Презентація "Симбіоз хореографії і музики та його вплив на емоційний стан людини"

Про матеріал
Ця тема є актуальною у мистецькій галузі. Тому у цій презентації зібрано трішки теоретиччного матеріалу, для створення у*явлення про мистецтво танцю та музики; ігор для творчого розкриття особистості; ритмічного сприйняття музики та відтворення танцювальних па під музичний супровід та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симбіоз хореографії і музики та його вплив на емоційний стан людини.

Номер слайду 2

Танець і музика – споріднені мистецтва, між ними існує глибокий взаємозв'язок. Музика є душею танцю. Вона створює той творчий настрій, ту емоційну атмосферу, які потрібні для створення образу в танці. Тільки при органічному взаємозв'язку музики і рухів, танець придбав свідомість і виразність.

Номер слайду 3

Нейропсихологічна гра: “Танець рук”Мета гри: розвиток концентрації уваги, самоконтролю, музичного слуху, почуття ритму та музичного смаку.

Номер слайду 4

При створенні хореографічного матеріалу потрібно керуватися різноманітністю і єдністю ритмів в музиці. Але хореографічний розвиток часто вимагає хореографічної різноманітності аж до ритмічного контрасту. 

Номер слайду 5

Музика і хореографія, говорячи про одне і те ж, по-різному впливають на глядача. Перша - через органи слуху, друга - за допомогою зорових органів.

Номер слайду 6

Хореографія у взаємодії з музикою видовище більш емоційне, ніж тільки музика, якщо, звісно, мати на увазі ідеальну взаємодію цих двох капризних муз, що в історії хореографії зустрічалося дуже рідко.

Номер слайду 7

Невеликою ілюстрацією повного злиття і взаємодії музики і хореографії може служити мініатюра Сен Санса «Лебідь», поставлена М. Фокиним в геніальному осяянні і усього за декілька хвилин.

Номер слайду 8

У різний час співвідношення і взаємодія музики і хореографії було різним, що залежить, головним чином, від естетики і світогляду хореографа. Історично і схематично цей рух від повної відсутності взаємодії музики і хореографії до ідеального їх злиття.

Номер слайду 9

У сучасній хореографії взаємодія музики і хореографії настільки велике, а вплив музики на хореографію набагато величезний, що порою, музика цілком підпорядковує хореографію в своїх жанрах і формах.

Номер слайду 10

Музика і танець розвивають емоційну сферу людини, підтримують її емоційний стан. Рух під музику являється одним з найефективніших методів розвитку музичності – методом, ґрунтованим на природній руховій реакції на музику, властивій будь-якій людині.

Номер слайду 11

Гра “Впізнай танець”Квітка – на кожній пелюстці написана назва танцю, один гравець показує рух із танцю, а інший вгадує як називається танець. (гра продовжується поки не закінчаться пелюстки)

Номер слайду 12

Як вливає музика і хореографія на емоційний стан людини. Впливаючи на розвиток емоційної сфери особистості, удосконалюючи тіло людини фізично, виховуючи через музику духовно, хореографія допомагає набути впевненості у власних силах, дає поштовх до самовдосконалення, до постійного розвитку

Номер слайду 13

Музика має великий емоційний вплив на людину, яка її слухає. До того ж її вплив не залежить від віку, освіти, професії, соціальної і національної приналежності слухача. Сприйняття музики не вимагає попередньої підготовки і доступне навіть маленьким дітям (В. М. Бехтерєв). Зрозуміло, що музичні образи, мова музики повинні відповідати віку людини. Використання музики ддл стимулювання навчанн і оздоровленн має дуже давню історію. Зв'язок між музикою і медициною такий же давній, як і історія людства. Коріння виниктення музикотерапії як методу лікування сягає початку історії людства. Високу оцінку лікувальний вплив музики отримав у медичній науці стародавніх Єгипту, Греції, Риму, де музичне мистецтво досягло вищого рівня. У Єгипті за допомогою музики лікували душевнохворих. Потім в Парфоянському центрі було побудовано музично-медичний театр, де за допомогою спеціально підібраних мелодій лікували від журби, нервових розладів, серцевого болю.

Номер слайду 14

Хореографія не лише сприяє розвитку емоційного відчуття у особистості краси реального світу, але й зміцненню здоров'я, формує поставу, розвиває увагу, пам'ять, позитивно впливає на загальний фізичний стан, а також позитивно впливає на духовне удосконалення. Однією з головних особливостей хореографічної діяльності є психофізичний розвиток людини, оскільки під час виконання танцю одночасно задіяні всі системи органів (скелетно-м’язова, опорнорухова, дихальна, серцево-судинна) та пізнавальні психічні процеси (відчуття, сприймання, увага, репродуктивне і продуктивне мислення, уява, пам’ять). Хореографічна діяльність не лише задовольняє потребу школярів у руховій активності, а й сприяє їхньому цілісному розвитку: адекватне вираження в тілесних рухах думок, емоцій, почуттів; хореографічна діяльність характеризується творчою природою, до якої відносяться інноваційність, винахідливість мислення людини, її розвинені знання, емоції та почуття

Номер слайду 15

Музична гра: “Веселі ритми”

Номер слайду 16

Нейропсихологічна гра: “Майстерні руки”

Номер слайду 17

Вправа: “Хвиля дружби. Вихідне положення - коло, кожен учасник стає струнко (вирівнює спину). Звучить вальсова музика. На 1-й такт перший учасник подає праву руку другому учаснику, який стоїть праворуч (вперед і від себе, долонею догори). На 2-й такт музики другий учасник виразним жестом вкладає в долоню першого свою ліву долоню. На 3-й такт другий учасник пропонує праву руку іншому – хто стоїть праворуч від нього. Такт за тактом хвиля дружби прокочується по усьому колу і з*єднує його, для продовження гри чи танцю тощо.

Номер слайду 18

Висновок: Музика та хореографія тісно пов'язані між собою, важливе значення під час виконання руху має зв'язок руху з метроритмічною будовою музичного супроводу. Існує навіт виконання хореографічного па на паузі, синкопі та затакті.

pptx
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку