Презентація "Сонячна система, її склад"

Про матеріал

В презентації використані цікаві факти, яскраві малюнки, тестові завдання, ребуси. Коротко розповідається про планети Сонячної системи, саме поняття Сонячна система, Сонце.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель початкових класів. Одеської СШ № 117 Сокур Ганна Олександрівна. Сонячна система, її склад. Урок природознавства в 4 класі

Номер слайду 2

Любі діти! Сьогодні на нас чекає багато відкриттів. Ми будемо мандрувати безмежними шляхами неосяжного Космосу, пізнаємо таємниці зоряного неба, дізнаємося багато цікавого про денну зірку – Сонце, про планети Сонячної системи. Отож в добру путь. Наша подорож розпочинається. Та спочатку треба перевірити стан погоди.

Номер слайду 3

Хвилинка спостережень. Відкрийте свій календар погоди і зробіть відповідні позначення

Номер слайду 4

Старт. Перевірка домашнього завдання— Які уявлення про Землю і Всесвіт панували серед людей у давнину?— Хто вперше з давніх учених висловив припущення про кулясту форму Землі? — Хто з давніх учених навів докази кулястої форми Землі? — Чим відрізнялися погляди давньогрецьких вчених Аристотеля і Аристарха Самоського про будову Всесвіту?

Номер слайду 5

Старт Раз, два, три, чотири, п’ять. Почнемо космос вивчать. В небі сонце і планети,Ясні зорі і комети. Ми вітання всім шлемо –Дружно в космос летимо !

Номер слайду 6

Перша зупинка: Сонячна система. Сонячна система – група астрономічних тіл, що обертаються навколо і гравітаційно пов'язаних із зіркою, званою Сонце. У Сонячній системі 8 планет, бо з 2008 року Плутона відносять до карликових планет поясу Койпера. Ось перелік планет у порядку зростання відстані до сонця: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Номер слайду 7

Щоб краще порядок планет запам'ятати, треба правило таке знати: Маючивеликіздібностімалий. Юркоспіваєукраїнськінаспіви. По порядку всі планети Назве будь-який із нас: Раз — Меркурій, Два — Венера, Три — Земля, Чотири — Марс. П’ять — Юпітер, Шість — Сатурн, Сім — Уран, За ним — Нептун. АБОr

Номер слайду 8

Орбіта - шлях, по якому планета рухається навколо Сонця. Кожна планета рухається по своїй орбіті.

Номер слайду 9

Наша Галактика відома ще під назвою Молочного, або Чумацького Шляху. Вона охоплює понад 150 мільярдів зірок.

Номер слайду 10

Друга зупинка: Зоряні системи Крім нашої Галактики, існує безліч інших зоряних систем - галактик, які часто перевищують масштабами нашу Галактику. Вони спостерігаються на небі у вигляді туманних плям різної величини і форм.

Номер слайду 11

Зорі – небесні тіла, що складаються з розжарених газів і світяться власним світлом, подібно до нашого Сонця. Величина зір різна. Деякі з них не перевищують своїми розмірами Сонце, а є й такі , що в мільярди раз більші від нього ( зорі-гіганти) або в десятки раз менші від нього ( зорі - карлики).

Номер слайду 12

Від температури зоряного газу залежить колір зірки: білі та блакитні мають температуру поверхні 10- 20 тисяч градусів, жовті - - 6-7 тисяч градусів, червоні - 3 -4 тисячі. Наше Сонце належить до групи жовтих зір.

Номер слайду 13

Сузір'я – це група довільно взятих зірок. На “ земному ” небі астрономи розрізняють 88 сузір'їв. Деякі з них ми бачимо . Інші знаходяться над територією України, коли настає день. А є й такі сузір'я, які над нашою частиною Землі взагалі ніколи не з'являться. Їх можуть бачити лише жителі іншого боку Земної кулі. Такі сузір'я як Велика та Мала Ведмедиці, Кассіопея, Північна Корона, ми можемо бачити над собою цілий рік.

Номер слайду 14

Третя зупинка: Сонце Сонце - велетенська зірка. Має діаметр 1 млн. 392тис. кілометрів. Воно могло б умістити 1300 планет такого розміру, як Земля.

Номер слайду 15

200 років 8 хвилин 3, 5 тис років 20 років Сонце від Землі знаходиться дуже далеко. Час потрібний для подолання відстані до Сонця :

Номер слайду 16

Четверта зупинка: Планети Планети - це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла. За розмірами вони неоднакові і розташовані на різній відстані від Сонця.

Номер слайду 17

ЗАПАМ ’ЯТАЙТЕ: СВІТЛО ЗІРОК ВЕСЬ ЧАС МЕРЕХТИТЬ, А ПЛАНЕТИ ЗАВЖДИ ШЛЮТЬ НА ЗЕМЛЮ РІВНЕ, СПОКІЙНЕ СВІТЛО. Як же розрізнити на нічному небі , де зорі , а де планети?

Номер слайду 18

МЕРКУРІЙМЕРКУРІЙ найближча планета до Сонця. Відстань між ними становить 57 900 000 км. Меркурій можна назвати кам'яною пустелею. Життя на Меркурії не існує

Номер слайду 19

Фотоматеріали про Меркурій

Номер слайду 20

ВЕНЕРАВЕНЕРА - найяскравіша планета Сонячної системи. Її відстань до Сонця дорівнює 108 млн. км. За свій яскравий блиск у нічному небі їй дали ім'я римської богині кохання Венери. За розмірами вона майже така сама , як і Земля. Вона - немов “сестра” нашої планети.

Номер слайду 21

Фотоматеріали про Венеру

Номер слайду 22

ЗЕМЛЯЗЕМЛЯ – третя планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Вона обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Єдина планета, що на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник нашої планети – Місяць.

Номер слайду 23

Місяць У Землі є єдиний супутник — Місяць. Його орбіта близька до кола з радіусом близько 384  400 км. Особлива роль Місяця в космонавтиці обумовлена тим, що він вже досяжний не тільки для автоматичних, але і для пілотованих космічних кораблів. Першою людиною, що ступила на поверхню Місяця 21 липня 1969  р., був американський астронавт Н. Армстронг.

Номер слайду 24

Фотоматеріали про Землю і Місяць

Номер слайду 25

МАРСМАРС – четверта й остання планета, що входить до групи внутрішніх планет. Відстань між Марсом та Сонцем близько 228 млн. км. Марсові дали ім'я римського бога війни. Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Він має два супутники – Фобос і Деймос.

Номер слайду 26

Фотоматеріали про Марс

Номер слайду 27

ЮПІТЕРЮПІТЕР – п'ята планета від Сонця, справжній велетень серед планет. Юпітер назвали на честь головного бога всіх римських богів. Відстань до Сонця – 778 млн.км. Склад Юпітера робить його схожим на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло. Навколо нього обертається 16 супутників.

Номер слайду 28

САТУРНСАТУРН – шоста планета Сонячної системи, їй дали ім'я бога, який був батьком Юпітера. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Навколо Сатурна обертаються дивовижні кільця. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників. Сатурн має вигляд яскравої зірки.

Номер слайду 29

Фізхвилинка Ми в ракету дружно сіли І у космос полетіли. Повз малі планети й зорі Летимо, як метеори. Обігнали ми комету —Повернулись на планету!

Номер слайду 30

Фотоматеріали про Сатурн

Номер слайду 31

УРАНУРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору.

Номер слайду 32

Фотоматеріали про Уран

Номер слайду 33

НЕПТУННЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору. Головні супутники – Тритон і Нереїда.

Номер слайду 34

Фотоматеріали про Нептун

Номер слайду 35

П'ята зупинка: Небесні тіла. Астероїди – малі планети. Їх можна назвати літаючими островами.

Номер слайду 36

Комети – це не зірки, не планети, а малі небесні тіла. Складаються з ядра та одного або кількох хвостів. Ядро – це брила льоду , каменю, оточена хмарою газу й пилу. Його діаметр може сягати мільйонів кілометрів. Комети обертаються навколо Сонця.

Номер слайду 37

Метеорити – невеликі тіла( брили, уламки, дрібні частинки), що рухаються у космічному просторі.

Номер слайду 38

ВІДГДАЙТЕ РЕБУСИСузір'я

Номер слайду 39

НАЙБЛИЖЧА ДО ЗЕМЛІ ЗІРКА: А ) МІСЯЦЬБ) ПОЛЯРНА ЗІРКАВ ) СОНЦЕГ ) МАРСПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Номер слайду 40

У Сонячній системі:а) 7 планетб) 8 планетв) 9 планетг) 10 планет

Номер слайду 41

Вибери правильний порядок планет Сонячної системи:а)б) в) г)Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Меркурій, Венера, Уран, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун. Меркурій, Венера, Земля, Юпітер, Сатурн, Уран, Марс, Нептун. Марс, Венера, Земля, Меркурій, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун

Номер слайду 42

ЗОРІ – ЦЕ:а) РІДКІ ТІЛАб) ПРОЗОРІ ТІЛАв) КОСМІЧНІ ТІЛАг) ГАЗОПОДІБНІ ТІЛА

Номер слайду 43

Планети - це:а) великі розпечені куліб) зорі-гігантив) туманні плями різної величини та формиг) небесні тіла

Номер слайду 44

Підсумок уроку. Продовжте речення. Космічними тілами називають... . Прикладами космічних тіл є... Небесні тіла відрізняються між собою... Сонячну систему утворюють... .

Номер слайду 45

Домашнє завдання

Номер слайду 46

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Ляшук Алла Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марценюк Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Литвяк Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ільченко Галина Федорівна
    Дякую за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Любас Ірина Миколаївна
    Чудова, змістовна робота. Бажаю успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
18 липня 2018
Переглядів
46867
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку