Сільське господарство. Одне з провідних виробництв в економіці країни. Забезпечує населення якісними продуктами. Становить значну частку зовнішньої торгівлі України. Виробники постачають продукцію до 190 країн світу. Частка в структурі ВВП 14,4%За вартістю виробленої за рік продукції Україна є першою в ЄвропіУ структурі переважає рослинницто -69,3%, тваринництво 30,7%Конкурентні переваги України на світових ринках сільськогосподарської продукції
Сільськогосподарські угіддя потребують систематичного поліпшення: зрошення на Півдні, захисту ґрунтів від ерозії в Лісостепу та розвіювання на Поліссі. Комплекс заходів, спрямованих на збереження й поліпшення земельних угідь, називається меліорацією. ВИДИ МЕЛІОРАЦІЇ: водна (зрошування, осушення), хімічна (внесення добрив, вапнування, гіпсування) лісова
Україна посідає: 1-ше місце у світі за експортом соняшникової олії, 2-ге – соняшникового шроту (макухи), 4-те - ячменю, кукурудзи та насіння ріпаку,5-те - за висівками й кормовим борошном, 7-ме - пшениці та сої. Спостерігається:переорієнтація експорту продовольчої продукції, виробленої в Україні, до країн Азії із збереженням основних позицій у торгівлі з країнами ЄС та Африки; відбувається розширення поставок до США та скорочення їх до країн СНД.
Провідне місце в рослинництві посідає вирощування зернових. Зернові культури в Україні займають 45—50 % загальної посівної площі. Перші місця за посівними площами і за значенням належить культурам, що поділяють 9 родів: пшениця, жито, тритикале, ячмінь, овес, просо, кукурудза, сорго, рис.житосоргопшеницякукурудзарисовес. Ячмінь
Ячмінь. Ячмінь — один з невибагливих злаків, скоростиглий, посухостійкий, з невеликим вегетаційним періодом (60-90 днів). Завдяки цим особливостям посіви його розміщені в північних районах Степу й Лісостепу, в передгірських і гірських районах Карпат. У роки вимерзання озимої пшениці ячмінь висівають на півдні Лісостепу.
Зернофуражна культура: Кукурудза. Лідер серед зернофуражних культур;Теплолюбива та вибаглива до грунтів;Кукурудза на зерно культивується у степовій зоні;Високі врожаї-57,1ц\га;Валовий збір 2,4% ( у 2016 році 6-те місце у світі та 1-ше в Європі); Забезпечує 23% експорту сільськогосподарських товарів
Соя. За останні 25 років площі збільшилися у 20 разів;Вирощують на зрошувальних грунтах у степу та лісостепу (особливо Черкаській і Вінницькій областях);Валовий збір 1% зборів світу (8-ме місце у світі та 1-ше в Європі);За експортом 7-ме місце;Використовують для одержання олії, як замінник тваринного білка
Технічні культури Соняшник Займає 22% усіх посівних площ в Україні;Вирощують у степовій зоні та на півдні Лісостепу, на чорноземних грунтах;Найбільша концентрація посівів у Дніпропетровській, Запорізький, Кіровоградській, Миколаївській, Харківській;Збільшуються валові збори;Забезпечує 28% світового виробництва (1-ше місце у світі)У 2016 р. Україна була найбільшим у світі виробником насіння соняшнику.
Технічна культура: Ріпак. Посівні площі зростають й становлять 1,7% ріллі;Вологолюбний та теплолюбний ;Вирощують у західній частині лісостепової зони: у Хмельницькій, Тернопільській, Львівській, Вінницькій областях;З ріпаку одержують технологічну олію та відносно дешеве біопаливо, цінні зелені корми.
Технічні культури: Цукровий буряк. Висока праце- й енергоємність виробництва, протягом останніх років спостерігається тенденція зменшення посівів;Вибагливий до умов вирощування;Культивується у лісостеповій зоні;Площі становлять1,1% ріллі, половина цих площ припадає на Вінницьку, Хмельницьку, Харківську, Тернопільську області;Має високу врожайність – 435ц\га;За валовими зборами займає 6-те місце у світі (2016 р.) та 3-тє в Європі (після Франції та Німеччині)
Картопля. Останні десятиліття площі під культурою майже не змінювалися;Врожайність зростала;Займає 4,9% ріллі та дає 161,4ц\га;Невибаглива до умов зростання, а тому культивується практично по всій території країни;Найбільші площі зосереджено на Поліссі та Прикарпатті;Валовий збір становить 5,9% світового (1-ше місце в Європі та 4-те у світі)
Садівництво охоплює: садівництво (вирощування яблунь, груш, айви, вишень, абрикосів, персиків, волоських горіхів); ягідництво (вирощування полуниць, малини, смородини, порічок, аґрусу); виноградарство. Вони потребують дренованих ґрунтів, тому краще ростуть на територіях з погорбованим рельєфом.садівництвоягідництвовиноградарство
До кормових культур належать багаторічні (люцерна, конюшина, тимофіївка та ін.) й однорічні трави, кукурудза на зелений корм, кормові коренеплоди (кормовий буряк). Найбільше кормових культур сіють у південних і південно-східних областях країни, найменше — на Поліссі та в передгірських районах Карпат. Загалом під ними зайнято 16 % орних земель. З них половину займають однорічні та багаторічні трави, майже 25 % — кукурудза на силос і зелений корм, а решта припадає на кормові коренеплоди та кормові баштанні культури.
ОРГАНІЧНЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО В УКРАЇНІ. Зважаючи на природні властивості клімату та ґрунту, Україна є одним із провідних виробників органічних продуктів. Площа сільськогосподарських угідь, зайнятих під органіку, становить понад 270 тис. га. За цим показником наша держава належить до двадцятки лідерів органічного виробництва у світі. В Україні працює більш як 120 сільськогосподарських підприємств органічного землеробства, що отримали міжнародну сертифікацію. Здебільшого вони вирощують зернові, зернобобові та олійні культури. Майже 70 % органічних продуктів іде на експорт. Органічні продукти (від англ. organic food) — продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також забороняють використання ГМО
Відкриваємо Україну«НІБУЛОН» — один з провідних агрохолдингів Європи із центральним офісом у м. Миколаєві. Компанія має 50 підрозділів у 12 областях України. Обробляє 82,9 тис. га земель, на яких вирощує пшеницю, ячмінь, ріпак, кукурудзу, сорго, сою та соняшник. Експортує свою продукцію в понад 60 країн світу. Елеватори та перевантажувальні термінали «НІБУЛОНа» — високотехнологічні й повністю автоматизовані підприємства. «НІБУЛОН» є першою українською компанією, яка здійснила поставку сільськогосподарської продукції в країни, де панує голод, у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Реалізує інвестиційну програму з відродження судноплавства на річках Дніпро та Південний Буг — основних водних транспортних магістралях України.«НІБУЛОН» — перше аграрне українське підприємство, яке успішно займається суднобудуванням на власному суднобудівно-судноремонтному заводі в Миколаєві.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про основне• Сільське господарство складається з рослинництва і тваринництва.• Рослинництво включає в себе вирощування зернових, технічних, кормових культур, картоплі, овочів, фруктів.• На рослинництво припадає більш як 70 % продукції сільського господарства України.• У тваринництві найбільш поширене скотарство, свинарство й птахівництво.• У складі сільськогосподарських угідь переважає рілля.• Найбільша частка посівних площ у Степу й Лісостепу, сіножатей і пасовищ — на Поліссі та в Карпатах.• Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна, насіння соняшнику, ріпаку, сої.