Презентація СКІЛЬКИ БУЛО МАСОВИХ ВИМИРАНЬ НА ЗЕМЛІ

Про матеріал

Презентація зроблена на основі відкритих джерел інтернету і призначена для ілюстрування уроку дистанційної форми навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скільки було масових вимирань в історії Землі

Номер слайду 2

Вимирання — це часткове або цілковите зникнення окремих видів, груп рослин і тварин або цілих флор і фаун з певної території чи акваторії.

Номер слайду 3

У 1970-х вчений Джек Сепкоскі приступив до найамбітнішого полювання на скам'янілості за всі часи. Але замість того, щоб копатися в бруді, він почав копатися в стосах наукових досліджень.І нашкріб досить багато записів щодо усіх відомих науці мешканців океану. Це була кропітка робота, але дані, які вона принесла дозволили створити мабуть найвідомішу діаграму палеонтології.

Номер слайду 4

Узагальнення даних про морське життя протягом довгого часу показало п'ять глобальних катастрофічних періодів різкого зменшення біорізноманіття в минулому Землі. Ці катастрофи, відомі як "Велика п'ятірка" масових вимирань, вважаються найбільшими вимиранням в історії Землі, як в океанах, так і на суші.

Номер слайду 5

Перше велике масове вимирання: ордовицько-силурійське

Номер слайду 6

Коли: Ордовицький період палеозойської ери (близько 440 мільйонів років тому)Масштаб вимирання: до 85% усіх живих видів знищено. Можлива причина або причини: Дрейф континентів та подальші зміни клімату.

Номер слайду 7

Ордовицький період (ордовик) – другий геологічний період палеозойської ери тривалістю близько 42 млн років. Почався 485,4 ± 1,9 млн років тому, а закінчився 443,8 ± 1,5 млн років тому. В ордовику виділяють три епохи: Нижню, Середню і Верхню.

Номер слайду 8

Причиною цього масового вимирання вважається зміна континентів та різкі зміни клімату. Цей кліматичний сплеск припав на кінець Ордовицького періоду, близько 443 мільйонів років, і знищив понад 85 відсотків усіх видів. Спершу настало глобальне обледеніння (льодовиковий період), а згодом – раптово потеплішало.

Номер слайду 9

Друге велике масове вимирання: девонське вимирання

Номер слайду 10

Коли: Девонський період палеозойської ери (близько 375 мільйонів років тому). Масштаб вимирання: до 80% усіх живих видів знищено. Можлива причина або причини: Нестача кисню в океанах, швидке охолодження температур повітря, виверження вулканів та / або удари метеоритів.

Номер слайду 11

Девонський період (девон) – четвертий геологічний період палеозойської ери тривалістю близько 55 млн років. Почався 419,2 ± 3,2 млн років тому, а закінчився 358,9 ± 0,4 млн років тому. У девоні виділяють три епохи: Верхня, Середня і Нижня.

Номер слайду 12

Припускають, що раптова зміна клімату була викликана падінням астероїда, на це вказує різке збільшення вмісту іридію в шарах відкладень, що відповідають часу масового вимирання, і наявність в цих шарах великої кількості мікросфер(шматків твердої породи, що оплавилися в маленькі кульки).

Номер слайду 13

Третє велике масове вимирання: пермська «Велика смерть»

Номер слайду 14

Коли: Пермський період палеозойської ери (близько 250 мільйонів років тому). Масштаб вимирання: За оцінками, 96% усіх живих видів знищено. Можлива причина або причини: Можливо удари астероїдів, вулканічна активність, зміна клімату та мікроби.

Номер слайду 15

Пермський період – шостий геологічний період палеозойської ери тривалістю близько 47 млн років. Почався 298,9 ± 0,15 млн років тому, а закінчився 251,9 ± 0,024 млн років тому. Пермський період поділяється на три епохи: Цисуралійську, Гваделупійську і Лопінгійську.

Номер слайду 16

Різка зміна клімату. Різке похолодання. Багато учених вважають причиною вимирання падіння на Землю в районі Землі Уїлкса астероїда більше 10 кілометрів в діаметрі, на цьому місці залишився 500-кілометровий кратер. Зіткнення викликало величезні хвилі цунамі по усьому океану, різке, вибухове зростання вулканічної активності. Змінилися океанські течії, різко впав рівень води в океанах, клімат став набагато сухіший, змінився склад морської води і зменшилася кількість кисню в ній.

Номер слайду 17

Четверте велике масове вимирання:тріасово-юрське вимирання

Номер слайду 18

Коли: Кінець тріасового періоду мезозойської ери (близько 200 мільйонів років тому). Масштаб вимирання: Більше половини всіх живих видів знищено. Можлива причина або причини: Основна вулканічна активність із затопленням базальту, глобальними змінами клімату та зміною рівня р. Н в океанах та рівня моря.

Номер слайду 19

Перший геологічний період мезозо́йської ери. Настав 251,0±0,4 мільйонів років тому і закінчився 199,6±0,6 мільйонів років тому. Тривав, таким чином, близько 52 мільйонів років. Поділяється на три відділи, відділи — на яруси. В СРСР у нижньому відділі виділяють індський і оленьокський; в середньому — анізійський і ладинський, у верхньому — карнійський, норійський і ретський яруси.

Номер слайду 20

Одне з можливих пояснень цієї катастрофічної події масового вимирання - надзвичайно високий рівень вулканічної активності. Величезні виверження вулканів викинули величезну кількість парникових газів, таких як діоксид сірки або вуглекислий газ, що швидко та руйнівно збільшило глобальний клімат. Це призвело до зміни рівня моря і навіть, до зміни кислотності в океанах, що вплинуло на види, які мешкали там.

Номер слайду 21

П’яте велике масове вимирання: крейдово-третинне вимирання

Номер слайду 22

Коли: кінець крейдового періоду мезозойської ери (близько 66 мільйонів років тому). Масштаб вимирання: Майже 75% усіх живих видів знищено. Можлива причина або причини: Сильний удар астероїда або метеорита.

Номер слайду 23

Останній (третій) геологічний період мезозойської ери. Розпочався близько 145 млн років тому, закінчився 66,0 млн років тому. Тривав, таким чином, близько 79 млн років. Цей період розділений на дві половини, відомі як нижня крейда і верхня крейда. Це один з найдовших періодів у фанерозойському еоні.

Номер слайду 24

Зіткнення Землі з кометою або астероїдом - одна з найпоширеніших версій так звана "гіпотеза Альвареса". Вона заснована здебільшого на приблизній відповідності віку кратера Чіксулуб який утворився приблизно 65 млн років тому внаслідок падіння астероїда розміром близько 10 км та часу вимирання більшості видів динозаврів. Теорію підтверджує підвищений вміст платиноїдів у шарі на межі крейди й палеогену.

Номер слайду 25

Велике вимирання до великих вимирань: Киснева катастрофа

Номер слайду 26

Коли: Приблизно 2,4-2,0 мільярдів років тому під час сидерійського періоду на початку протерозойської ери. Масштаб вимирання: відбулася глобальна зміна спільнот: анаеробні спільноти змінилися аеробними. Можлива причина або причини: Пов'язана з появою живих організмів, які почали застосовувати фотосинтез, поглинаючи вуглекислий газ та виробляючи кисень.

Номер слайду 27

Сидерій - геологічний період, частина палеопротерозойської ери. Охоплює проміжок часу від 2,5 до 2,3 мільярдів років тому. Фотосинтезуючі ціанобактерії вивільнили у повітря кисень, що призвело до зміни клімату та до масового вимирання анаеробних організмів. За сидерію почалось Гуронське зледеніння (почалося 2,4, а закінчилось 2,1 млрд років тому).

Номер слайду 28

Питання про те коли з’явились перші орґанізми, що здатні були дихати киснем все ще залишається оповитим мороком незнання – існують лише поодинокі припущення і опосередковані докази цієї події. А її важливість – безсумнівна, адже то був поворотний момент у еволюції життя на Землі і передумова для виникнення багатоклітинних орґанізмів.

Номер слайду 29

Сучасне шосте вимирання:голоценове вимирання.

Номер слайду 30

Коли: Зараз. Масштаб вимирання: Можлива причина або причини: Пов'язана з появою інвазивних хижаків і конкурентів через втручання людини в біосферу, та антропогенне забруднення біосфери.

Номер слайду 31

Знищення та руйнація природного середовища існування тварин, використання тваринних ресурсів (на кшталт вилову риби та полювання), хімічне забруднення, а також поширення на певних місцевостях невластивим їм видів та глобальне потепління суттєво збільшують ймовірність стрімкого зникнення біорізноманіття. Учені наголошують, що сучасні темпи вимирання можуть перевищувати ті, що були до появи людини, щонайменше у 10, а щонайбільше – у 10 000 разів.

Номер слайду 32

А ми, люди, в безпеці? Ні! Експерти дійшли висновку, що до середини століття чисельність населення планети вийде на свій пік і почне різко знижуватися. До 2100 року кількість людей у світі може виявитися меншою, ніж зараз. У більшості країн світу, особливо в бідних, рівень народжуваності вже набагато нижчий, ніж рівень смертності. Чи не настав час потурбуватися хоча б про себе?.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

ВИСНОВОКВиди вимирають, коли їх народжуваність протягом певного періоду не здатна компенсувати їхню смертність. Чинники, що сприяють вимиранням: Зміни навколишнього середовища. Конкуренція з іншими видами тварин на одному і тому ж самому життєвому просторі. Катастрофи. Вплив хижаків. Напади паразитів чи нові хвороби. Зниження тривалості життя (смерть до досягнення статевої зрілості). Зниження генетичної різноманітності. Спад чисельності популяції у тварин, що розмножуються тільки в групах.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!©Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Набожна Тетяна Олегівна
    Дуже сподобалося! Інформативно, чітко, цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
2351
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку