Презентація "Скандинавські боги"

Про матеріал
В презентації описані основні скандинавські боги , їхні функції , особливості характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скандинавські боги

Номер слайду 2

Як і будь-яка інша міфологія, скандинавська розселила своїх героїв у різні сфери існування. Людям відведено Мідгард, підземний світ носить назву Хельхейм, обитель же богів (асів) розташувалася в небесному місті Асгарді, побудованому ще в часи їхнього протистояння, а потім і перемир'я з богами природи, які носять назву вани. Асгард населений також войовничими валькиріямі, складовими свиту Одіна, про яких створено чимало міфів і легенд. Небесний місто Асгард. За легендою Асгард – творіння богів-деміургів (тобто творців). Він тісно пов'язаний зі світом людей, з яким з'єднаний за допомогою своєрідного небесного мосту у вигляді веселки.

Номер слайду 3

Один. Верховним богом Асгарда є Один. Спочатку він панував над сферою чаклунства, магії рун, пізніше, із збільшенням кількості війн та завойовницьких походів, став протегувати і військової області. Має величезну кількість імен. Як правило, його стихією вважається повітря, вдень — середовище. Один – володар всепоражающего списи Гунгнир з держаком, прикрашеним рунами. Магічним числом верховного бога вважається дев'ятка. Як і Бог у християнстві, Один має три іпостасі: крім воїна, він ще мандрівник і шаман. До речі, саме за дар всевідання та набуття рунічного знання Один віддав очей і навіть був прибитий до Иггдрасилю на 9 діб. Має безліч синів від різних дружин, які ставали зачинателями цілих королівських династій. Супутниками бога є хижаки – вовки і ворони.

Номер слайду 4

Одягнений убогим старцем Один часто стукав у будинку людей, перевіряючи, чи дотримуються його жителі закони гостинності. При цьому, судячи з окремих джерел, богу не потрібна була їжа як така, крім меду або браги. Взимку Один влаштовує «дику полювання» разом з мешканцями Валгалли, стрімко пролітаючи по небу.

Номер слайду 5

Тюр. Сонячне божество, властвующее над стихією вогню, що володіє магічними щитом, шоломом і мечем, Тюр спочатку вважався головним богом, радеющим про справедливість і законність, остаточно ж увійшов в міфологію як бог війни, мужності і доблесті. Він не має однієї руки, втративши її в пащі вовка по імені Фенрір при спробі скувати його за допомогою ланцюга під назвою Глейпнир. День Тюра – вівторок.

Номер слайду 6

Тор. Також володіє стихією вогню, старшого сина Одіна, тричі народженому Тору адресувалися молитви про родючість, дарування сили, дарування хорошої погоди. Народжений від богині землі, Тор — це покровитель землеробів, бог громових розкатів і бур. Він разить молотом Мьелльнира, що б'є без промаху і повертається до господаря, що володіє поясом сили і залізними рукавицями, захищаючи свій світ від навали ворогів. Вдень Тора вважається четвер. Молот Тора найчастіше використовувався для того, щоб трощити зло, втілене в образах велетнів-етунов. Саме про це протистояння йде мова в більшості міфів. Причому, Тор використовує не тільки силу, але і хитрість, переодягаючись в жіночий одяг. У Рагнарок Тор, убивши величезного змія Ермунганда, гине в лаві ллється з пащі чудовиська отрути.

Номер слайду 7

Ньерд. Ньерд панує над водою, як бог моря і покровитель рибалок. Йому моляться не тільки про хороший улов, але і про багатство. Він є ваном, але з часом все частіше називається серед людей асом. Одружився на Скади, яка є дочкою велетня і богинею полювання. Відмінності між чоловіком і дружиною в їх перевагах призводять до того, що частину часу вони живуть біля моря, як любить Ньерд, а потім йдуть у гори, які міли Скади. Ньерд став правити шведами після смерті Одіна, а коли прийшла черга померти самому Ньерду, владу отримав його син Фрейр.

Номер слайду 8

Хеймдалль. Хеймдалль носить високе звання «сяючого аса», «златозубого» і «златорогого», є одним з синів Одіна. Він виступає стражем дерева і веселки, що з'єднує світи і отже посередником між ними, захисником богів і людей. Гьяллархорн – так називається його ріг із золота, який сповістить про Рагнареке. Як напророкувала Вельва, його останній бій повинен відбутися з Локкі, і обидва впадуть у цій битві.

Номер слайду 9

Улль. Улль панує над сніговою стихією і постає у вигляді яскравого північного сяйва. До нього звертаються з молитвою про перемогу в протистоянні, закликають бути свідком тієї чи іншої клятви. Також є богом полювання.

Номер слайду 10

ЛокіЛокі, що володіє жорстокістю і злонамеренностью, то стоїть на стороні богів, то воює проти них. Є богом обману. Саме хитрість Локі стала тією якістю, за яке йому було дозволено залишитися з асами, хоча сам він належить до роду велетнів-етунов. Локі настільки підступний, двуличен і виверткий, що йому приписують навіть породження всіх відьом на землі. Підступи Локі розгнівали асів до такої міри, що його спіткала сумна доля бути прикутим до скелі поруч зі змією, що бризкає в очі своєю отрутою. І навіть те, що Сигюн, яка є дружиною Локі, весь час тримає чашу, в яку і капає отрута, не рятує бога в той момент, коли чашу все ж доводиться прибирати, щоб вилити накопичене, отрута і потрапляє в обличчя. Як говорять міфи, саме конвульсії Локи в такі моменти і викликають землетруси. Хитрість Локі не має меж. Він здатний прийняти образ кобили, щоб відвести коня у етуна, побажав у дружини Фрейю. Це призвело до того, що Фрейя була врятована від тяжкої долі, а от сам Локі змушений був розродитися лошам, який виріс у того самого восьминогого Слейпнира, коня Одіна. Саме Локі приніс асам і молот, і спис і багато інші чарівні амулети. Під час Рагнарека також приєднався до противників жителів Асгарда, вносячи тим самим внесок у крах світобудови.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У «Молодшій Едді» згадані і богині: Фригг – це богиня, у віданні якої питання сім'ї, вірності, дітонародження. Фрейя панує над родючістю, красою і любов'ю. Її тотем – кішка, саме вони запряжено в її колісницю. Є дочкою Ньерда і сестрою Фрейра. В хлібні зерна звертаються золоті сльози, капаючі з її очей, коли вона в тузі розшукує свого чоловіка Ода, відає вітром.. Це найбільш часто згадувані богині. Крім того, міфи оповідають про богиню оповідей Сазі, Хлин, Сіль і безлічі інших. У поемі згадані також дружини богів: друга дружина Тора Сив, що є богинею родючості, Идунн, що допомагає досягти довголіття і здоров'я. Хель постає господинею світу мертвих.

Номер слайду 13

Скандинавські боги – нестаріючі. Вони можуть бути зрілими, повними сил або ж юними чоловіками або жінками, так що зовні відрізнити дітей від батьків досить складно. Як в будь-яких інших віруваннях і міфах у скандинавів, також є своя остання битва, яка називається Рагнарок. Ознаками її наближення за традицією є війни, чвари, духовне спустошення. Цю битву, в якій зійдуться боги і хтонічні чудовиська, передрекла давно померла провидиця Вельва, повстала з могили за призовом Одіна. Вона ж пророчила загибель Одина, Тора, Фрейра в цій битві Вигридре. Рівні сили добра і зла і неможливість перемоги будь-кого з них змусять велетня Сурта обрушити на світ величезну силу всього підвладного йому вогню, повністю зруйнувавши його. Втім, загинувши, світ відродиться знову, і в нього знову прийде людина, двоє з людського роду все ж виживуть. Повернуться і вижили боги, воскресне навіть убитий сліпим Хедом за намовою Локі Бальдр. Що ж, кінець старого завжди є початком нового. Цю істину ще раз доводять нам і скандинавські міфи.

Номер слайду 14

pptx
Додано
4 лютого
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку