Презентація Роль Джоконди в новелі Рея Бредбері «Усмішка»

Про матеріал
Презентація "Роль Джоконди в новелі Рея Бредбері «Усмішка»" може бути використана на уроці за даним твором для активізації роботи учнів на уроці. Пропоную вправу "Закінчіть речення" для систематизації знань з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль Джоконди в новелі Рея Бредбері «Усмішка» Краса врятує світ Ф. М. Достоєвський

Номер слайду 2

«Потреба краси і творчості, що її втілює, нерозлучна з людиною, і без неї людина, мабуть, не схотіла б жити на світі...» і, що саме Краса врятує світ. Прекрасна розумна, добра людина, і прекрасна мудра, цікава книжка, прекрасним може бути спектакль, кінофільм, картина талановитого художника. «Мистецтво – це час і простір, в якому живе краса людського духу. Як гімнастика випрямляє тіло, так мистецтво випрямляє душу» В. О. Сухомлинський Леонардо да Вінчі Джоконда. XVI ст., приблизно в 1503-1505 рр. Музей Лувр, де зберігається «Джоконда» м. Париж (Франція)

Номер слайду 3

«Джоконда» - це портрет людини взагалі в усій її складності й суперечливості. Яка ж вона, людина?.. Це питання хвилювало й письменника XX століття Р . Бредбері, котрий переносить нас у далеке майбутнє. Портрет заможної флорентійки Монни Лізи дель Джокондо, який зберігається в Луврі у Парижі, був намальований десь біля 1503 року. Леона́рдо да Ві́нчі ( 1452 - 1519) — видатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження.

Номер слайду 4

Леонардо да Вінчі xv століття. Італія Рей Бредбері XX століття. Америка. Живучи в різних віках, у різних кутках земної кулі, маючи різні погляди й уподобання, Леонардо да Вінчі та Рей Бредбері мають схожість: їхня увага завжди була прикута до життя людини та людства, вони пильно вдивлялися в душу особистості, шукаючи там відповіді на пекучі питання доби.

Номер слайду 5

В оповіданні Рея Бредбері «Усмішка» дія відбувається в 2061 році, а можливо, й пізніше – люди не знають, який зараз рік, вони втратили відчуття реальності. Місто зруйноване війнами та іншими кривавими подіями. Ніхто нічого не будує, всі тільки руйнують . Ця фантастична цивілізація заснована на насильстві. Похмурий, темний пейзаж підкреслює морок суспільства, що втратило моральні цінності.

Номер слайду 6

Міста-примари – результат людських рук Прип'ять, Україна Вароша, Кіпр Сан-Жі, Тайван

Номер слайду 7

Вуглегірськ. Україна Після запеклих боїв Вуглегірськ фактично перетворився на місто-привид. На вулицях безлюдно, в будинках немає вікон, в дахах і стінах зяють величезні діри від влучень снарядів. На вулицях стоїть підбита і згоріла бронетехніка, а земля всіяна глибокими воронками і осколками боєприпасів. Місто майже все зруйновано. Так виглядає сьогодні Вуглегірськ, це в районі Дебальцевого, місто повністю знищено, тут були запеклі бої цієї зими.. Народу практично не залишилося, «місто-привид».

Номер слайду 8

«... вона усміхається», «вона з фарби і полотна», «справжня, бо колись на дошці була намальована», «... їй чотириста років»,« ... – вона ж гарна!»

Номер слайду 9

Душевний стан Тома

Номер слайду 10

Вірш Ліни Костенко. Минають фронди і жиронди,Минає славне і гучне. Шукайте посмішку Джоконди –Вона ніколи не мине Любіть травинку і тваринку,І сонце завтрашнього дня, Вечірню в попелі жаринку, Шляхетну інохідь коня. Згадайте в посміху вагона В невідтворності зникань, Як рафаелівська Мадонна У вічі дивиться вікам. В епоху спорту і синтетики Людей велика ряснота Нехай тендітні пальці етики Торкнуть вам серце і вуста.

Номер слайду 11

Бредбері впевнений – у людства є надія, є й майбутнє. А ще, на нашу думку, з'явилася й людина, «у якої душа лежить до прекрасного. І вона поверне людству цивілізацію, при якій можна жити мирно». Своєю усмішкою письменник висловлює свій оптимізм, віру в те, що усмішка Джоконди завжди хвилюватиме душі людей. А це запорука їх душевного здоров'я, земної цивілізації. Рей Бредбері переконаний, що науково - технічний розвиток обов'язково може супроводжуватись розвитком духовним. Бездуховна людина нічого не може створити. Вона може тільки руйнувати. Тож, якщо людство втратить свої кращі моральні риси: любов, доброту, ласку, – воно втратить культуру і цивілізацію

Номер слайду 12

Краса врятує світ, якщо світ врятує красу Усмішка Джоконди, як краса, врятує майбутнє людство, земну цивілізацію. Ще є шанс змінитися на краще. Кожен із нас повинен подбати про свою духовність, про доброту, милосердя, розуміння прекрасного. Не втратив же їх у такому страшному, байдужому світі хлопчик Том! Будьмо такими, як він, багатшими нього.

Номер слайду 13

1. Це був 20… рік2. «Вся річ у ненависті, у ненависті до всього …»3. «Але ж вона… – поволі мовив Том4. «Картина? Здається, «… …»»5. Том у руці затис…6. В руці Тома була…7. Причиною загибелі людської цивілізації стало…8. Після загибелі цивілізації люди стали…9. Люди на міській площі на початку новели зібралися, щоб…10. Несподіваність фіналу оповідання полягає …11. Том відрізняється від інших людей тим…12. Сила мистецтва полягає у тому…. Закінчіть речення

pptx
Додав(-ла)
Яремко Марія
Додано
30 січня 2022
Переглядів
1029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку