Презентація+розробка виховного заходу. Мовознавчий турнір "Рекорди української мови"

Про матеріал
Матеріали можна використати під час проведення виховного заходу до Дня української писемності та мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовознавчий турнір«Рекорди української мови»

Номер слайду 2

Кни́га реко́рдів Гі́ннеса. Довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів, як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи.

Номер слайду 3

В 2012 році встановлено рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин.

Номер слайду 4

Найдовше безперервне читання поетичних творів. Протягом 19 діб три тисячі студентів і викладачів Острозької академії 45 разів читали «Кобзар» Шевченка, а це 11 250 творів.

Номер слайду 5

«Національний реєстр рекордів України»  — проєкт у сфері реєстрації та популяризації українських та світових досягнень в Україні. Заснований 10 жовтня 1989 року.«Книга рекордів України» — проєкт та торгова марка, під якою фіксують рекорди та досягнення в Україні. Проєкт було започатковано 2002 року

Номер слайду 6

Вважається, що перші українські слова записав візантійський історик Пріск Панікійський у 448 р. н.е., коли перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли. Які це були слова?А) «Диван» і «базар»Б) «Футбол» і «фішка»В) «Мед» і «страва»Г) «Тюль» і «фарфор»

Номер слайду 7

Чим відрізняється українська мова від споріднених слов'янських мов? А) Має чотири роди. Б) Має лише форму однини. В) Немає відмінків. Г) Має сьомий кличний відмінок 

Номер слайду 8

Найдовше слово в українській мові, яке зафіксоване в словниках містить: А) 43 букви. Б) 30 букв. В) 24 букви. Г) 52 букви

Номер слайду 9

Дихлордифенілтрихлорметилметан(назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками) 

Номер слайду 10

Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Скільки їх?А) 45 синонімів. Б) 70 синонімів. В) 55 синонімів. Г) 62 синоніми

Номер слайду 11

Бити - лупити, лупцювати, мотлошити, піднімати руку на когось, всипати березової каші, лущити, кулачити, гилити, батожити, стусувати, гателити, стьобати, човпти, чухрати, молотити, бухкотіти, пірчити, маніжити, чустрити, гніздити, окладати, кресати, товкмачити, хворостити, бухати, періщити, локшити, хвиськати, колошматити, хвоїти, сікти, хльостати, чесати, клепати, бичувати, кропити, шмагати, шкварити, товкти, гатити, гамселити, голомшити, гріти, дубасити, духопелити.

Номер слайду 12

Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера?А) «а»Б) “п”В) «к»Г) «ф»

Номер слайду 13

Сучасна українська мова має близько: А) 10 тисяч слів. Б) 100 тисяч слів. В) 380 тисяч слів. Г) 256 тисяч слів 

Перегляд файлу

Мовний турнір «Рекорди української мови»

Мета: залучати здобувачів освіти до джерел та витоків мови, збагачувати та доповнювати знання з мови; розвивати логічне мислення, пізнавальні та пошукові інтереси здобувачів освіти, сприяти формуванню духовно багатої мовної особистості; виховувати любов до рідного слова та почуття гордості за свій народ.

«Світові́ реко́рди Гі́ннеса» (до 2000: «Кни́га реко́рдів Гі́ннеса»; попередні видання у США: «Кни́га світови́х реко́рдів Гі́ннеса») — довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів, як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи.

Тепер «Книга рекордів Гіннеса» є виданням з найбільшим накладом із усіх книжок, починаючи з 1955 року.

В 2012 році занесена до Книги рекордів Гіннеса, і віднині на ПЕРШОМУ місці, встановивши рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. Попередній такий рекорд був встановлений Італією в 2010 році у місті Пезаро – 103 години 9 хвилин 26 секунд.

УКРАЇНЦІ – співуча нація, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі. Разом нараховано близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію не має такої кількості пісень, як створив український народ самостійно.

Потрапило у Книгу рекордів Гіннеса й найдовше безперервне читання поетичних творів. Протягом 19 діб три тисячі студентів і викладачів Острозької академії 45 разів читали «Кобзар» Шевченка, а це 11 250 творів. Тож українці побили рекорд, що поставили у Мексиці на 19 годин.

«Національний реєстр рекордів України» (англ. National Register of Records of Ukraine) — проєкт у сфері реєстрації та популяризації українських та світових досягнень в Україні. Заснований 10 жовтня 1989 року.

«Національний реєстр рекордів» щороку видає повноформатне друковане видання, яке є українським аналогом відомої в усьому світі «Книги рекордів Гіннеса». Книга містить ілюстровану інформацію про найбільш яскраві і незвичайні рекорди українців у всіх проявах та сферах життя. 

Восьмирічна школярка з Ужгорода Кіра Касинець продекламувала найдовшу скоромовку у світі та встановила рекорд України.  Дівчинка продекламувала  скоромовку, яка складалася із 1035 слів. На це Кірі знадобилося аж 6:23:95 хв. Рекорд зафіксували в Національному Реєстрі Рекордів України».

«Книга рекордів України» — проєкт та торгова марка, під якою фіксують рекорди та досягнення в Україні. Належить компанії ТОВ «Укрімідж». Реєстрація рекордів здійснюється як на платній, так і на безоплатній основі.

Проєкт є партнером міжнародної «Книги рекордів Гіннеса». Але, на відміну від останньої, «Книга рекордів України» не реєструє «дурних» та небезпечних рекордів.

Всупереч назві, зареєстровані проєктом рекорди не видаються у формі книги.

Проєкт було започатковано 2002 року.

 

21 лютого до Міжнародного дня рідної мови у Рівному встановили рекорд України – на майдані Незалежності поставили найбільшу в Україні та світі літеру «Ї».

Це найвиразніша буква української абетки, бо ніде у світі немає ні такої літери, ні звуку. Заввишки літера – 3,6 метра. Літера «Ї» виготовлена з дерев’яної основи, що обтягнена лляною тканиною.

Рекорд зафіксований представниками Книги рекордів України.

 

 

Питання до турніру

  1. Вважається, що перші українські слова записав записав  візантійський історик Пріск Панікійський у 448 р. н.е., коли перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли.

Які були це слова?

А) «Диван» і «базар»

Б) «Футбол» і «фішка»

В) «Мед» і «страва»

Г) «Тюль» і «фарфор»

 

  1. Чим відрізняється українська мова  від споріднених слов'янських мов?

А) Має чотири роди

Б) Має лише форму однини

В) Немає відмінків

Г) Має сьомий кличний відмінок

 

  1. Найдовше слово в українській мові, яке зафіксоване в словниках мість:

А) 43 букви

Б) 30 букв

В) 24 букви

Г) 52 букви

“Дихлордифенілтрихлорметилметан” (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками)

  1. Відповідно до видання «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Скільки їх?

 

А) 45 синонімів

Б) 70 синонімів

В) 55 синонімів

Г) 62 синоніми

 

  1. Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера?

 

А) «а»

Б) “п”

В) «к»

Г) «ф»

 

  1. Сучасна українська мова має близько:

 

А) 10 тисяч слів

Б) 100 тисяч слів

В) 380 тисяч слів

Г) 256 тисяч слів

 

zip
Додав(-ла)
Латюк Вікторія
Додано
7 травня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку