Презентація Розвиток тварин

Про матеріал
Загальна характеристика розвитку тварин, починаючи від запліднення. Бластула, гаструла, зародкові листки, періоди постнатального розвитку.
Перегляд файлу

image
image

Бластула    Гаструляція шляхом інвагінації      Первинний органогенез    

image
Запліднення і формування одно- дво- і тришарового зародка. Далі відбувається диференціація клітин у шарах і утворюється зародок, далі – плід, який виходить з оболонок або тіла матері й починає свій розвиток. У людини вагітність (антенатальний розвиток) триває 38–42 тиж; постнатальний розвиток (грец. post — після, natus — народження) починається з народження і продовжується до смерті організму.

Дроблення — ряд послідовних мітотичних поділів заплідненого або ініційованого до розвитку яйця. Дроблення є в онтогенезі всіх багатоклітинних тварин і призводить до утворення одношарового зародка - бластули (зародок). При цьому маса зародка і його об'єм не змінюються, тобто вони залишаються такими ж, як у зиготи, але вона поділяється на дедалі дрібніші клітини — бластомери. Після кожного поділу клітини зародка стають все дрібнішими, тобто змінюються ядерно-плазмові співвідношення:

ядро залишається таким самим, а об'єм цитоплазми зменшується. Процес протікає доти, доки ці показники не досягнуть значень, характерних для соматичних клітин. Тип дроблення залежить від кількості жовтка і його розташування в яйці.

Якщо жовтка мало і він рівномірно розподілений в цитоплазмі (ізолецитальні яйця: голкошкірі, плоскі черви, ссавці), то дроблення протікає за типом повного рівномірного: бластомери однакові за розмірами, дробиться все яйце.

Якщо жовток розподілений нерівномірно (телолецитальні яйця: амфібії), то дроблення протікає за типом повного

нерівномірного: бластомери — різної величини, ті, які містять жовток, — більші, зигота дробиться цілком.

       Справжнє живородіння – плацентарні ссавці, деякі сумчаті, акули, 

       Яйцеживородіння – гуппі, мечоносці –виходять з яйця у самці.

       Яйценародження – розвиток і вихід за межами організму (плазуни, птахи, першозвірі).

Онтогене́з — індивідуальний розвиток організму з моменту утворення зиготи до природної смерті. У багатоклітинних тварин в онтогенезі є фази ембріонального (під покровом яйцевих оболонок) і постембріонального (за межами яйця) розвитку, а у живородних тварин — пренатальний (до народження) і постнатальний (після народження) онтогенез.

У багатоклітинних рослин до ембріонального розвитку відносять процеси, які відбуваються в зародковому мішку насінних рослин.

Термін «онтогенез» введено Ернстом Геккелем в 1866 р. В ході онтогенезу відбувається процес реалізації генетичної інформації, отриманої від батьків.

Онтогенез ділиться на періоди:

1.         Ембріональний (зародковий) — від утворення зиготи до народження або виходу з яєчних оболонок;

2.         Постембріональний (післязародковий), або до репродуктивного — від виходу з яєчних оболонок або від народження до набуття організмом здатності до розмноження.

3.         Репродуктивний — період, коли організм здатний до розмноження.

4.         Пострепродуктивний — від втрати здатності до розмноження і до смерті. У деяких видів цей період відсутній (поденки,  горбуша після розмноження гине), у інших триває десятиріччя (напр., ссавці).

Ембріональний період (ембріогенез) у тварин

У більшості хребетних він включає стадії (фази) дроблення, гаструляції, гісто- і органогенезу Запліднення: триває від кількох хв до кількох год. Як результат утворюється зигота. У зиготі людини до початку наступної стадії ембріогенезу відбувається диференціювання і переміщення ділянок цитоплазми, що призводить до двобічної симетрії.

Гаструляція. Один з її механізмів гаструляції — інвагінація стінки бластули всередину зародка. Гаструляція — процес розділення зародка на зародкові листки. В ході гаструляції клітини зародка практично не діляться і не ростуть. Відбувається активне пересування клітинних мас (морфогенетичні рухи). В результаті гаструляції формуються зародкові листки (пласти клітин). Гаструляція призводить до утворення зародка гаструли.

Первинний органогенез — процес утворення комплексу осьових органів. У хордових на цьому етапі відбувається закладання нервової трубки, хорди і кишкової трубки.

В ході подальшого розвитку формування зародка здійснюється за рахунок процесів зростання, диференціювання і морфогенезу. Зростання забезпечує накопичення клітинної маси зародка. В ході процесу диференціювання виникають різно спеціалізовані клітини, що формують різні тканини і органи. Процес морфогенезу надає зародку спеціальну форму.

Постембріональний розвиток буває прямим і непрямим.

Прямий розвиток — розвиток, при якому організм, що з'явився, ідентичний по будові дорослому, але має менші розміри і статево незрілий. Подальший розвиток пов'язаний із збільшенням розмірів і набуттям статевої зрілості. Напр.: розвиток рептилій, птахів, ссавців.

Непрямий розвиток, або розвиток з метаморфозами організм, що з'явився, відрізняється за будовою від дорослого організму, зазвичай влаштований простіше, може мати специфічні органи, такий зародок називається личинкою. Личинка живиться, росте. Із часом личинкові органи замінюються органами, властивими дорослим (імаго). Напр., розвиток жаби, багатьох комах, різних черв'яків.

Постембріональний розвиток супроводжується ростом.


image


image


image
Ріст є безперервний – напр., хрящові і кісткові риби і періодичний - напр., членистоногі ростуть під час зміни екзоскелету.

image
У багатьох безхребетних тривалість життя не перевищує 1 року, напр., гідра, яка зимує у вигляді яєць. Щитень живе 30-40 діб – поки не пересохне водойма, його яйця виживають понад 10 років. Довгопалий річковий рак живе – 25 р., а американський омар – 50 р., павуки-птахоїди - до 30 р., двостулковий молюск арктика іспанська рекорд – виловили 500 річний екземпляр, бичий ціп’як – до 20 років. Чим менша тварина, тим більш прискорений обмін речовин у ній і її організм швидше виснажується. Серед ссавців найменша тварина – це карликова білозубка – живе 2 роки. Африканські слони живуть у неволі до 80 р. Кондор і чорний гриф у неволі - 70, білий журавель - 82 р.

Китова акула – до 100 років, інші акули – до 30. Білуга – до 100 р. Річковий окунь – до 23 р. Слонова черепаха – до 100, а у неволі – до 170. 

Цикл розвитку

imageПеріод між однаковими фазами розвитку двох або більшої кількості послідовних поколінь має назву цикл розвитку, або життєвий цикл.

Простий життєвий цикл: Ці тварини мають 3 стадії - перед народженням, молодь і дорослий. Молодь, як правило, схожа на батьків, тільки менша. Молода повільно «росте», щоб стати дорослим.

imageМал. 244. Складний життєвий цикл - різні покоління медузи аурелії:

1    - яйцеклітина;

2    - сперматозоїди;

3    - зигота;

4    - личинка;

5    - поліп;

6    - медуза

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
1 квітня
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку