Презентація "«Школа – учні - батьки. Що заважає і що допомагає дитині вчитися"

Про матеріал
Метою презентації є допомогти батькам організувати навчально-виховний процес під час дистанційного навчання; активізувати комунікативну взаємодію в сім'ї, здатність батьків до аналізу своєї виховної діяльності та об'єктивної оцінки її результатів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Батьківські збори «Школа – учні - батьки. Що заважає і що допомагає дитині вчитися"

Номер слайду 2

Результати освітнього процесу. Закон України "Про освіту" та зміни, які він несе.

Номер слайду 3

« Хто хоче вчитися, той шукає можливості, хто не хоче  - шукає причини»  Е. МаккензіВідомий афоризм можна перефразувати і для учнів Що ж заважає сучасній дитині вчитися?

Номер слайду 4

Вправа "Калейдоскоп думок"

Номер слайду 5

Із опитаних 20 учнів 1. Лінь – 17. Цю причину вказали більшість опитаних учнів. 2. Інтернет (соціальні мережі) . Теж досить поширена серед учнів відповідь. 3. Комп'ютер і телевізор. Ці технічні засоби названі більшістю опитаних учнів і займають перші три місця. З 4 по 7 місце вказані такі причини: 4. Телефон. 5. Певні риси характеру (неуважність, незібраність, нерішучість). 6. Друзі. 7. Надмірні навчальні навантаження.

Номер слайду 6

Зовнішні причини:зниження цінності освіти у суспільстві;нестабільність існуючої освітньої системи;недосконалість організації навчального процесу;негативний вплив середовища (ЗМІ, вулиця, родина). Внутрішні причини:послаблення здоров’я школярів;низький розвиток інтелекту;відсутність мотивації до навчання.

Номер слайду 7

Що ж допомагає дітям вчитися?1. Книги2. Батьки3. Вчителі (які знають свій предмет, вміють заохотити до навчання)4. Власні риси характеру (наполегливість, цілеспрямованість)5. Бажання вступити до певного навчального закладу6. Інтернет7. Друзі

Номер слайду 8

Як батькам заохотити дитину до навчання? Насамперед є те, чого робити не потрібно: Не потрібно залякувати і карати, цим ви прищепите дитині не любов до навчання, а страх перед вами. Не потрібно платити за гарне навчання - цим ви розвинете у дитини споживацьке ставлення до життя взагалі і до вас зокрема. Не потрібно ставити умови і обмеження в категоричній формі - нічого, крім негативних емоцій у дитини це не викличе.

Номер слайду 9

З іншого боку, потрібно і навіть необхідно:• З самого дитинства заохотити дитину до постійного здобуття нових знань.• Сприяти дитині в навчальному процесі, але не робити нічого за дитину.• У випадку якщо є проблеми з вчителями, залагоджувати їх дипломатично.• У разі проблем з однолітками в школі, намагатися вирішити їх разом з дитиною.• Пояснити дитині, наскільки важливий результат отримання знань.І, нарешті, батькам необхідно пам’ятати, що життя людини не може складатися тільки з роботи і навчання, навіть якщо цій людині всього сім, дванадцять чи п’ятнадцять років.

Номер слайду 10

Шановні батьки!Не забувайте про те, що перш за все на Вас лежить відповідальність за виховання і навчання Ваших дітей!Конвенція про права дитини, ст.18. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини

Номер слайду 11

ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства освіти і науки України08 вересня 2020 року N 1115 ПОЛОЖЕННЯпро дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Загальні положення…13. Батьки сприяють виконанню дитиною освітньої програми, навчальних програм з окремих предметів (інтегрованих курсів) і досягненню передбачених ними результатів навчання, реалізації індивідуальної освітньої траєкторії, дбають про фізичне та психічне здоров'я дітей, формують у них навички здорового способу життя, а також сприяють дотриманню учнями академічної доброчесності в освітньому процесі. У разі, якщо під час дистанційного навчання батьки не виконують свої обов'язки щодо забезпечення здобуття дитиною освіти, зокрема не забезпечують участь дитини в освітньому процесі протягом 10 робочих днів підряд з невідомих причин, заклад освіти інформує про це відповідну службу у справах дітей.

Номер слайду 12

«Наші діти — це наша старість, погане виховання — це наше майбутнє горе, це наша провина перед іншими людьми». А. С. Макаренко.

Номер слайду 13

Спільні завдання і сім'ї, і школи: - Поважати гідність дитини, - виховувати працелюбність, - почуття доброти, - милосердя, - шанобливе ставлення до України, рідної мови, культури, - шанобливе ставлення до сім’ї, - повагу до національних, історичних, культурних цінностей інших народів;- сприяти здобуттю дітьми освіти або забезпечувати домашню освіту відповідно вимог щодо її змісту, рівня та обсягу- виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини

Номер слайду 14

Як же навчити дітей вчитися ? Розпочати потрібно з відношення батьків до навчання в школі і ситуації в середині сім'ї підлітка. Байдуже ставлення батьків до успіхів дитини до школи знижує цінність освіти в очах підлітка.

Номер слайду 15

Завдання батьків позитивна мотивація до навчальної діяльності дитини;небайдуже та позитивне ставлення батьків до школи; ви повинні знати вікові та індивідуальні особливості своєї дитини.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У ранньому дитинстві мозок найкраще сприймає нове, накопичує знання. Пізніше їх засвоїти набагато важче 1. Не марнуйте часу дитини

Номер слайду 18

2. Формуйте самоповагу. Висока самооцінка додає сміливості, упевненості, формує вміння ризикувати. Діти повинні усвідомити, що успіх, майбутній добробут залежить від них самих. Власний образ, закріплений свідомістю, є визначальним на роботі, при виборі друзів, у сім”ї.

Номер слайду 19

3. Навчіть дитину спілкуватисяЄ шість умов, за яких у дитини виробляються корисні навички: це щира любов до батьків, приязне ставлення до оточуючих, зовнішня привабливість, можливість спостерігати позитивні приклади соціального спілкування (поведінка батьків, учителів), висока самооцінка, достатній запас слів, уміння підтримувати розмову.

Номер слайду 20

4. Пильнуйте, щоб дитина не стала «телеманом» Сидіння перед телевізором гальмує в дітей розвиток лівої півкулі головного мозку, а нею визначається розвиток мови. Отже, із часом у дитини можуть виникнути ускладнення під час спілкування.

Номер слайду 21

5. Виховуйте відповідальність, порядність Потрібно не лише пояснювати, що таке добре, а що погано, а й закріплювати гарні навички, карати за негідні вчинки. За приклад має слугувати гідна поведінка батьків.

Номер слайду 22

6. Навчайте дитину шанувати сім’ю Добрі стосунки, любов і повага у сім’ї виховують краще за будь-які лекції.

Номер слайду 23

7. Подбайте про гарне оточення Оточення впливає на моральні орієнтири, поведінку дітей, тому уважно придивіться, з ким товаришують ваші діти, які у них інтереси.

Номер слайду 24

8. Будьте вимогливими Діти з високою самооцінкою, почуттям власної гідності, умінням робити щось краще за інших, виховуються, як правило, у сім’ях, де до них ставляться високі вимоги, але не будьте тираном.

Номер слайду 25

9. Привчайте дитину до праці Певною мірою ви можете запрограмувати життєвий успіх своїх дітей. Не слід неодмінно оберігати своїх синів і дочок від труднощів. Нехай вони зрозуміють, що шлях до успіху вимагає певних зусиль.

Номер слайду 26

10. Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі Нехай вони все спробують, нехай вчаться на власних помилках, звикають робити щось для інших. Якнайбільше спілкуйтеся з дітьми. Пам'ятайте, якою буде Ваша дитина у дорослому житті, такою буде й Ваша старість!

Номер слайду 27

Та все ж основне – навчально-виховна діяльність, розвиток здібностей кожного учня, формування духовно багатої творчої особистості. Це слід робити щоденно, незважаючи на кризу освіти й освітніх стратегій. Ще раз хочу наголосити на необхідності тісної співпраці батьківського та педагогічного колективу за формулою «батьки-діти-школа»

Номер слайду 28

І якщо ми, разом з вами, шановні батьки, нині допоможемо нашим дітям розвинути потребу в знаннях, уміння набувати їх, то ці важливі якості залишаться з ними і після закінчення школи

Номер слайду 29

 Хочеться подякувати  батькам за те, що дбають про навчання та виховання своїх дітей, і це дуже приємно

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
3391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку