Презентація "Різновиди суперечок"

Про матеріал
Теоретичне визначення різновидів суперечок, графічне зображення їх видів, цитати відомих ораторів про дані види суперечок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему: «Мистецтво вести суперечки»Вчитель Воронець Л. В.вчитель української мови та літератури. Ліцею «Генеза»П’ятихатської міської ради

Номер слайду 2

Мистецтво вести суперечки

Номер слайду 3

Риторика, рідше красномовство – це мистецтво якісного висловлювання думок з метою переконання та впливу на аудиторію з урахуванням її особливостей. В грецькій мові мистецтво вести суперечки називається еристикою.

Номер слайду 4

Суперечка – будь-яке зіткнення думок, при якому кожен, хто сперечається, відстоює свою правоту. «Той, хто заперечує мені, пробуджує в мене не гнів, а увагу. Мене вабить співбесідник, який суперечить мені й тим самим вчить мене. Загальною справою і його, і моєю має бути істина» (Мішель де Монтен).

Номер слайду 5

Різновиди суперечки

Номер слайду 6

Дискусія – це форма колективного обговорення, мета якого – виявити істину або знайти правильний розвиток порушеного питання через висловлення власних міркувань та зіставлення поглядів опонентів на проблему.« При філософській дискусії більш виграє переможений – у тому відношенні, що він множить знання» (Епікур).

Номер слайду 7

Диспут – заздалегідь підготовлена усна суперечка на задану тему, вільний обмін думками. Диспут використовується для публічного захисту тієї чи іншої позиції. Девіз диспуту: «Говори, що думаєш, думай, що кажеш».

Номер слайду 8

Дебати – це суперечки, які виникають під час обговорення доповідей, повідомлень, на засіданнях, конференціях. Найважливіше під час дебатів пояснити свою позицію.«Перш за все слід пізнати істину стосовно будь-якої речі, про яку говориш» (Платон).«Немає магії, ніж магія слова» (А. Франс).

Номер слайду 9

Полеміка – гостра суперечка, боротьба принципово протилежних точок. Мета полеміки – здобути перемогу над супротивником, відстояти власну позицію.«Досвідчений полеміст ніколи не буває переможеним» (Карел Чапек).

Номер слайду 10

«Головне в ораторському мистецтві полягає в тому, щоб не дати помітити мистецтво» (Квінтіліан)«Заговори, щоб я тебе побачив» (Сократ)«Людські суперечки нескінченні не тому, що неможливо найти істину, а тому, що в суперечці шукають не істину, а самоствердження» (Буддійська мудрість)

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
17 листопада 2022
Переглядів
768
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку