Презентація «Сьогодні гра, а завтра-вибір професії». Вправа «Знайди оптимальне рішення» (за методом Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення»)

Про матеріал
Презентація «Сьогодні гра, а завтра-вибір професії». Вправа «Знайди оптимальне рішення» (за методом Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення»). Можна використовувати під час проведення тематичного тижня "Професії"або "Хочу-Можу-Треба" Завдання: команди поділені на кольори, відповідно до кольорів капелюшків, кожна з яких отримує завдання. Можливий варіант коли роль білого капелюшка модератор бере на себе.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З досвіду вчителя початкових класів для використання під час проведення профорієнтаційних уроків «Сьогодні гра, а завтра- вибір професії» Вправа «Знайди оптимальне рішення» (за методом Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення»)

Номер слайду 2

Метод Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення» Шість капелюхів мислення  - це система, спроектована Едвардом де Боно, яка описує інструмент для групового обговорення та індивідуального мислення з використанням шести кольорових капелюхів. Передумовою методу є той факт, що мозок людини здатен мислити кількома різними способами. Де Боно визначає шість окремих напрямків, в яких може бути задіяний людський мозок. Оскільки капелюхи не відображають природних режимів мислення, кожен з них варто використовувати лише протягом обмеженого часу. Шість різних напрямків визначають та присвоюють їм окремий колір. Отже, цими напрямками є: Керування Блакитний: Що є предметом обговорення? Про що ми розмірковуємо? Яка наша мета? Може бачити загальну картину. Інформація Білий: беручи до уваги виключно доступну нам інформацію, які факти в нас є? Емоції Червоний: інтуїтивна чи інстинктивна внутрішня реакція або констатація емоційних почуттів. Проникливість Чорний: застосування логіки для визначення причин бути обережними та консервативними. Практичний, реалістичний. Оптимістична реакція Жовтий: застосування логіки для визначення переваг, пошук гармонії. Бачить позитивний, сонячний бік ситуацій. Творчість Зелений: провокативні та дослідницькі судження, дати волю думці. Мислить креативно, творчо, не за шаблоном. Кольорові капелюхи використовують як метафори до кожного з напрямків. Символічним переходом між напрямками є дія надягання кольорового капелюха, буквального чи метафоричного. Такі метафори сприяють більш повному та ретельному розподілу напрямків мислення.

Номер слайду 3

Мета вправи: - усвідомлення чіткого розподілу ролей та вибір поведінки відповідно до типів мислення між учасниками; - розвиток креативності, гнучкості мислення; - підхід та вирішення проблемної ситуації з різних точок зору. Необхідні матеріали: Капелюшки та картон у формі капелюхів 6 кольорів із написаними завданнями, папір А4, ручки. Час на виконання: 15-20 хвилин

Номер слайду 4

Хід виконання вправи: Учні класу об’єднуються у 6 груп залежно від кольору капелюха. Об’єктивна ситуація, яка потребує вирішення: Олег, школяр, планує продовжити навчання за професією «кухар, бармен, офіціант». У школі має гарні оцінки. Вдома полюбляє готувати різні страви. Знайдіть у ситуації позитивне. Що робить Олег правильно? Які можуть бути негативні сторони вибору професії кухаря?

Номер слайду 5

Хід виконання вправи: ааааа Що зараз відчуває Олег у ситуації вибору професії? Як йому упоратися з негативними емоціями? Придумайте цікаве завершення історії Олега. Підкажіть йому, як досягти успіху за професією кухаря. Ідеї вітаються найцікавіші та найкреативніші!!!. Дайте експертну оцінку роботи груп. Оцініть усі пропозиції та знайдіть оптимальне рішення для ситуації Олега.

Номер слайду 6

Підказки для тренера: Позитивне у головному герої: працелюбний (щоб працювати кухарем, потрібно мати гарне фізичне здоров’я); самостійний (прийняв рішення, щоб здобути перспективну професію, яка дасть можливість бути фінансово незалежним); заощадливий (не хоче витрачати час і гроші на неперспективні професії). Негативні сторони вибору професії кухаря: ненормований робочий день; умови праці (підвищений температурний режим, вимушене положення тулуба), що сприятимуть розвитку професійних захворювань; високий рівень штрафів за недотримання санітарно-гігієнічних норм; матеріально-технічне забезпечення навчального закладу, в якому планує навчатися Олег, виявиться недостатнім. Позитивне у самій ситуації: професія кухаря буде завжди затребуваною та високооплачуваною.

Номер слайду 7

Підказки для тренера: З хвилюванням, яке пов’язане зі вступом до навчального закладу, можна упоратись шляхом: підвищення впевненості через усвідомлення достатнього рівня своїх знань; з’ясування актуальності та перспективності обраної професії на ринку праці тощо Олег, маючи велике бажання підвищувати кулінарну майстерність, може продовжити навчання у виші, стати слухачем приватних курсів з вивчення національної кухні різних країн, стати шеф-кухарем, відкрити власний ресторан тощо.

ppt
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1219
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку