Презентація "Система географічних наук"

Про матеріал

Презентація до уроку в 6 класі з теми "Що вивчає географія".

В матеріалі до уроку розкривається структура науки географія,описані основні галузі географічної науки,їх значення в повсякденному житті,дана можливість для мотивації вивчення географії та для подальшої профорієнтації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

вільногірська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4вільногірської міської ради Дніпропетровської областіСистема географічних наукпрезентаціявчителя географіїІлларіонова М. Ю. Вільногірськ2018

Номер слайду 2

Ератосфен Кіренський(III ст. до н.є.,Греція)вперше ввів в науку термін «географія»

Номер слайду 3

Географія(від грец.ge-земля и grapho-пишу)-комплексна наука, вивчаючагеографічну оболонку Землі,її структуру і динаміку,взаємовідносини та росподілв просторі її окремих компонентів.

Номер слайду 4

Система географічних наук фізична економічна географія

Номер слайду 5

Фізична географія-  система наук, вивчаючих структуру, динаміку й функціонування географічної оболонки, для цілей наукового обгрунтування територіального розміщення суспільства, раціонального природокористування й географічного прогнозу.

Номер слайду 6

Фізична географія. Об'єктом вивчення фізичної географії є географічна оболонка в цілому, складові її природні комплекси та компоненти. Основу фізичної географії становить загальне землезнавство і ландшафтознавство. Загальне землезнавство займається вивченням закономірностей географічної оболонки в цілому, ландшафтознавство вивчає ландшафтні комплекси. Галузеві науки: Біогеографія. Кліматологія. Геоморфологія. Гідрологія. Океанологія. Гляціологія. Географія грунтів. Палеогеографія. Картографія.

Номер слайду 7

Картографія- (від грецького χάρτης - «карта» и γράφειν – «малювати»)- наука про дослідження, моделювання та відображення просторового розташування, поєднання та взаємозв´язку об´єктів і явищ природи та суспільства.

Номер слайду 8

Біогеографія -наука, що вивчає закономірності географічного поширення тварин і рослин, а також характер фауни і флори окремих територій.

Номер слайду 9

Метеорологія (від грец. metéōros-небесні явища і logos)- наука про будову і властивості земної атмосфери та фізичні процеси,що здійснюються в ній.

Номер слайду 10

Кліматологія- розділ метеорології, що вивчає динаміку зміни середніх характеристик атмосфери.

Номер слайду 11

Геоморфологія(від грец. ge-Земля, morpha-форма, logos-вчення)- наука про рельєф, його зовнішній вигляд, походження, історію розвитку, сучасну динаміку і закономірності географічного поширення.

Номер слайду 12

Гідрологія ( від грец. hydro-вода і logos-слово, вчення)- наука, що вивчає природні води, їх взаємодію з атмосферою і літосферою, а також явища і процеси, що в них протікають.

Номер слайду 13

Океанологія(від океан та грец. λόγος — судження, слово.) вивчає великомасштабну взаємодію океану і атмосфери та його мінливість, хімічний обмін океану з материками, атмосферою та дном, біоту та її екологічні взаємодії.

Номер слайду 14

Гляціологія (від лат. glacies - лід, грец. logos — слово, вчення) - наука про природні льоди у всіх його різновидах на поверхні землі, в атмосфері, гідросфері та літосфері.

Номер слайду 15

Геологія(від. грец. ge— земля і logos— думка, причина) - комплекс наук про склад, будову, історію розвитку земної кори і розміщенні в ній корисних копалин.

Номер слайду 16

Сейсмологія – наука про поширення сейсмічних хвиль у надрах Землі. Тільки за допомогою сейсмології вдалося скласти картину глибинної будови земної кулі (кора, мантія, зовнішнє і внутрішнє ядро). Також сейсмологія займається землетрусами, рухами платформ, моніторингом розробок рудних родовищ.

Номер слайду 17

Вулканологія (Вулкан-бог вогню у стародавніх еллінів і логос-вчення)- наука, що вивчає процеси і причини утворення вулканів, їх розвиток, будову і склад продуктів виверження, зміну характеру їх діяльності, а також закономірності розміщення вулканів на поверхні Землі. Практична мета вулканології- розробка методів передбачення вивержень і використання вулканічного тепла гарячих вод і пара для потреб народного господарства.

Номер слайду 18

Грунтознавство вивчає походження, розвиток, будову, склад, властивості, географічне поширення і раціональне використання грунтів.

Номер слайду 19

Палеогеографія-(від грец. paleo — стародавній + географія) — наука, що вивчає фізико-географічні умови на поверхні Землі в геологічному минулому.

Номер слайду 20

Соціально-економічна географія. Соціально-економічна географія вивчає територіальну організацію суспільства, поділяється на галузеві блоки (зі своїми розділами): Економічна географія. Соціальна географія Політична географія. Культурна географіяІсторична географія Країнознавство Геоурбаністика-дисципліни, присвячені комплексному опису окремих територій та вивченню проблем їх розвитку.

Номер слайду 21

Економічна географія- географічна та громадська наука, вивчає територіальну організацію економічного життя суспільства та закони і закономірності його розвитку.

Номер слайду 22

Соціальна географія-галузь соціально-економічної географії, вивчає просторові процеси і форми організації життя людей, перш за все з точки зору умов праці, побуту, відпочинку, відтворення життя людини.

Номер слайду 23

Географія населення- галузь економічної географії, вивчає чисельність, склад, розміщення населення і населених пунктів.

Номер слайду 24

Політична географія-наукова дисципліна, що вивчає формування політичної карти світу, геополітичних структур, розміщення і територіального поєднання політичних сил.

Номер слайду 25

Географія релігій(сокральна географія)-наука, що вивчає територіальну організацію релігійної життєдіяльності людей.

Номер слайду 26

Рекреаційна географія-наука, що вивчає географічні закономірності діяльності людей поза робочим часом. Синонімами є географія туризму і відпочинку, географія вільного часу, географія дозвілля.…

pptx
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
3174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку