Презентація "Спадок.Спадщина"

Про матеріал
Показовий урок на за темою "Спадок.Спадщина" в рамках Всеукраїнського тижня права
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПАДКОВЕ ПРАВО СПАДОК, СПАДЩИНА 15 грудня 2022 року. Всеукраїнський тиждень права

Номер слайду 2

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ:словникова робота“спадщина”, “спадкування”,“спадкодавець”, “спадкоємець”, “заповіт”, “черга спадкоємців”, “відкриття спадщини”

Номер слайду 3

Спадкове право — підгалузь цивільного права, що регулює відносини, які виникаються в ході переходу прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців). Спадщина — права та обов'язки померлої фізичної особи, що залишились після її смерті , які у відповідності до чинного законодавства переходить до спадкоємців. Спадщина відкривається в день смерті особи або в день, з якого суд оголосив особу померлою.

Номер слайду 4

ЮРИДИЧНИЙ ПРАКТИКУМРобота над юридичною ситуацією № 1 Після смерті громадянина Петренка залишилась його однокімнатна квартира. Але при цьому Петренко не погасив банківський кредит на суму 20 000 тисяч гривень.1. Які права та обов'язки перейдуть спадкоємцям після смерті Петренка?2. З якого часу буде відкрито спадщину?3. Чи завжди спадкоємець може мати право на спадщину?4. У яких випадках особа може бути усунута від права на спадок?(робота в групах з нормами права)

Номер слайду 5

2. СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАПОВІТОМ. Спадкува́ння — це процес переходу прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст.1216 ЦК України)ВИДИ СПАДКУВАННЯСпадкування за законом. Спадкування за заповітом. Запові́т — правовий документ, складений у встановленій законом формі, особисте розпорядження дієздатного громадянина (заповідача) на випадок смерті про належне йому майно.

Номер слайду 6

Цікавий факт

Номер слайду 7

Норми, які стосуються порядку укладання заповіту: (робота в групах з нормами права) ВИДИ ЗАПОВІТУЗ умовою. Секретний. Тестове завдання: У яких випадках заповіт буде визнано чинним?А) Заповіт завірено сусідами;Б) Заповіт завірено директором ліцею;В) Заповіт завірено заступником директора ліцею;Г) Заповіт завірено нотаріусом;Д) Заповіт завірено головним лікарем лікарні;РІЯкий порядок посвідчення та оголошення нотаріусом секретних заповітів?

Номер слайду 8

3. СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАКОНОМ, ЧЕРГИ СПАДКОЄМЦІВВипадки спадкування за законом:1. Спадкодавець не залишив заповіту;2. Заповіт визнано недійсним;3. Спадщина не прийнята;4. Заповіт не охоплює всієї спадщини;

Номер слайду 9

ЧЕРГИ СПАДКОЄМЦІВ (робота з нормативними документами) Завдання для учнів. Опрацювати відповідні статті Цивільного кодексу України та визначити першу та другу чергу спадкоємців. Юридична ситуація 2 Після смерті громадянина Сергієнка в нього залишилось майно на 40 000 гривень. Про право на спадок заявили 15-річна донька, 80-річна мати, сестра і племінник померлого. Заповіт громадянин Сергієнко не складав. Як вирішиться питання спадщини у даному випадку?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Юридична ситуація 3 У померлого Іванова залишилася дружина і мати. Іванов мав брата, сестру і двох племінників. Дружина і мати відмовилися від спадщини. Якою буде доля спадщини у цьому випадку?Завдання для учнів. робота з нормами права, опрацювати відповідні статті ЦК, які вказують на 3-тю,4-ту, 5-ту чергу спадкоємців за законом.

Номер слайду 12

Завдання на швидкість. Виконати завдання на фліпчарт дошках. Скласти таблицю“Черги спадкоємців за законом”

Номер слайду 13

4. Право на обов’язкову частку спадщини. Юридична ситуація 4 Важкохворий невиліковною хворобою 32-річний Андрій помирає, залишивши заповіт, за яким спадок (все своє майно вартістю 40 000 гривень) заповідає релігійній громаді. Однак у чоловіка була 30-річна дружини, що працює економістом, донька, якій 10 років, мати-інвалід і 58-річний батько. Як вирішиться питання спадщини в цій ситуації з юридичної точки зору?

Номер слайду 14

Спадщина відкривається в день народження особи або в день, з якого суд оголосив особу повнолітньою. Запові́т — правовий ?, складений у встановленій законом ?, особисте розпорядження дієздатної ? (заповідача) на випадок ? про належне йому майно.2. Виправте допущені помилки1. Вставте пропущені слова3. Розв’яжіть рівняння:(кількість спадкоємці 1-ї черги + кількість спадкоємці 2-ї черги) – 4 = ?А) мати Г) дочка. Б) сестра Д) бабуся. В) дружина Є) чоловік

Номер слайду 15

КОЛЕКТИВНА РОБОТА УЧНІВ: Заповніть чек-лист. Дайте відповідь на запитання. Висловіть власну думку. Як ви можете пояснити твердження “Отримавши спадок можна і надалі залишатися бідним, а можна стати і неймовірно багатим”

Номер слайду 16

Д/з. Переглянути презентацію, опрацювати визначення та нормативну базу за темою.https://www.youtube.com/watch?v=OWUb6-XJ2b. AДякую за активну участь на уроці!

Номер слайду 17

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ ПРАВОВЕ ЕСЕМій спадок.10 речень. Я ходів би отримати у спадок…, тому що……

pptx
Додав(-ла)
Ярошук Лілія
Пов’язані теми
Правознавство, Розробки уроків
Інкл
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
2127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку