Презентація Розповідь про картину

Про матеріал
Цей матеріал може бути використаний на уроці української мови у 4 класі за підручником Большакової І. О., Хворостяного І. Г.«Українська мова та читання» ст.117. Склади розповідь про картину Марії Приймаченко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марія Приймаченко

Номер слайду 2

Марія Приймаченко — українська народна художниця. Вона малювала в жанрі «наївного мистецтва». Наївний — це простодушно-довíрливий, безпосередній. Такими є її картини: добрими й щирими.

Номер слайду 3

Художниця писала: «Починалося все це так. Якось біля хати, над річкою, на заквíтчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей*. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату…». Глей — мул; пластична глина сизого, червоного й інших кольорів.

Номер слайду 4

"Роблю сонячні квіти, бо люблю людей, роблю на щастя людям, щоб квіти мої були, як саме життя народу, щоб усі народи один одного любили, щоб люди жили, як квіти цвіли б на всій землі".

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мабуть, не знайдеться жодної людини на землі, яка б залишилася байдужою до творчості та життя цієї незвичайної жінки. Народившись в маленькому поліському селі, з народження переборюючи важку невиліковну хворобу – поліомієліт, не маючи ніякої спеціальної освіти – Марія Приймаченко зуміла стати одним із найгеніальніших митців XX століття

Номер слайду 7

Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти розмовляють, борються за добро й стверджують його, знищуючи зло. Тема боротьби добра і зла проходить через всю творчість.

Номер слайду 8

Центром творчості Приймаченко були фантастичні звірі, квіти та сюжети із життя селян. Цей світ дуже простий. Але простий не означає бідний. Художниця ходить довкола образів добра та зла (не всі її звірі – добряки), створює серію картин про Чорнобиль.

Номер слайду 9

Захотів слоник бути моряком Марія Приймаченко •Дата: 1973 •Cтиль: наївне мистецтво (примітивізм) •Розміри: 61,2 x 85,5 см. Склади розповідь про картину Марії Приймаченко

Номер слайду 10

Як автор назвала свою роботу?Що зображено на малюнку?Які прийоми для оздоблення використано?Чому вам сподобався саме цей малюнок?Які вона використовує кольори? Про що наспівує художниці коричневий колір? Зелений? Голубий? Як прикрашена площина малюнку?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

http://lib.pnpu.edu.ua/novyny/2438-ljudjam-na-radist https://zaxid.net/fantastichni_zviri_shho_rozbiglis_svitom_abo_chomu_kartini_primachenko_spravdi_kruti_n1477730 https://svitdovkola.org/metodic/ik4/tema1/lessons/5 Джерела:

pptx
Додано
8 травня 2023
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку