Презентація"Рослинний і тваринний світ Чорного моря"

Про матеріал
Ознайомити та розширити знання учнів з рослинним і тваринним світом Чорного моря, цікавими фактами; розвивати пізнавальний інтерес, уміння робити висновки; збагачувати словниковий запас; виховувати любов до природи та дбайливе ставлення до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів. Костюк Л. С. Рослинний і тваринний світ Чорного моря

Номер слайду 2

Мета. Ознайомити та розширити знання учнів з рослинним і тваринним світом Чорного моря, цікавими фактами;Розвивати пізнавальний інтерес, уміння робити висновки;Збагачувати словниковий запас;Виховувати любов до природи та дбайливе ставлення до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

В морі синьому живе. Це ясне, живе желе. Не чіпайте, малюки –Пальчик може обпекти!Паляничка голопуза. Називається…В морі плаваю на дні,Там спокійніше мені,Як желе мої боки:І прозорі, і м’які. Якщо зловиш мене ти –Можу руку обпекти!Відгадай загадку

Номер слайду 4

Тваринний світ Чорного моря. Медуза Аурелія. Медуза Коренерот Цікаві факти про медуз. Медузи можуть бути великими і дуже маленькими. Гігантські види з діаметром купола – 2 м і щупальцямизавдовжки 20 м, крихітні – з куполом з сірникову голівку. У медузи 24 ока, розташованих по всьому тілу.

Номер слайду 5

Молюски Чорного моря. МідіїУстриціГребінці

Номер слайду 6

Рослинний світ Чорного моря. У Чорному морі існує багато видів водоростей: Зелені, синьо-зелені, бурі, червоні, що прикріпляються до грунту чи якихось предметів у воді.

Номер слайду 7

Ракоподібні Чорного моря. Креветки

Номер слайду 8

Тваринний світ Чорного моря. Хамса. Шпрот. Кефаль. Ставрида. Скумбрія. Тунець. Скат. Камбала

Номер слайду 9

Тваринний світ Чорного моря Осетрові риби. Білуга. Осетер. Сервюга

Номер слайду 10

Чорноморська акула КатранЄдиний представник хижих тварин у Чорному морі. Довжина її сягає 150 см, вага 14и кг. Ця акула не нападає на людину і вважається безпечною.

Номер слайду 11

Риби дивовижної форми Морський коник. Цікаві факти. Потомство морських коників виношується самцем, а не самкою. Самець може виношувати від 2 до 1000 ікринок (самка кладе ікринки в кишеню самця, далі їх виношувати самцеві). Морські коники живуть 4 – 5 років. Вони здатні змінювати своє забарвлення, тим самим повністю зливаючись з фоном навколишнього середовища. В даний час, морські коники знаходяться на межі зникнення (30 видів ковзанів занесені в Червону Книгу). Одна з причин, їх масовий вилов, з цих тваринок роблять сувеніри. У світі налічується 50 видів морських коників. Залежно від виду, довжина морських коників становить від 2 до 30 см. Ведуть малорухливий спосіб життя. Не мають луски. Морські коники можуть рухатися в чотирьох різних напрямках: вперед, назад, вгору і вниз.

Номер слайду 12

Риби дивовижної форми Риба-голка Виношувати потомство природа зобов'язала самця. В процесі самка перекладає ікринки самцеві в «сумку», яка знаходиться в черевній порожнині, ближче до хвоста. При передачі ікринки запліднюються. В сумку поміщається близько сотні ікринок, причому ця кількість може накопичуватися від різних самок. Самець самостійно вибирає, чиї ікринки приймати, а чиї ні. Поживні речовини потрапляють від батька до икринок по кровоносних судинах. У сумці самець носить ікринки, поки не з'являться мальки. Щоб вони могли вийти назовні, риба-голка вигинається дугою і відкриває «камеру». Але якщо з'являється небезпека, мальки можуть знову знайти захист у батьківській сумці.

Номер слайду 13

СсавціДельфін білобокій. Тюлень білочеревий Тюлені мають більше крові, ніж інші тварини на землі. Таким чином клітини крові тримають більше кисню, щоб тюлені могли довше перебувати під водою. Тюлень може знаходиться під водою протягом 2 годин, що є рекордом у світі тварин. Вони можуть занурюватися до 300-400 метрів у глибину. Тюлені зазвичай харчуються рибами й кальмарами. Вони теплокровні, живородні, вигодовують своїх дитинчат молоком, мають легені і дихають повітрям. Дельфіни мають дивну фізіологічну схожість з людьми. У них таке ж чотирикамерне серце, дуже близький склад крові і температура тіла. Розмір мозку цього ссавця цілком можна порівняти з розміром мозку людини. Не розрізняють запахів. Вони затримують дихання на 5-7 хвилин, іноді можуть до 10-15 хвилин.

Номер слайду 14

Птахи. Чайка. Буревісник. Баклан. Крячок Вони харчуються , відпочивають і сплять у морі, виходячи на суходіл для гніздування.

Номер слайду 15

Харчування Чорноморських птахів Пелікан. Буревісник. Чайка. Баклан. Крячок. Птахи. Качка. Гага. Гоголь. Риба. Молю-ски. Лебідь. Лисуха. Водо-рослі

Номер слайду 16

Жива природа Чорного моря та його узбережжя о охороняються в Чорноморському біосферному заповіднику

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Слобода Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кинаш Алла Іванівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
28428
Оцінка розробки
3.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку