Презентація "“Розрахунки за фізичними формулами(газові закони)”"

Про матеріал

Практичне значення задач даного типу

Отримання навичок застосування газових законів для вирішення хімічних задач,
встановлення міжпредметні зв'язків з фізикою і екологією.

Число Авогадро використовують, наприклад, для розрахунку підйомної сили повітряних куль, при розрахунку кількості повітря в балонах акваланга, необхідного для дихання під водою протягом відомого часу або в балонах екстреного спливання в підводних човнах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Розрахунки за фізичними формулами(газові закони)”

Номер слайду 2

Практичне значення задач даного типу Отримання навичок застосування газових законів для вирішення хімічних задач, встановлення міжпредметні зв'язків з фізикою і екологією. Число Авогадро використовують, наприклад, для розрахунку підйомної сили повітряних куль, при розрахунку кількості повітря в балонах акваланга, необхідного для дихання під водою протягом відомого часу або в балонах екстреного спливання в підводних човнах.

Номер слайду 3

Базові поняття: Закон об'ємних відношень: Об'єми газів, що вступають у реакцію за однакових умов (температура і тиск), відносяться між собою як прості цілі числа. Закон Авогадро: В однакових об'ємах різних газів за однакових умов(температура і тиск) міститься однакова кількість молекул.

Номер слайду 4

Молярний об'єм газу – це відношення об'єму речовини до кількості цієї речовини. Закон Бойля-Маріотта: за сталої температури об'єм даної кількості газу обернено пропорційний тиску, під яким він перебуває. Закон Гей-Люссака: За сталого тиску зміна об'єму газу прямо пропорційна температурі. Густина першого газу за другим(D) - відношення маси певного об'єму одного газу до маси такого самого об'єму іншого газу (взятого за однакових умов).

Номер слайду 5

Формули, що використовуються для розв'язання Молярний об'єм газу: Закон Бойля-Маріотта: Закон Гей-Люссака: Об'єднаний газовий закон Бойля-Маріотта і Гей-Люссака: де тиск, об'єм і температура газу за нормальних умов

Номер слайду 6

Рівняння Менделєєва-Клапейрона: або де n – кількість речовини газу, моль; m – маса,г; М – молярна маса газу, г/моль; R – універсальна газова стала. R=8,31Дж/мольК

Номер слайду 7

Алгоритм розв'язку Алгоритм «ІГ» (газові закони) Стан ідеального газу характеризується набором п'яти параметрів: Р V, T, m, М. загалом, найбільш складному випадку, в ході процесу з газом змінюються усі п'ять параметрів. Однак, у більшості навчальних завдань розглядаються такі процеси, при яких деякі параметри змінюються, а деякі - залишаються постійними. Тому при вирішенні задач на газові закони зручніше діяти в такій послідовності: 1. З аналізу умови задачі встановити за яким обсягом газу в ході якого процесу слід вести спостереження. 2. Встановити початковий і кінцевий стан цього обсягу газу, визначити які з п'яти параметрів Р,V,Т,m,М змінюються в ході процесу, які залишаються постійними. 3. За результатами аналізу в п. 2 встановити тип процесу, що відбувається з газом (ізотермічний, ізобарний, ізохорний, складний). 4. Записати рівняння процесу, зв'язавши параметри початкового і кінцевого станів. Т = const; P0V0 = Р V - ізотермічний процес; Р = const; V0/T0 = V /T - ізобарний процес; V = const; P0/T0 = Р /T - ізохорний процес. 5. Висловлюючи побічні невідомі в цих рівняннях через додаткові дані завдання, знайти основне невідоме.

Номер слайду 8

Примітки: 1. Коли аналіз умови показує, що газ бере участь у складному процесі, можна використовувати універсальне рівняння Менделєєва- Клапейрона, записавши його двічі, для початкового P0V0=(m0/M0 )RT0 і кінцевого PV=(m/M )RT станів. Після постановки даних постійні параметри підуть з рівнянь автоматично. 2. Якщо процес відбувається зі сумішшю газів, то слід доповнити рішення законом Дальтона: Рсуміші = Р1 + Р2 + ... + Рп . і пам'ятати, що кожна компонента займає весь об'єм посудини, а температура всіх компонент у кожному даному стані однакова.

Номер слайду 9

Графічний алгоритм розв'язування задач за фізичними формулами Аналіз даних умови задачі Дані, необхідні для знаходження маси Закон Гей-Люссака Закон Шарля Закон Бойля-Маріотта Дані, необхідні для встановлення Молекулярної маси сполуки а)відносна густина за іншим газом б) маса певного обєму газу Дані для встановлення типу процесу T,P,V T=const; P=const; V=const Ізотерм. пр Ізобар. Ізохорн.

Номер слайду 10

Який об'єм займає за температури 20 С і тиску 250кПа аміак масою 51г? V - ? Визначаємо кількість речовини аміаку: T=20 C P=250кПа Об'єм аміаку за нормальних умов: Щоб привести об'єм газу до нормальних умов можна скористатися формулою об'єднаного газового закону Бойля-Маріотта і Гей-Люссака: Для аміаку матимемо, враховуючи, що температура Т=(273+20)К=293К: Відповідь: 29,2 л.

Номер слайду 11

Задачі для самостійного розв'язання Який об'єм займе за нормальних умов хлороводень масою 14,6г?(8,96 л). Густина газу за воднем дорівнює 14. Визначте густину цього газу за повітрям. (0,966). Розрахуйте масу 1 повітря за 17 С та тиску 624 мм. рт. ст.(996,875г)

Номер слайду 12

Задачі для контролю навчальних досягнень Яку масу матиме азот об'ємом 30 л за нормальних умов? Який об'єм (н.у.) займуть 0,4 газу, що знаходиться при 50С і тиску 0,954• Па? За 17С деяка кількість газу займає об'єм 580мл. Який об'єм займе ця ж кількість газу за температури 100 С, якщо тиск залишиться незмінним?

Номер слайду 13

Висновок Молярний об'єм газу – це відношення об'єму речовини до кількості цієї речовини. За нормальних умов 1 моль різних газів займає об'єм, що дорівнює 22,4л. В однакових об'ємах різних газів за однакових умов (температура і тиск) міститься однакова кількість молекул.(Закон Авогадро) Густина першого газу за другим(D) - відношення маси певного об'єму одного газу до маси такого самого об'єму іншого газу (взятого за однакових умов).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пишна Марина Юліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
3365
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку