Презентація "Шістдесятництво в особах: Д. Павличко. Громадянські мотиви лірики. Пісня „ Два кольори», яка стала народною".

Про матеріал
Презентація до уроку "Шістдесятництво в особах: Д. Павличко. Громадянські мотиви лірики. Пісня „ Два кольори», яка стала народною".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шістдесятництво в особах: Д. Павличко. Громадянські мотиви лірики.  Пісня „ Два кольори», яка стала народною

Номер слайду 2

Фронтальне опитування: Чи відомий вам автор слів цієї пісні? Що ви знаєте про Д.Павличка? Хто ж такі шістдесятники? Чому їх так називають? Які ідеї принесли вони в суспільство та мистецтво?

Номер слайду 3

Мета уроку: предметні: з’ясувати найголовніші відомості про Д. Павличка, охарактеризувати громадянські мотиви його творчості, пояснити популярність пісенної лірики поета; комунікативні: навички аналізу ліричного твору, вміння висловлюватися щодо форми і змістової глибини поезії; інформаційні: навички узагальнення та систематизації інформації; загальнокультурні: виховувати національну свідомість громадянина України.

Номер слайду 4

Шістдесятництво — загальне визначення певного періоду розвитку української літератури. Щоби зрозуміти це явище, потрібно докладніше познайомитися з особами письменників, які становили групу тих, кого літературознавці зрештою визначили як шістдесятників. На уроці ми продовжимо вивчати шістдесятництво в особах, зокрема детальніше ознайомимося із Дмитром Павличком.

Номер слайду 5

Цілі та завдання уроку Проблемне питання: - Яка ж за особистість Д.Павличко? Людина, яка убачивши всі події ХХ ст., залишилася вірною ідеалам суверенності й незалежності, і як це відтворює у своїх поезіях? Чому ж його твори і донині знайшли популярність у народу? Відповідь на ці запитання ми спробуємо дати наприкінці уроку, а разом з тим розкриємо зміст епіграфа.

Номер слайду 6

Епіграф Поет від Бога! Але чимало написав і зайвого. Щось відсіється, а зостанеться золоте зерно (Олесь Гончар).

Номер слайду 7

Біографи Проект (презентація) «Життєвий шлях Д.Павличка».

Номер слайду 8

Георгафічна задача Івано – Франківщина – місце народження. Яблуневе – початкова освіта у польській школі Коломийськ – навчання в гімназії Львів – навчання в університеті Київ – проживає на даний час.

Номер слайду 9

Журналісти «Портфоліо Д.Павличка» Який висновок про постать Д.Павличка ви можете зробити на основі почутого?

Номер слайду 10

Літературознавці Бібліотечна пауза.

Номер слайду 11

«Коли помер кривавий Торквемада…». Бесіда. Чи знаєте ви, хто такий Торквемада? Довідка Томас Торквемада (1420-1498) — жорстокий інквізитор Іспанії, який засудив на спалення понад вісім тисяч «невірних».

Номер слайду 12

Бесіда У чому суть алегорії? Яку ідею несе ліричний герой? Як він ставиться до зображуваних подій? Які слова з твору відтворюють громадянську позицію героя? Чому не опубліковано цей вірш?

Номер слайду 13

Д.Павличко «Вірш з Майдану». Бесіда. Про що поезія? Які історичні події відтворені? Про якого кардинала говорить Д.Павличко? Які слова з поезії вас найбільше вразили? Яку ж ідею відстоює поет? Який висновок про Д.Павличка як особистість ви можете зробити?

Номер слайду 14

Пісенна творчість Д.Павличка Говорячи про особу Д.Павличка не можна не згадати і про пісенну творчість. Пісенність поезій Павличка давно привернула увагу композиторів. Ще в кінці 50- х років творчо заприятелювали син Прикарпаття поет Павличко і син полтавського краю композитор Олександр Білаш. Пісня «Впали роси на покоси» назавжди збратала митців. Білаш написав музику до 40 поезій Павличка: «Лелеченьки», «Явір і яворина», «Пісня про Україну», «Пісня про Київ». Але найвідомішою піснею, що стала народною, є «Два кольори».

Номер слайду 15

Пісня - Це музикально – поетичний різновид мистецтва, призначений для співу, вона складається з куплетів, є приспів.

Номер слайду 16

Бесіда за питаннями: Які почуття і враження виникли під час прослуховування поезії? Яку картину уявляли, слухаючи твір? Це одна картина чи кілька? А саме які ви побачили? (спробуйте відтворити). Про що це говорить? Яким постає образ матері у вірші? Хто є ліричним героєм? Який він? Що відчуває?

Номер слайду 17

Які образи допомогли ці відчуття зрозуміти ліричного героя? Чи можемо їх вважати символами? Тож які образи-символи використав Д.Павличко

Номер слайду 18

Образи-символи Пороги – символ батьківщини; символ тепла і доброти, як початок і кінець людської долі, Дороги – символ життєвого шляху. Сивина – прожиті роки,  багата життєва мудрість, досвід Полотно – символ людського життя. Нитки – символ людської долі. Вишита сорочка — символ материнської любові.

Номер слайду 19

Якого кольору нитки? Що ж символізує червона і чорна ниточка у цій пісні? Чому саме їх обрав автор? Складіть асоціативний кущ.

Номер слайду 20

Складіть «Асоціативний кущ» до кольорів

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Основний мотив вірша – мотив дороги як символу людської долі поєднаний із мотивом материнського благословення.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Бесіда З якою піснею співзвучна поезія «Два кольори»? Що спільного в цих творах? ( Однакові синам стеляться "дороги далекі", "незнані шляхи", "сумні і радісні дороги".Переважають два кольори: "червоний" — символ щастя і любові і "чорний" — символ журби й печалі. З однаковим трепетом у серці згадують ліричні герої і "незрадливу материнську ласкаву усмішку", і сорочку, яку вишила мати "червоними і чорними нитками", і рідні "свої пороги", куди повертаються з життєвих мандрів.)

Номер слайду 26

Бесіда Чому пісня, на вашу думку. Стала популярною? Що в ній є близьке кожній людині, для вас особисто?

Номер слайду 27

То яка ж за особистість Д.Павличко? За допомогою вправи «Алфавіт» висловіть свою думку, дібравши поняття- характеристики про письменника, що починаються з літер його прізвища.

Номер слайду 28

«Мікрофон» Чи корисним був для вас урок ? Чим саме? Що ви взяли для себе в життя? Де можуть бути застосовані знання, отримані на сьогоднішньому уроці? Чи досягли поставлених цілей і завдань?(заповнення таблиці)

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати ст. 247 – 255. Відповісти на запитання «Аналізуємо твір», ст.256 або скласти кіномайданчик школяра, або ментальну карту поезії «Два кольори». Інд. завд. – підготувати повідомлення про життя і творчість І.Драча.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Любчик Наталія
Додано
6 липня 2019
Переглядів
4949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку