Презентація "Речення, його граматична основа (підмет і присудок)"

Про матеріал
Матеріал допоможе поглибити знання п'ятикласників про речення, граматичну основу, способи вираження підмета й присудка; дасть загальне уявлення про речення з одним головним членом; формуватиме вміння у школярів виділяти граматичну основу; допоможе розвивати усне й писемне мовлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення, його граматична основа (підмет і присудок)

Номер слайду 2

Мета: формувати предметні компетентності: повторити і поглибити знання п'ятикласників про речення, граматичну основу, вчити розрізняти словосполучення і речення, правильно визначати підмет і присудок, формувати вміння і навички знаходити в реченні головні члени, визначати спосіб їхнього вираження, складати речення,формувати ключові компетентності : вільне володіння та спілкування державною мовою (уміти висловлювати свої думки, робити висновки), вміння вчитися впродовж життя .

Номер слайду 3

Налаштування на урок «Створюємо настрій»- Я прийшов на урок для чого ? (учитися..)- Потрібно бути якими? (уважними, працьовитими…)- Зі мною хто? (друзі..)- Мені з ними як? (легко, добре..)- Я готовий до чого? (до успішної роботи..)

Номер слайду 4

Без усякої іншої науки ще можна обійтися, без знання рідної мови обійтися не можна (Олександр Олесь). Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів – скількома епітетами супроводять визнання української мови... Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе (Олесь Гончар). Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови... (Максим Рильський).

Номер слайду 5

Бліц опитування. Синтаксис - це... Синтаксис, від грецького syntaxis означає…Словосполучення - це... Головним називають слово... Залежним називають слово... За способом вираження головного слова словосполучення поділяються на…До словосполучень не належать... Пунктуація від латинського punctum означає…

Номер слайду 6

Речення — це слово чи група слів, що передають повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ. Наприклад: Бджола летить на всякий цвіт. Земля дає мені сили?

Номер слайду 7

Речення може складатися з одного слова або сполучення слів, які поєднуються між собою за змістом та граматично. Наприклад: Весна. Стрепенувся ліс і весело заграв. Радіє.

Номер слайду 8

 Підмет Присудок. Головний член речення, що називає предмет, про який говориться в реченні. Головний член речення, який називає дію, стан, ознаку, приписувану підмету. Хто? Що? Що робить підмет? Що з нимробиться? Який він є? Хто він такий?Найчастіше виражений іменником або займенником. Найчастіше виражений дієсловом, рідше - іменником, прикметником. Вишня губить листя на причілку хати. А я вже стрічалась з зозулькою в лісі.Із ледве чутним щебетанням низенько ластівка летить. Книжка – найкращий порадник. Граматична основа речення

Номер слайду 9

Вправа «Конструктор». Відновити з кожної групи слів прислів’я та записати. До, язик, доведе, Києва. Криниці, водиці, бо, схочеш, не брудни. Не, кожух, чужий, гріє.

Номер слайду 10

Склад граматичної основи Приклади. Підмет і присудок. Прямо над нашою хатою пролітають лебеді. Один присудок і декілька підметів до нього. Відлітають гуси і лелеки у краї заморські і далекіОдин підмет і декілька присудків до нього. Тиша ходить між деревами й торкається до них. Один головний член речення. Запах степового зілля. Для друзів відчиняю дім. Граматична основа може мати різну будову

Номер слайду 11

Прочитайте речення, визначте в кожному граматичну основу1. Наука в ліс не веде.2 Кожна травичка на своєму корені росте.3. Доброго не бійся. 4. Прилетіла ластівонька й защебетала край віконця.5. Розум – скарб людини.

Номер слайду 12

Вправа «Культура мовлення»З-поміж двох варіантів доберіть нормативний і складіть з ним речення. Музична школа – музикальна школа, оволодівати знання – оволодівати знаннями, оточуюче середовище – навколишнє середовище, вірний результат – правильний результат, остановка автобуса – зупинка автобуса, гарно виглядати – мати гарний вигляд.

Номер слайду 13

Коментоване письмо. Визначити у тексті межі речень, розставити розділові знаки. Любов до рідної мови, любов до рідної Батьківщини — невіддільні поняття вони споконвіку живуть у людських серцях не було жодного видатного письменника, який би не висловив любові до рідної мови не було жодного поета, який би не покладав на рідну мову найсвітліших надій кожен митець бачив долю свого народу в долі української мови мова — це душа народу немовля з перших днів свого існування чує рідну мову від матері, повторює перші пестливі слова мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів землі нашої слова нашої мови переткані вишневим цвітом, барвінком, калиною.

Номер слайду 14

Любов до рідної мови, любов до рідної Батьківщини — невіддільні поняття. Вони споконвіку живуть у людських серцях. Не було жодного видатного письменника, який би не висловив любові до рідної мови. Не було жодного поета, який би не покладав на рідну мову найсвітліших надій. Кожен митець бачив долю свого народу в долі української мови. Мова — це душа народу. Немовля з перших днів свого існування чує рідну мову від матері, повторює перші пестливі слова. Мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів землі нашої. Слова нашої мови переткані вишневим цвітом, барвінком, калиною.

Номер слайду 15

Дослідження-реконструювання. Дібрати до поданих речень синонімічні, щоб виділені слова стали підметами. Наприклад: Словом можна врятувати людину. – Слово може врятувати людину. М’якими словами і камінь крушать. Гарними розмовами гостей не наситиш. Дурним язиком попереду розуму біжать. Щирим словом душу обігрієш.

Номер слайду 16

Скласти речення за малюнками

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Графічний диктант. Накреслити схеми до речень Народ плекав рідну мову у піснях. Мова вдосконалює серце і розум народу, розвиває їх. Доля нашої мови залежить від нашої душі. Мова - це великий дар природи.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Вивчити правила ст.142, виконати вправу 384.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вареник Олександра Петрівна
    Дуже гарна презентація, все так, як я хотіла.Дякую, велика економія часу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
23878
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку