Презентація "Розділові знаки при прямій мові"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе п'ятикласникам сформувати вміння розставляти розділові знаки при прямій мові, інтерактивні завдання сприяють активізації розумової діяльності учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одинадцяте травня. Класна робота. Розділові знаки при прямій мові

Номер слайду 2

У процесі спілкування у мовців виникає потреба передавати чи відтворювати висловлювання інших. Які ж існують способи передачі чужого мовлення?

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знаньhttps://wordwall.net/uk/resource/32132614/

Номер слайду 4

Кіт у чоботях запитав: «Чи можете ви, шановний людожере, претворитися у маленьку тваринку?»Людожер відповів: «Звичайно, можу!». Кіт у чоботях сказав: «Тоді перетворіться , будь ласка, у мишку». Перебудувати речення так,щоб пряма мова була перед словами автора Як називаються виделені слова? Поясніть знаки пунктуації при них

Номер слайду 5

Перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки1. Три синиці щебетали одна в одної питали Хто це там сестриці так співає у пшениці (О. Пархоменко). 2. Узяв олівець я із пенала і записав в календарі Сьогодні вперше прилетіли до нас у гості снігурі (А. Качан). 3. Ось я йду обізвалась зима (Леся Українка). 4. Ананаси й апельсини нудьгували в магазині Якби ноги в нас були ми б у Африку втекли (Д . Гордійко). 5. Слон казав своєму сину Від застуди їж малину (Л . Коваль). Визначте речення, ускладнені однорідними членами. Накресліть схему першого речення.

Номер слайду 6

Колись давно старий індіанець розповів своєму внукові одну життєву істину про те, що всередині кожної людини йде боротьба, дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк представляє зло - заздрість, ревнощі, жаль, егоїзм, брехню... Інший вовк представляє добро - мир, любов, надію, люб'язність, істину, доброту, вірність. Маленький індіанець, зворушений до глибини душі словами діда, на кілька хвилин задумався. Потім хлопчик запитав А який вовк в кінці перемагає? Обличчя старого індіанця торкнулася ледь помітна посмішка. Завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш відповів він. Прочитайте текст, про що він? Випишіть речення з прямою мовою, поясніть розділові знаки в ньому

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Прочитайте висловлювання про мову та її значущість у житті людини. Доповніть речення словами автора. Поясніть розділові знаки при прямій мові1. Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім'я людини.2. Споконвіку було незаперечною істиною: цуратися рідної мови і рідного народу - підло. Це зрада, яка не виправдовується нічим, не прощається ніколи ...3. У кожного народу своя мова. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати, не завдаючи йому ніякої шкоди.4. Людина, байдужа до рідної мови, - дикун. Вона шкідлива вже тому, що байдужість до мови пояснюється її цілковитою байдужістю до минувшини. Теперішності й майбутності народу.

Номер слайду 9

Мовчазний диктантспіймайте пропущений розділовий знак Народна мудрість стверджує “Добро засієш - людську любов збереш!”“Доброму серцю добре й сонце світить”, говорила бабуся. “Без вірного друга великая туга” говорить мудрець.

Номер слайду 10

https://wordwall.net/uk/resource/1804932/

Номер слайду 11

“П?”- а .

Номер слайду 12

А: “П!”

Номер слайду 13

Домашнє завдання Скласти 3 речення з прямою мовою про добро (достатній рівень) Скласти міні-твір “Жити - добро творити”, використовуючи речення з прямою мовою (високий рівень)

pptx
Додано
9 червня 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку