏´+𝒎𝟐𝒗𝟐´… 

Номер слайду 5

План вивчення нової теми1. Реактивний рух.2. Козацька «літавка».3. Розвиток космонавтики в Україні.3.1. Костянтин Єдуардович Ціолковський; 3.2. Микола Іванович Кибальчич; 3.3. Юрій Васильович Кондратюк. Зоряна траса Кондратюка;3.4. Сергій Павлович Корольов;3.5. Юрій Олексійович Гагарін;3.6. Каденюк Леонід Костянтинович.

Номер слайду 6

Реактивний рух. Реактивним рухом називають рух , що виникає в тілі в результаті відокремлення від нього з певною швидкістю певної його частини 𝒗об=𝒎г𝒎об𝒗г 

Номер слайду 7

Козацькі літавки. Вперше запорізькі козаки використали під час бою з ханом Мілес-Гереєм поблизу Сіверського Дінця 1516 року

Номер слайду 8

Ціолковський Костянтин Едуардович5( 17 )вересня 1857 р. —помер 19 вересня 1935 р.  вчений-теоретик, засновник сучасної космонавтики, педагог, письменник.

Номер слайду 9

Микола Іванович Кибальчич. Народився:19 ( 31 ) жовтня 1853 р.м. Короп Чернігівської областіПомер:3( 15 )квітня 1881 р. (27 років)Санкт - Петербург. Автор схеми першого у світі реактивного літального апарата.

Номер слайду 10

«Зоряна траса» Кондратюка. Народився:21 червня 1897, Полтава Помер:початок жовтня 1941 (42) або 25.02 1942, Орловщина, Росія

Номер слайду 11

Сергій Павлович Корольов. Народився:30 грудня 1906 р.  (12 січня 1907р.), Житомир Помер:14 січня 1966, Москва

Номер слайду 12

Юрій Олексійович Гагарін. Народився: 9 березня 1934 Помер:27 березня 1968 Перший у світі космонавт

Номер слайду 13

Каденюк Леонід Костянтинович. Народився: 1951 р.у селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області у сім'ї вчителів. Перший космонавт незалежної України. Помер 31 січня 2018 року

Номер слайду 14

фізкультхвилинка

Номер слайду 15

Наприкінці ХХ ст., коли передові світові держави скорочували свої ядерні арсенали, українські вчені з Конструкторського Бюро «Південне» перетворили цю грізну ракету на мирний ракетоносій «Дніпро», спроможний виводити у космос супутники вагою до 4 т . Окрім «Дніпра», на Південному машинобу-дівному заводі в м. Дніпрі виробляють мирні ракети «Циклон» та «Зеніт», які використовують для запусків супутників різних країн. Такі комерційні запуски відбуваються зокрема у рамках унікального українсько-американського проекту «Морський старт».

Номер слайду 16

Алгоритм Цицерона1. Що? 2. Хто? 3. Коли? 4. Де?5. Навіщо? 6. Як?7. Чим?

Номер слайду 17

Розв'язати задачу. Ракета масою 4*103кг летить зі швидкістю 0,5км/с. Від неї відокремлюється головна частина масою 103кг і летить зі швидкістю 800 м/с. З якою швидкістю продовжуватиме політ частина ракети, що залишилася? 

Номер слайду 18

Підсумок уроку. Чи справді реактивний рух відіграє важливу роль у нашому житті?Де, переважно, використовують реактивний рух?Хто перший космонавт Землі? Які українські вчені зробили значний внесок у розвиток космонавтики в Україні ?Назвіть першого космонавта незалежної України.

Номер слайду 19

Рефлексія. Що нового я дізнався на уроці?Що мені сподобалося?Про що я хотів би ще дізнатися ?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Прочитати параграф 37 с.198- 200, закінчити розв'язувати задачу 271 с.203 Підготувати повідомлення: 1 ). Біографія Павла Поповича.2). Біографія Олександра Засядька.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку