Презентація."Рим у боротьбі"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про Юлія Цезаря,його похід;про імператора Трояна,римську армію та причини загибелі Римської імперії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рим у боротьбі

Номер слайду 2

Античність і варварський світ. Після завоювання Греції римляни сприйняли дуже багато з її культури. Вони стали носити такий самий одяг, як греки, навчилися від грецьких ораторів гарно говорити, звикли ходити в театр, стали будувати красиві храми на зразок грецьких, робили копії з грецьких статуй. Грецька скульптура. Римська скульптура

Номер слайду 3

Греки і римляни вважали варварами народи, які заселяли в ті часи територію Західної Європи. Це були предки сучасних французів, німців, англійців, слов’ян та інших. Варвари дуже відставали від античного світу в культурному й економічному відношеніСлово «варвари» походить від грецьких слів «барбарос»- «іноземець» і «барбаре»- «нерозбірливо говорити».

Номер слайду 4

Юлій Цезар(100 до н. е.- 44 до н. е.)Він вважав себе нащадком засновників Риму Ромула та Рема. Після підкорення Галлії Цезар вирішив захопити верховну владу в Римі. У нього була армія, яка слухалася його і підкорялася кожному його слову, сена знав про його наміри, тому заборонив Цезарю повертатися у Рим. Цезар порушив цю заборону і разом з військом перейшов прикордонну річку Рубікон, щоб іти на Рим. Його слова при цьому були: «Жереб кинуто!»(«рішення прийнято»). Вислів став крилатим. Він означає: «зробити безповоротний крок, здійснити рішучий вчинок».

Номер слайду 5

Єгипетський похід Цезаря. У Єгипті правили цар Птолемей і цариця Клеопатра, які були братом і сестрою. Цар і цариця були у сварці. Цезар допоміг Клеопатрі розгромити військо Птолемея. Царицею Єгипту було проголошено Клеопатру, з якою одружився Цезар. Єгипет став ще однією провінцією Риму.

Номер слайду 6

«Прийшов, побачив, переміг»Син царя Мітрідата Євпатора Фанак вирішив повернути собі втрачене його батьком Понтійське царство. Він розпочав війну проти Риму. Цезар розгромив військо Фарнака,а сам цар загинув під час втечі. Про свою перемогу Цезар повідомив римлян коротко і лаконічно «Veni, vidi, vici».

Номер слайду 7

Імператор Траян(53-117рр.) Своїх найбільших розмірів Римська імперія досягла за часів правління імператора Траяна. Велика римська армія переправилася через Дунай і напала на плем’я даків(предки сучасних румунів). Дакарію було завойовано і перетворено на римську провінцію, більшість населення продано в рабство. Після того Траян рушив походом на Вірменію, завоював і оголосив її римською провінцією. Потім пішов війною на Месопотамію. Месопотамія також стала римською провінцією.

Номер слайду 8

Римська армія завоювала півсвіту. Із завойованих країн до Риму стікалися золото і срібло, раби, пшениця. Найбільший територіальний розвиток (у часи правління Траяна — 116 рік) Римська імперія простялася на тисячі кілометрів, від берегів туманного Альбіона на півночі до річок Тигру та Євфрату на сході, від річки Дунаю на заході до Африки з Єгиптом на півдні. Римляни завоювали території сучасної Іспанії, Францію(Галлію),Грецію та Македонію на Балканському півострові, узбережжя Малої Азії а інші регіони.

Номер слайду 9

Римська армія ділилася на полки, що називалися легіонами. У кожному легіоні було по 4 500 солдат-легіонерів. Легіон ділився на дрібніші підрозділи: когорти (450 солдат), маніпули (150), центурії( 100). Для захисту від ворогів солдати викопували рів і насипали вал. Всередині рядами стояли намети солдат. Коло цих таборів селилися купці, поруч жили дружини й діти легіонерів. Пізніше такі селеща перетворилися на невеликі міста. Серед них, наприклад: у Німеччині Кельн, Страсбург і Париж у Франції, Відень у Австрії, Будапешт в Угорщині, Лондон в АнгліїРимська армія

Номер слайду 10

Причини загибелі Римської імперіїНе продуктивність рабської праці полягала головна причина загибелі Римської імперіїПостійні заворушення племен на завойованих територіях ослаблювали могутність Риму. Утримання армії в провінціях і постійні війни з місцевим племенами Війни з варварами ослаблювали Рим Рим поступово втрачав свою самобутність у мові та культурі. В його населені стали переважати іноземці. Це теж призводило до загибелі імперії. У 395 році величезна Римська імперія була поділена на 2 частини: Західну і Східну

pptx
Додав(-ла)
Garun Zvynoslava
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
1474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку