Презентація "Співіснування організмів в угрупованнях"

Про матеріал
сформувати уявлення про співіснування організмів в угрупованнях; удосконалювати вміння порівнювати, узагальнювати та робити висновки, відповідати на різнорівневі запитання; розвивати екологічне мислення та виховувати екологічну культуру; розглянути вплив людини та її діяльності на екосистему; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Співіснування організмів в угрупованнях. Виконала: вчитель біології ЗНВК№ 109 Авраменко С. В.

Номер слайду 2

Мета уроку: сформувати уявлення про співіснування організмів в угрупованнях; удосконалювати вміння порівнювати, узагальнювати та робити висновки, відповідати на різнорівневі запитання; розвивати екологічне мислення та виховувати екологічну культуру; розглянути вплив людини та її діяльності на екосистему; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.

Номер слайду 3

Якось до Ч. Дарвіна прийшли сусіди-селяни та й запитали: «Кажуть, що Ви, великий учений, знаєте багато таємниць природи. А чи не порадите нам, що робити, аби корови давали більше молока?» Замислився Дарвін, а потім відповів: «Заведіть більше котів». Селян, звичайно, така порада не задовільніша «Чи не насміхаєтеся Ви з нас вельмишановний пане? — здивувалися вони. Як це коти можуть вплинути на надої молока?» Та все ж таки послухалися науковця, і через деякий час корови почали давати більше молока. А чому? На це питання ми з Вами відповімо наприкінці заняття.

Номер слайду 4

БІОТИЧНІ ЧИННИКИ - це чинники живої природи, що проявляються у вигляді взаємного впливу живих організмів різних видів один на одного. БІОТИЧНІ ЗВ’ЯЗКИ  — форми впливу організмів один на одного, як всередині виду, так і між різними видами.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Нейтралі́зм — це форма біотичних взаємовідносин, за якої співіснування двох видів на одній території не чинить на них безпосереднього впливу та не має ні позитивних, ні негативних наслідків

Номер слайду 9

Дайте відповіді на запитання: Які типи взаємодії живих організмів в екосистемах вам відомі?  Які приклади взаємодії організмів у екосистемі можна назвати хижацтвом?  Які приклади взаємодії організмів у екосистемі можна назвати паразитизмом? Чим мутуалізм відрізняється від коменсалізму?

Номер слайду 10

Відповідь на запитання: Коти живляться мишами Миши споживають насіння. Руйнуються гнізда джмелів. Джмелі запилюють Конюшина Бактерії збагачують конюшину грунт Корова споживає конюшину

Номер слайду 11

Домашнє завдання§ 53 вивчити поняття

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фельді Віталій Йожефович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Чудова презентація ! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
14902
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку