Презентація "Різноманітність рослин"

Про матеріал
Розширити та уточнити уявлення дітей про різноманітність рослинного світу (про водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні та квіткові рослини) , їх ознаки; формувати уміння розрізняти окремі рослини цих груп, розуміти значення їх у природі і у житті людини; виробляти уміння узагальнювати, робити висновки; виховувати спостережливість, допитливість, взаємоповагу у спільній діяльності, здатність до самовираження кожного учня, любов до рослин, любов до рідного краю, прагнення пізнавати і шанувати традиції свого народу, його культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природознавство 3 клас Тема. Різноманітність рослин. Мета: Розширити та уточнити уявлення дітей про різноманітність рослинного світу (про водорості, мохи, папороті, хвойні та квіткові рослини) , їх ознаки;  формувати уміння розрізняти окремі рослини цих груп, розуміти значення їх у природі і у житті людини; виробляти уміння узагальнювати, робити висновки;  виховувати спостережливість, допитливість, взаємоповагу у спільній діяльності, здатність до самовираження кожного учня, любов до рослин, любов до рідного краю, прагнення пізнавати і шанувати традиції свого народу, його культури. Обладнання: презентація, таблиці із зображенням рослин. Тип уроку: інтерактивний урок, вивчення нового матеріалу. Презентацію створила вчитель Ковтунівського НВК ЗОШ І – ІІІ ст.. – ДНЗ Кузюкова О. Б.

Номер слайду 2

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ Хвилинка спостережень.  Яка зараз пора року? Який місяць? Яке число? Що ви можете сказати про небо? Чи є сьогодні сонце? Чи є надворі вітер? Яка сьогодні температура? Що можна сказати, порівнюючи температуру листопада і грудня? Що можна сказати про довжину світового дня? Коли буде день дорівнювати ночі? 22 грудня буде найдовша ніч, буде день зимового сонцестояння.

Номер слайду 3

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Ви дізнаєтеся: Про рослини, тварин, гриби, бактерії, віруси. Які бувають рослини і чому життя на Землі не можливе без рослин? Чим квіткові рослини відрізняються від хвойних? За якими ознаками можна впізнати комах, риб, птахів, звірів? Для чого природі потрібні гриби і бактерії? Як пов’язані між собою організми і нежива природа?

Номер слайду 4

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Рослини – це зелене диво природи, тому що вони виділяють кисень,  необхідний нам для життя, дають нам їжу , одяг, предмети побуту. Дерево – це рослина, яка має одне міцне дерев’янисте стебло (стовбур). Кущ – це рослина, яка має кілька міцних дерев’янистих, але значно тонших стебел. Трав’нисті рослини – це рослини, які мають м’яке соковите стебло.

Номер слайду 5

Відгадайте загадки Чорно-біла одежина, Зверху - листяна хустина. Як весна – дарує сік, - П’ємо радо цілий рік. Зріст у неї, як в ліщини, А плоди, немов в калини. Взимку пташечок годує, Ягідками їх частує. В неї гарні, пишні віти, І колючок не злічити... Не байдужа до прикрас, На свята спішить до нас. У землю теплу піду, до сонця колоском зійду. У ньому таких як я, буде ціла сім'я.

Номер слайду 6

Народні символи України „Без верби і калини – нема України” „Де вода, там і верба” Символом сили, могутності, довголіття є дуб. Любили люди цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Верба й тополина.

Номер слайду 7

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ Царства Бактерії Гриби Рослини Тварини Рослини Водорості Мохи Хвощі Папороті Хвойні Квіткові

Номер слайду 8

Водорості Водорості – це рослини, які живуть у воді.  Зелені Бурі Червоні

Номер слайду 9

Мохи Сфагнум Зозулин льон

Номер слайду 10

Хвощі і папороті

Номер слайду 11

Хвойні рослини 

Номер слайду 12

Квіткові рослини

Номер слайду 13

Робота за підручником (с. 77 – 80) Наведіть декілька прикладів листяних і хвойних дерев. Як називають науку про рослини? На які групи вчені-ботаніки розподіляють царство рослин? Які «групи рослин зображені на с. 78? Що ви про них дізналися? Які ознаки мають групи рослин, зображені на с. 79? Розгляньте малюнок 61 на с. 80. Придивіться уважно до квіток і листків волошок різних видів. Порівняйте їх. Чим вони відрізняються? Що в них спільного? Про що ви дізналися в рубриці «Для допитливих» ? Висновки Рослини дуже різноманітні за будовою. Серед рослин розрізняють водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні, квіткові.

Номер слайду 14

УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ Гра «Упізнай мене» • Ми — найбільше царство рослин, ми маємо всі органи, (квіткові) • Квітів, плодів і насіння у нас не буває. Наше листя схоже на пір'я. (Папороті) • Ми ростемо у вологих місцях і утворюємо торф’яні болота. (М о х и ) • У нас немає плодів і квітів, а насіння дозріває в шишках. (Хвойні) Робота в парі Поміркуйте, до яких груп рослин відносять: троянду, ялівець, ламінарію «морську капусту», калину, мох, зозулин льон, конвалію.

Номер слайду 15

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ Прочитайте висновки на с. 80. У чому виявляється різноманітність рослин? Наведіть приклади. Поясніть назву рослин — водорості. Де ростуть мохи? Чим мохи відрізняються від водоростей? У яких умовах ростуть хвощі й папороті? До якої групи належать рослини що мають усі органи? У якої групи рослин немає органів? У якої групи є тільки стебла і листя? Яка група рослин не має квітів і плодів? У якої групи рослин є корінь, стебло, листя, але ніколи не буває квітів, плодів і насіння?

ppt
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
6607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку