Презентація "Річки - рекордсмени"

Про матеріал

Презентація "Річки-рекордсмени" представлена номінаціями:

найдовша річка;

найповноводніша"

найкоротша;

найчистіша;

найширша;

найхолодніша;

найбільш звивиста;

найбрудніша ;

найкрасивіша

Доцільно використати при вивчені розділу "Гідросфера" тема "Річки" у 6 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Річки-рекордсмени. Немає нічого більш впорядкованого, ніж природа. Творіння природи досконаліше творінь мистецтва. Цицерон

Номер слайду 2

Найдовша та найповноводніша річка Амазонка в Пд. АмериціЩе зовсім недавно найдовшою річкою в світі вважався Ніл. Однак, як з`ясували вчені, не йому належить цей титул. Довшою за решту виявилася Амазонка, води якої проходять шлях у 7 тисяч кілометрів! Внутрішня дельта Амазонки займає площу понад  100 тисяч квадратних кілометрів, що теж є рекордом. До речі, тропічний ліс, по якому проходить річка, не менш вражаючий. Його називають «легенями планети», у ньому знаходять невідомі раніше види живих істот, він досі зберігає свої таємниці, оскільки не піддається детальному вивченню через складність і небезпечність наукових маршрутів.

Номер слайду 3

Найкоротша річка - Репруа в Абхазії Річка Репруа в Абхазії задовольняється малим – її довжина всього якихось 18 метрів. Беручи початок у карстових печерах, Репруа, з`являючись з-під скель, не вибираючи шляху, через пляж вливається в Чорне море. За іншими джерелами, довжина річки – 40 метрів, але це не позбавляє її звання найкоротшої. До речі, вона ще й найхолодніша на кавказькому узбережжі.

Номер слайду 4

Найширша – річка Ла-Плата в Пд. АмериціЛа-Плата або Ріо-де-ла-Плата, що з іспанської перекладається як Срібна річка, розливається вшир від 48 до 220 кілометрів при довжині в 320 км. При цьому вона дуже мілководна, що значно ускладнює судноплавство. Тим не менш, тут зосереджені і основні порти, і найбільші міста Аргентини й Уругваю.

Номер слайду 5

Найглибша річка – Конго в АфриціПоступаючись лише Амазонці в водоносності, річка Конго утримує рекорд по глибині. Проходячи через Південно-Гвінейську височину, зокрема вузьку ущелину, ширина якої в деяких місцях не перевищує 300 метрів, Конго утворює водоспади Лівінгстона і поглиблюється більш ніж на 230 метрів. Для порівняння, максимальна глибина Азовського моря – 15 метрів. Ще одна унікальна властивість Конго – це єдина річка, яка двічі перетинає екватор.

Номер слайду 6

Найхолодніша – Індигірка в РосіїПротікаючи через Якутію, де зими вважаються найлютішими, досягаючи 70 градусів морозу, і несучи свої води прямо до Північного Льодовитого океану, річка Індигірка є найхолоднішою на Землі. Вона скована льодом більше шести місяців, в деяких місцях промерзаючи наскрізь. Навесні Індигірка представляє з себе бурхливу і небезпечну річку, але вже влітку перетворюється на невеликий обмерзлий струмок.

Номер слайду 7

Найбільш звивиста – річка п’янав РосіїНе дарма за свою хитромудру траєкторію річка отримала назву П`яна. Протікає вона в Нижегородській області РФ, роблячи такі повороти і вигини, що диву даєшся. При довжині в 400 кілометрів її початок і кінець розділяє всього 30 км. В той же час П`яна дуже мальовнича і приваблює туристів своїми озерами, карстовими провалами, печерами, надзвичайно чистою водою і чудовою риболовлею.

Номер слайду 8

Найбрудніша – Цитарум на о. Ява. Ще два десятиліття тому Цитарум радувала жителів Яви, а сьогодні вона перетворилася у велику гниючу водойму, наповнену сотнями тон відходів, за якими води навіть не видно. Проблема ще й у тому, що річка живить озеро Сагулінг, де стоїть найбільша ГЕС на заході острова. Експерти побоюються, що скоро станція не зможе повноцінно працювати. А це загрожує відключенням електрики на величезній території і зупинкою сотень заводів і фабрик. Втім, саме вони і стали головними винуватцями бід, зливаючи свої відходи прямо в річку.

Номер слайду 9

Найкрасивіша -  Каньо Кристалес – річка п`яти кольорів в КолумбіїУ Колумбії тече річка під назвою Каньо Кристалес – річка п`яти кольорів. І це дійсно так. Водорості, що ростуть у річці, в залежності від пори року змінюють колір, стаючи блакитними, зеленими, жовтими, червоними, фіолетовими або чорними. Вода в Каньо Кристалес майже не містить солей і мінералів, за складом її можна порівняти з дистильованою. У зв`язку з цим вона непридатна для життя, якщо не враховувати невеликих рибок, що якось пристосувалися до таких умов.

Номер слайду 10

Найчистіша річка в світі - Верзаска в швейцаріїВерзаска вважається не тільки самої прозорою річкою в світі, але й однією з найкрасивіших. Протікаючи по гірських кам’янистих схилах, вона пробила в скелях химерні ходи. Численні туристи відвідують ці місця з метою зробити красиві фотографії і насолодитися прекрасним видом. Купатися в Верзаске заборонено, хоча деякі ця заборона ігнорують, а от дайвінг користується популярністю.

Номер слайду 11

Літератураhttp://101km.co.ua https://bestfacts.com.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Рудницький Анатолій
    Якраз вчасно до теми уроку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ірина Чайка
    Якраз до уроку. дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ірина Чайка
    Якраз до уроку. дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василь Рогоза
    У вас оригінальні ідеї розробок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лижичко Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
1 березня 2018
Переглядів
4117
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку