Презентація "ЩО МИ БАЧИМО НА НЕБІ"

Про матеріал
Презентація "ЩО МИ БАЧИМО НА НЕБІ" створена для супроводу дистанційного уроку з "Пізнаємо природу" 6 клас НУШ (за підручником Д. Біди).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО МИ БАЧИМО НА НЕБІ

Номер слайду 2

План уроку. ЩО ТАКЕ НЕБЕСНА СФЕРАЩО ТАКЕ СУЗІР’ЯЧИ ВСЮДИ НА ЗЕМЛІ ЗОРЯНЕ НЕБО ОДНАКОВЕ

Номер слайду 3

За найкращих умов людина із гострим зором може побачити на всьому небі (якби цьому не заважала поверхня Землі) приблизно 15 тисяч зірок, а зі звичайним зором — приблизно 6 тисяч зірок.

Номер слайду 4

Небесна сфера — це уявна сфера довільного радіуса, на яку проєктуються небесні тіла.

Номер слайду 5

Цікаво знати Здається, що всі зорі розташовані від нас на однаковій відстані на внутрішній поверхні сфери, у центрі якої перебуває спостерігач. Ця ілюзія виникає тому, що внаслідок величезної віддаленості небесних світил людське око не в змозі оцінити відстані до них. Дві зорі здаються розташованими поруч, хоча насправді вони можуть бути рознесені в просторі на мільйони кілометрів. Якщо спостерігати за нічним небом упродовж 2–3 годин, можна помітити, що зорі змінюють своє положення, але їх взаємне розташування не змінюється. Здається, наче обертається небесна сфера, на якій розташовані зорі . Рух небесної сфери є ілюзією, яка виникає внаслідок відносності руху. Насправді обертається не небо, а Земля.

Номер слайду 6

Сузір’я — певна ділянка небесної сфери з чітко окресленими межами, яка охоплює всі належні їй світила й має власну назву. Поділ зоряного неба на сузір’я запроваджено дуже давно. Сперш як сузір’я розуміли групу яскравих зір, і різні народи світу виділяли на небесній сфері різну кількість їх. На конгресі Міжнародного астрономічного союзу  в 1922 р. ухвалено рішення про поділ небесної сфери на 88 ділянок — сузір’їв і встановлено їхні межі.

Номер слайду 7

Чи відомо тобі… Сузір’я називали на честь міфічних персонажів та істот (Андромеда, Кассіопея, Персей, Дракон), тварин (Лев, Дракон, Орел, Велика Ведмедиця), приладів (Терези, Компас, Телескоп, Мікроскоп), предметів, що нагадують фігури, утворені найяскравішими зорями (Трикутник, Стріла, Південний Хрест).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Відеоекскурсіяhttps://youtu.be/8 XXTGRIFF4 I?si=RQn. E4 CK2y. Na. Ws. UFZ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Прочитати § 26 та вміти відповідати на питання. Письмово в зошиті: № 4,5 на с. 127.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 січня
Переглядів
4241
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку