Презентація Розв’язування задач з теми “Робота і потужність електричного струму”. STEM - освіта

Про матеріал
Матеріал презентації можна використовувати на уроках фізики у 8-му класі при вивченні теми "Робота і потужність електричного струму" та "Теплова дія струму. Закон Джоуля-Ленца". Можна скористуватися матеріалами презентації в рамках STEM - тижня, який проводиться в школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач з теми “Робота і потужність електричного струму”. STEM - освіта. Підготувала вчитель фізики. Андріївського ліцею № 1 Донецької селищної ради Кривонос Л. П.

Номер слайду 2

Повторення А=UIt. А – робота U – електрична напруга. I – сила струмуt – час проходження струму. Робота електричного струму – фізична величина, що характеризує перетворення електричної енергії в інші види енергії.

Номер слайду 3

Закон Джоуля – Ленца. Кількість теплоти, яка виділяється в провіднику внаслідок проходження струму, прямо пропорційна квадрату сили струму, опору провідника й часу проходження струму. Повторення

Номер слайду 4

1к. Вт· год = 1000 Вт· 3600с = 3600000 Вт· с = 3,6·106 Дж. Повторення Позасистемна одиницявимірювання роботи струму. Лічильник електроенергії

Номер слайду 5

Задача 1. Як зміняться показники лічильника електричного струму, що фіксує роботу струму у мережі, якщо електричний чайник потужністю 1,8 к. Вт, що ввімкнений в цю мережу, нагрів воду за 7 хв?Розв’язування задач

Номер слайду 6

Розв’язування задач. Задача 2. На фото зображені технічні дані пральної машини. Потрібно знайти номінальну потужність у наведеній таблиці. Порахувати роботу електричного струму в пральній машині, якщо вона працює 30 хвилин на тиждень. Виразити значення роботи в к. Вт· год і розрахувати вартість спожитої енергії за один місяць.

Номер слайду 7

Розв’язування задач. Задача 3. На фото зображено технічні дані електричної лампи розжарювання. Потрібно знайти на фото числове значення номінальної потужності лампи. Порахувати роботу електричного струму в лампі за один місяць, якщо вона працює 6 годин на добу. Виразити значення роботи в к. Вт· год і розрахувати вартість спожитої енергії за один місяць. Визначити кількість теплоти, яка виділяється при роботі лампи розжарювання, якщо в тепло перетворюється 90% енергії електричного струму. P=UI

Номер слайду 8

Розв’язування задач. Задача 4. Мідний провідник довжиною 3 метра і площею поперечного перерізу 3 мм2 під’єднали до джерела електричного струму напругою 12 Вольт. Визначити силу струму в провіднику та кількість теплоти, яка в ньому виділиться за 2 секунди. До якої температури нагріється мідний провідник? Пояснити що таке коротке замикання? Яких правил потрібно дотримуватися, щоб уникнути короткого замикання?

Номер слайду 9

Розв’язування задач. Задача 5. Напруга на електричному бойлері з опором 25 Ом дорівнює 220 В. За допомогою цього нагрівача воду масою 50 кг нагріли від 20 ⁰С до 100 ⁰С, коефіцієнт корисної дії (ККД) цієї нагрівальної установки дорівнює 96%. Питома теплоємність води дорівнює 4200 Дж/(кг⋅К). За який час нагріли воду?

Номер слайду 10

Розв’язування задач. Задача 6. В якому провіднику алюмінієву чи ніхромовому виділяється більша кількість теплоти за рівних умов, провідники мають однакові довжини, однакову площу поперечного перерізу, під’єднані до однакової напруги і на однаковий проміжок часу. Питомий опір провідників візьміть з таблиці.

Номер слайду 11

Визначити вартість електроенергії за добу, яка витрачається при роботі холодильника і бойлера, якими ви користуєтеся у вашому будинку. Для цього візьміть дані про потужність цих приладів у їх технічному паспорті. Порівняйте ці вартості. Внесіть свої пропозиції з приводу того, як можна економити електроенергію. Домашнє завдання:

Номер слайду 12

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 35. Електричні нагрівальні пристрої. Запобіжники
Додано
21 квітня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку