Презентація "Розповіді про тварин та рослин занесених до Червоної книги"

Про матеріал
Ознайомити учнів із тваринами та рослинами, які зникають як вид та занесені до Червоної книги України; розвивати мислення, мовлення; виховувати гуманне ставлення до тварин та любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розповіді про тварин і рослин занесених до Червоної книги. До підручника Грущинської І. 3 клас за програмою Савченко

Номер слайду 2

Аполлон. Аполлон – великий метелик. Розмах крил – 8см. Передні крила білі з чорними плямами, краї крил прозорі. Задні крила білі з двома яскраво – червоними плямами. Гусениця аполлона чорна з двома рядами червоних плям, зверху вкрита короткими смужками. Чисельність аполлона різко зменшується через те, зо зникають рослини, якими живиться його гусінь. В Україні він зустрічається в Карпатах, на околицях Львова і Києва. Улюблені місця метелика – сухі, добре прогріті сонцем схили гір, освітлені галявини соснових борів.

Номер слайду 3

Тритон карпатський. Цей тритон в Україні зустрічається лише в Карпатах. Мешкає в широколистяних лісах поблизу гірських струмків і озер. Довжина тіла тритона – 3-4 см. Забарвлення шкіри на спині коричневе, а черевце – оранжеве. Кількість тритона карпатського постійно зменшується. Це пов'язано із вирубуванням лісів та забруднюванням водойм отрутохімікатами.

Номер слайду 4

Ропуха очеретяна. Це невелика ропуха, довжина тіла якої 8см. Шкіра сірувато – бурого кольору з вузькою білою смугою вздовж спини. Зустрічається вона в нашій країні тільки в Львівській, Волинській і Рівненській областях. Мешкає лише на піщаних ґрунтах. Удень ропуха очеретяна закопується у пісок. Кількість ропух зменшується тому, що забруднюється вода та ґрунт. Людина своєю господарською діяльністю займає місце, де живуть ці тварини.

Номер слайду 5

Хохуля звичайна. Це невеликий звір (довжина тіла 20см) з видовженою мордою у вигляді хоботка. Селиться хохуля в норах на берегах річок і озер. Вона добре плаває. У цому їй допомагає довгий, зазвичай сплющений з боків хвіст і плавальні перетинки між пальцями. Хутро у хохулі густе, бурого кольору, не змочується водою. Хохуля – дуже обережна тварина. На пошуки їжі вона виходить у сутінках, а вдень сидить у норі. Хохуля – цінний хутровий звір. В Україні живе лише кілька десятків цих тварин. Рідкісними вони стали тому, що в результаті господарської діяльності людини погіршилися умови, потрібні для їх життя. Хижацьке полювання на хохулю теж привело до зменшення її кількості.

Номер слайду 6

Кіт лісовий. Зовні кіт лісовий схожий на домашнього. Проте він більший і має короткий хвіст. Хутро пухнасте, рудовато – сіре з темними смугами. Хвіст у чорних смугах і чорний на кінці. Кіт лісовий зустрічається у Карпатах. Живе в глухих старих листяних лісах, серед кам'янистих скель. Лігво влаштовує в дуплах, у розколинах скель. На полювання ходить увечері. Вирубування старих лісів та винищення кота лісового людиною стало причиною того, що цих тварин у нашій країні зараз не більше 200 особин.

Номер слайду 7

Глечики жовтіКрасиво виглядають на спокійній блакитній воді яскраво-золотисті квіти глечиків жовтих. І квіти, і листя їх схожі на латаття біле, але вони менші і скромніші: їхні квітки мають лише один ряд пелюсток. Широке листя, що плаває на воді, довгими черешками прикріплюється до товстого кореневища, що росте на дні водойми. Коли квітка відцвітає, утворюється плід, схожий на маленький глечик, у якому визріває насіння. Тому, мабуть, квітка таку назву одержала. Кореневищами і листками жовтих глечиків живляться бобри, видри, а насінням – водоплавні птахи. Глечики жовті – окраса нашої природи, їх треба оберігати.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку