Презентація "Сім'я,шлюб. Умови укладання шлюбу"

Про матеріал

Вивчення сімейного права.Порядок, умови укладання та припинення шлюбу. Права чоловіка і жінки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як називають союз чоловіка і жінки

Номер слайду 2

Що таке сім’я і шлюб. Як укласти шлюб. Кожна сім’я – це частина держави Арістотель

Номер слайду 3

Сімейне право - сукупність правових норм, які регулюють особисті і пов'язані з ними майнові відносини громадян, що виникають в результаті укладення шлюбу і створення сім`ї, відносини між батьками і дітьми, іншими членами сім`ї, питання опіки та піклування, усиновлення.

Номер слайду 4

Основними джерелами сімейного права є:

Номер слайду 5

Сімейний кодекс України. Кодекс прийнято у 2002 р., введено в дію з 01.01. 2004р. Кодекс складається з 7 розділів (292 статті): Розділ 1. Загальні положення. Розділ 2. Шлюб. Права та обов'язки подружжя. Розділ 3. Права та обов'язки матері, батька і дитини. Розділ 4. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування. Розділ 5. Права та обов'язки інших членів сім’ї та родичів. Розділ 6. Застосування Сімейного кодексу до іноземних громадян і осіб без громадянства. Розділ 7. Прикінцеві положення. Company Logo

Номер слайду 6

Ст. 3 Сімейного кодексу України1. Сім’я – первинний та основний осередок суспільства. 2. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоло­вік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. 3. Права члена сім’ ї має одинока особа. 4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом.

Номер слайду 7

Ст. 4 Сімейного кодексу України Право особи на сім’ю 1. Особа, яка досягла шлюбного віку, має право на створення см’ї . 2. Сім’ю може створити особа, яка народила дитину, незалежно від віку. 3. Кожна особа має право на проживання в сім’ї. 4. Кожна особа має право на повагу до свого сімейного життя.

Номер слайду 8

В юридичній науці сім'єю називають людей, які разом живуть, пов'язані загальним побутом, мають взаємні права та обов'язки. СІМ’Я утворюється В результаті усиновлення. На основі кровної спорідненостіВ результаті укладання шлюбу. Та інших підставах, які не суперечать законута моральним засадамсуспільства

Номер слайду 9

Сім'я — це союз осіб, пов'язаних шлюбом чи родинністю, які спільно проживають, мають спільний побут, взаємні права та обов'язки.

Номер слайду 10

Шлюб у перекладі зі старослов'янської мови означає «обіцянка». Основою створення сім'ї є шлюб. Шлюб — історично зумовлена, санкціонована й регульована суспільством форма взаємин між чоловіком і жінкою, яка визначає їхні права і обов'язки один щодо одного й щодо дітей.

Номер слайду 11

ст. 51 Конституції України. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Номер слайду 12

Сімейний кодекс України Стаття 21. Поняття шлюбу1. Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.2. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.3. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя. Стаття 22. Шлюбний вік. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Номер слайду 13

Сімейний кодекс України. Стаття 23. Право на шлюб1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Стаття 24. Добровільність шлюбу1. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.2. Реєстрація шлюбу з особою, яка визнана недієздатною, а також з особою, яка з інших причин не усвідомлювала значення своїх дій і (або) не могла керувати ними, має наслідки, встановлені статтями 38-40 цього Кодексу. Стаття 25. Одношлюбність1. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.2. Жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу.

Номер слайду 14

Опрацювати статтю 26 Сімейного кодексу України. Стаття 26. Особи, які не можуть перебувати у шлюбі між собою1. У шлюбі між собою не можуть перебувати особи, які є родичами прямої лінії споріднення.2. У шлюбі між собою не можуть перебувати рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра. Повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька.3. У шлюбі між собою не можуть перебувати двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.4. За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним.5. У шлюбі між собою не можуть бути усиновлювач та усиновлена ним дитина. Шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення. Запитання1. Які особи не можуть перебувати у шлюбі?

Номер слайду 15

Умови укладання шлюбу: Недієздатність однієї з осіб, яка бажає зареєструвати шлюб. Перебування особи, яка бажає зареєструвати шлюб, в іншому зареєстрованому шлюбіРодинні зв'язки між особами, які бажають зареєструвати шлюб Обставини, за наявності яких шлюб не може бути зареєстрований

Номер слайду 16

Порядок укладання шлюбу. Подання заяви (подається особисто і в письмовій формі)Ознайомлення наречених з обов’язком повідомити один одного про стан здоров’я, правами і обов’язками подружжя, про відповідальтність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу. Реєстрація шлюбу відбувається через місяць від дня подання заяви (в окремих випадках раніше: в разі народження дитини, вагітності, військовослужбовці)Присутність наречених в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою. Документом, який засвідчує факт укладання шлюбу, є свідоцтво про одруження. ЗЗдоров’я права обов’язки. З1 міс. СВІДОЦТВО ПРО ОДРУЖЕННЯ

Номер слайду 17

Умови укладання шлюбу: Взаємна вільна згода осіб. Досягнення шлюбного віку (ж.-18р. ч.-18р.)Реєстрація шлюбу в державному органіУмови укладання шлюбу:

Номер слайду 18

Шлюбний договір?

Номер слайду 19

Право вільно обирати місце проживання. Право на утримання Право спільної сумісної власностіПраво вільно обирати професію та місце роботи Право самостійно обирати майбутнє прізвище. Права та обов’язки подружжя: Право особистої приватної власності

Номер слайду 20

незгода з вимогою чоловікавимогазалишити роботу, вести дом.господарство. Чи порушує дружина сімейний обов’язок?Право дружини і чоловіка на повагу до своєї індивідуальності, своїх звичок та уподобань. Правова задача 2style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 21

Правова задача Віктор і Людмила познайомилися першого березня і того ж дня вирішили подати заяву до РАЦСу про бажання укласти шлюб. Чи буде дійсним їх шлюб, якщо вони знайомі дуже невеликий термін і фактично не знають один одного?

Номер слайду 22

Правова задача. 5 січня Денис та Марина подали до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу. 4 лютого, за два дні до весілля, Денис повідомив Марину, що передумав одружуватися. За домовленістю між батьками приготування до весілля повністю брали на себе  батьки нареченої. На них же покладався обов'язок оплатити прокат весільного одягу Марини. За прокат одягу було заплачено 5000 грн. передоплатою, а на весілля витрачено 50 тис. грн., з них вдалося зберегти від збитків 40 тис. (частина харчів зіпсувалася, а завдаток залишився у музикантів). У зв'язку з цим Марина вважала, що вона має право притягнути Дениса до цивільної відповідальності у зв'язку з витратами на весілля, до сімейної відповідальності у зв'язку з оплатою прокату весільного одягу і право на відшкодування моральної шкоди. Проаналізуйте ситуацію.

Номер слайду 23

Правова задача. Петро й Катерина подали заяву про укладення шлюбу. За декілька днів до реєстрації Катерина раптом завередувала і висунула вимогу до Петра, щоб він надав їй медичну довідку, яка засвідчує, що він не хворий на СНІД. Петро розсердився і сказав, що інформація про стан здоров'я людини є таємницею і розголошенню не підлягає. Хто з них не правий?

Номер слайду 24

Висновки: Сім’я – це надзвичайно важлива ланка людського суспільства. Саме в ній продовжується людський рід, виховуються діти. Шлюб є підставою для створення сім’ї. Юридичні наслідки має лише шлюб, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюб визначає для кожного з подружжя відповідні права та обов’язки. Законом визначені певні вимоги до укладання шлюбу.

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника параграф 17 Скласти письмово шлюбний договір. Розв’язати юридичні ситуації 

Номер слайду 26

Коли ми з вами говорили про умови укладання шлюбу, ми не згадали найнеобхіднішої умови, найважливішої умови, яка не записана ні в одному законі. Якої? Бажаю кохання та щастя теперішнім і майбутнім вашим родинам.

Номер слайду 27

Жодна людина не здатна зрозуміти, що таке справжня любов, поки не проживе одруженою чверть століття. Марк Твен «Сім’я дає повноту життя, сім’я приносить щастя, але кожна сім’я... є насамперед, великою справою, що має державне значення». А. Макаренко. Одружитися - це означає наполовину зменшити свої права і удвічі збільшити свої обов'язки. Шопенгауер

pptx
Додав(-ла)
Зінчук Людмила
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
15 січня
Переглядів
520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку