Презентація " Розвиток зв'язного мовлення. Зимові пригоди. Удосконалюємо зміст і форму написаного тексту" зміст "

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку зв'язного мовлення в 3 класі за посібником Оксани Лабощук і Тетяни Решетуха "Мандруємо зі словом".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв’язного мовлення Зимові пригоди. Удосконалюємо зміст і форму написаного тексту. Підготувалавчитель початкових класів КГ №126 Костюк Валентина Василівна

Номер слайду 2

Організація класу Ось дзвінок сигнал подав —До роботи час настав. Ось і ми часу не гаймо,А урок свій починаймо.

Номер слайду 3

Відгадайте загадки Віхола на хмару сілаІ перину потрусила. Розв'язала з пір'ям міх -Полетів на землю ...  Холодні та біленькі,Легенькі, мов пушинки,Мереживні, гарненькіЗ небес летять..... Твердий, міцний, блискучий. Зимовий самоцвіт. Водою колись був він,Холодний, мерзлий... Скрізь зима,Та що це, сон?– Сад цвіте! – гука Антон.– Білий цвіт он на калині!.. Та ми знаем, що це…(cніг)(сніжинки) (лід) (іній)

Номер слайду 4

Робота у зошиті (ст.42, завд.1) Прочитай текст. Усно визнач його тему. Добери заголовок і запиши його. Зимовий ранок сонячний і прозорий. На снігу іскринки переливаються. Тарасик і Тетянка дерев’яними лопатками прокидають стежку до хвіртки. Враз Тетянка  до Тарасика: — Ой, поглянь — яблунька зацвіла! Задивилися Тетянка і Тарасик на яблуньку. А яблунька вся в інеї, наче у цвіту. — А на другій яблуньці он уже і яблука! — захоплено Тарасик..

Номер слайду 5

Робота у зошиті (ст.42, завд.1) Прочитай текст. Усно визнач його тему. Добери заголовок і запиши його.І справді — такі червоні, круглобокі. Та це ж снігурі на гілках посідали! Підійшли ближче, щоб роздивитися. А птахи — пурх! — і полетіли. Тетянка і Тарасик засмутилася. А біля хвіртки сніговик стоїть і до Тетянки й Тарасика усміхається. Мабуть, хоче сказати: зимовій казці не кінець. Вона тільки починається.

Номер слайду 6

Вправа «Квест-цікавинка»Іній утворюється так само, як і роса.Іній — це тверда роса. Після заходу сонця поверхня землі починає охолоджуватися, до ранку стає ще холодніше. Охолоджується і шар повітря, що прилягає до землі. Якщо в цьому повітрі міститься багато водяних парів, то, стикаючись із охолодженими предметами, пари осідаютьна них у вигляді краплинок води. Це роса. Вона утворюється, коли поверхня землі і предмети, що є на ній, охолоджені до температури вищої ніж 0 °С. При більш сильному охолодженні, коли температура нижча за 0 °С, на землі і на різних предметах осідають не краплі, а кристали води. Це іній. Він утворюється на землі, на траві, камінні та інших предметах. Утворення інею, як правило, відбувається у тиху погоду або при легкому вітерцеві.

Номер слайду 7

Вправа «Квест-цікавинка»  Снігурі — червоногруді пташки з чор­ною шапочкою на голові. Маса тіла 32-34г, а довжина — 15—19см. Колір оперення самця значно красивіший. Черевце у сам ця червоне, а у самки — бурувато-сіре. Спинка, крила і хвіст — чорні. На хвості біла смужечка. Живуть снігурі переважно в хвой­них лісах Півночі. До нас прилітають пізно восени й оселяються недале­ко від людського житла. Мандру­ючи садами, вони збирають насін­ня бур'янів, ягоди, що залишилися зимувати на кущах. Надають пере­вагу горобині. Комахи в раціон сні­гурів потрапляють випадково і в не­значній кількості.

Номер слайду 8

Завдання 2. Знайди слова у тексті, які повторюються Зимовий ранок сонячний і прозорий. На снігу іскринки переливаються. Тарасик і Тетянка дерев’яними лопатками прокидають стежку до хвіртки. Враз Тетянка  до Тарасика: — Ой, поглянь — яблунька зацвіла! Задивилися Тетянка і Тарасик на яблуньку. А яблунька вся в інеї, наче у цвіту. — А на другій яблуньці он уже і яблука! — захоплено Тарасик. І справді — такі червоні, круглобокі. Та це ж снігурі на гілках посідали! Підійшли ближче, щоб роздивитися. А птахи — пурх! — і полетіли. Тетянка і Тарасик засмутилася. А біля хвіртки сніговик стоїть і до Тетянки й Тарасика усміхається. Мабуть, хоче сказати: зимовій казці не кінець. Вона тільки починається.

Номер слайду 9

Завдання 4. За змістом тексту добери до підкреслених слів синоніми, які дозволять уникнути невиправданих повторів. Тетянка і Тарасик - Яблунька- вони, діти, дітвора, до нихдеревце, яблуня, вона

Номер слайду 10

Завдання 5. Прочитай текст. Усно визнач недоліки в його побудові. Останнім, випустивши із зелених лапок скрипочку, засинає сам коник. Пізньої осені старі мурахи вкладають малих мурашат у ліжка, але малі мурашата пустують, граються, вередують. Тоді старі мурахи кличуть коника-стрибунця і просять заграти малим мурашатам колискову. Коник бере скрипочку і грає малим мурашатам тиху лагідну мелодію. І малі мурашата одразу засинають. За ними поринають у сон і старі мурахи. Ведмідь спить в барлозі. Їжак — у норі. Бджоли зимують у вулику. Риба — в озері. А от коник-стрибунець зимує в мурашнику. Не вірите?

Номер слайду 11

Завдання 6. Розташуй абзаци тексту з попередньої вправи у відповідному порядку і пронумеруй їх .1. Зачин2. Основна частина3. Кінцівка

Номер слайду 12

Завдання 7. Знайди і підкресли у тексті попередньої вправи словосполучення, які невиправдано повторююються. Заміни їх необхідним за змістом словами. . Старі мурахи -вони, мурашва, комахи,муравелі. Малі мурашата-комашня,мурашки, мурашня.

Номер слайду 13

Завдання 8. Поміркуй! Про кого так кажуть: . Працьовитий, як мурашка.

Номер слайду 14

Завдання 8. Запиши основну частину відредагованого тексту. Перевір написане! .

Номер слайду 15

Дякую за урок ! М О Л О Д Ц І !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скворцова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку