Презентація "Розпис скляного посуду"

Про матеріал
Презентація "Розпис скляного посуду" може бути використана при проведенні уроків образотворчого мистецтва та проведення майстер-класів,позакласних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Розпис скляного посуду» Підготувала: Літвінова Ю.П., учитель КЗ СЗШ № 32

Номер слайду 2

Я хочу відтворювати на склі фарбами все: красу нашої неповторної природи, нашу культуру з її давніми традиціями. Хочу змалювати життя наших людей, згадати нашу славну українську минувшину. Живописна техніка малювання на склі має давні традиції як у професійному, так і в народному мистецтві, сягаючи корінням часів Візантії та Риму. В Україні живопис на склі поширився в XIX ст. переважно в Західних регіонах, зокрема, на Буковині, Галичині, Гуцульщині, Закарпатті. Ікони на склі, написані без дотримання церковних приписів, пов'язувалися не тільки з релігією, а й з народним побутом та естетичними уподобаннями і призначалися для інтер'єрів сільських хат. Нерідко такі ікони називають народною картиною на склі. Майстри розписів на склі володіли магічною мовою декору та образу, тому робота з-під їхніх рук народжувалася швидко, задум втілювався в ту чи іншу форму природно і легко. Особливість такої техніки полягала в тому, що картина малювалася з одного боку, а сприйняття йшло з іншого боку, тому художнику треба було володіти специфічним «кінематографічним» відчуттям.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На перший погляд скло здається холодним, суворим і не дуже приваблює декораторів. Однак не варто відмовлятися від цього матеріалу - на ньому вдасться домогтися незвичайного відбиття, сяйва, цікавих вітражних ефектів. Виробники пропонують величезний вибір відтінків для розпису по склу вітражними фарбами. Фарби призначені для малювання на термостійких поверхнях: склі, порцеляні, кераміці, глині.

Номер слайду 10

Послідовність виконання роботи

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Одні фарби потрібно обпалювати в духовці, щоб вони закріпилися. Такі фарби виготовляються на основі розчинника, мають різкий запах, тому працюйте з ними в добре провітрюваному приміщенні. Вони швидко висихають, а висохши, не змиваються і не блякнуть. Забарвлене скло можна чистити вологою ганчіркою зі звичайними, миючими засобами, але не можна мити в посудомийній машині. Для малювання, оберайте м'які та ніжні пензлики. Розмір залежить від роботи.

Номер слайду 19

Ці фарби призначені для малювання з контурами, вони не дозволяють злитися різним кольорам. Від товщини наконечника залежить, яку лінію, ви зможете намалювати - тонку або товсту. Чим тонше лінія, тим витонченішими малюнок, проте розфарбовувати фарбами легше, коли лінії більш товсті - вибирайте варіант, який підходить вам.

Номер слайду 20

Фужери «Перо павича» в техніці розпису скла 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Використані матеріали: Скляний фужер Фарби вітражні на основі розчинника, Marabu: Контур вітражний. Поталь вільна , Золото, Клей для поталі, Мікстіон, Лак для захисту металу, поверхонь, глянцевий, Стрази термозакріпляючі для тканин, Клей універсальний, Пензель синтетика кругла Пензель синтетика плоска Шаблон малюнку

Номер слайду 23

Крок 1 Протріть скляний посуд миючим засобом на основі спирту, щоб видалити залишки бруду та пилу.

Номер слайду 24

Крок 2 Декорування фужерів почніть з перенесення малюнку з шаблону золотим контуром для вітражу.

Номер слайду 25

Крок 3 У проміжки між золотим контуром, для надання багатого вигляду виробам, нанесіть контур мідного кольору. Залиште до повного висихання на 2 год.

Номер слайду 26

Крок 4 На один з сегментів серединки пера павича та на ніжку фужера нанесіть мікстіон (клей для поталі). Залиште до часткового підсихання на 20-30 хв.

Номер слайду 27

Крок 5 Після підсихання мікстіону (клей для поталі) обережно покрийте підготовлену поверхню листами вільної поталі, далі зніміть тонку паперову основу – підкладку. Розрівняйте її м’яким  пензлем заодно знімаючи залишки неприклеєної поталі. 

Номер слайду 28

Крок 6 Покрийте виріб лаком, який в подальшому дозволить протирати виріб вологою тканиною.

Номер слайду 29

Крок 7 Почніть з розпису елементів пера, використовуючи вітражні фарби, Marabu. Серединку зафарбуйте фарбою кольору ультрамарин, а наступний сегмент поєднанням кольорів резеда та темно зелений, утворюючи перехід одного кольору в інший.  Примітка: Фарби потрібно наносити одним рівномірним шаром, слідкуючи, щоб фарба не перекривала контури малюнку.  Розфарбовуючи різні частини мотиву, слідкуйте за тим, щоб не зачепити фарбу на вже намальованих частинах. Для того, щоб перейти до малювання фарбою іншого кольору, пензлик промийте у розчиннику та ретельно витріть.

Номер слайду 30

Крок 8 Завершіть декорування фужерів стразами, закріпленими за допомого універсального клею на основі ніжки та серединці пера. Неперевершені фужери готові!

Номер слайду 31

Свято – чудовий привід для відпочинку, зустрічі з рідними, близькими нам людьми. Сьогодні так легко можна вразити своїх знайомих сервіруванням столу, а саме, гарно оздобленою скатертиною, декорованим посудом. На даному майстер-класі ми покажемо як за допомогою техніки розпису по склу можна задекорувати звичайний бокал в яскравий елемент столу. 

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Бажаємо успіхів у роботі!

ppt
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
2010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку