Презентація "Стівен Кінг «Мораль»"

Про матеріал
Стівен Кінг «Мораль» Презентація може бути використана для роботи зі змістом твору (створювалась для самостійного опрацювання твору учнями під час карантину). В презентації є й матеріали для роздумів, а також проблемні запитання для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стівен Кінг«МОРАЛЬ»Бойко І. М. Для 11 кл.

Номер слайду 2

Сті́вен Е́двін Кі́нг (нар. 1947) — американський письменник, автор більш ніж 200 творів, серед яких понад 50 книг-бестселерів у стилях жахи (англ. horror), фентезі, трилер, містика. Було продано більш ніж 350 млн копій його романів та збірок оповідань. На основі його історій знято низку фільмів, а також намальовані комікси. Кінга називають «королем жахів»

Номер слайду 3

«Мораль» – новела, опублікована у 2009 році«Мораль»

Номер слайду 4

Головні герої – американці середнього достатку, Чад та Нора Каллахан, подружжя , що живе разом вже 10 років, з них 6 років -- офіційно. Він працює вчителем на підміну, але буває, що по кілька місяців не має роботи. Правда, поки ніби все нормально: він заміняє вчительку у декреті. Нора, після того, як її, медсестру, звільнили з лікарні за скороченням, працює у преподобного на ім’я Джордж Уїнстон, який частково паралізований і знаходиться інвалідному кріслі.

Номер слайду 5

Два роки тому вони замислились про дитину, але матеріальна непевність зупинила їх. Чад завів зошит, який назвав «Червоне і чорне» (червоним у рахунках позначаються витрати). І більшість платіжок була червоною… «Звичайна історія для сьогоднішньої Америки – не вистачає грошей, хоч вмри»Чад почав писати книгу про роботу в школі підмінним вчителем. Виходить цікаво та дотепно. І один видавець готовий «пристроїти» книгу. Але її треба терміново дописати.

Номер слайду 6

І от преподобний запропонував Норі можливість заробити грошей. Преподобний Уїнстон стверджує, що він має намір вчинити злочин за допомогою Нори, тому робить «гріх за дорученням» і фактично «подвоює свою частку свого гріха» в очах Бога. Він дає зрозуміти, що за допомогу Нори і прийняття ризику в цій справі він заплатить їй в цілому 200 000 доларів, якщо вона прийме його пропозицію.

Номер слайду 7

Нора розгублена. Вона вражена і думає, що преподобний божевільний. Однак, обговоривши плюси і мінуси пропозиції з Чадом і розмірковуючи, що з грошима вони зможуть погасити всі свої борги і переїхати до Вермонта– Нора, погоджується прийняти пропозицію Уїнстона. Щоб не було обману, преподобний вимагає записати злочин Нори на відео і показати йому запис. « –Уїнні, а як ви збираєтесь виправдовуватись перед вашим богом?Він посміхнувся:-Не хвилюйтесь. Якщо навіть такий грішник, як Симон Петро, став засновником католицької церкви, я вже якось викручусь»

Номер слайду 8

Чад береться допомогти: знайшов камеру та записує процес скоєння гріха. Нора перефарбовує волосся, перевдягається і в парку вдень на очах перехожих скоює злочин: підходить до маленького хлопчика, б'є його кулаком в обличчя та розбиває носа…Ввечері подружжя передивляється запис. Потім ще раз. І ще… І так 5 разів…Нора почувається брудною. І коли говорить про це преподобному, той з усмішкою запитує, «невже почуватись брудною так вже погано…»

Номер слайду 9

Преподобний заплатив гроші. Ніби все так, як подружжя і планувало. Але не так… Нору щось гризе…Вона відмовилась від роботи у Уїнстона. ЇЇ мучає совість… Під час близькості вона вимагає, щоб чоловік вдарив її в обличчя.

Номер слайду 10

Подружжя переїхало до Вірджінії, купили будинок. Нора облаштовує город та квітничок, Чад пише книгу. Ніби, все нормально. Проте їх гризе сумління (чи щось на нього схоже). Книгу збираються опублікувати. І обіцяють заплатити 40 тис. Проте це не приносить задоволення. Чад починає пити. Нора тоне в мазохізмі. Нора дізналась, що преподобний Уїнстон покінчив життя самогубством. А за день до смерті відправив Норі відкритку – як нагадування…Подружжя розлучилось

Номер слайду 11

«Він пішов від неї і повернувся до Нью-Йорка. Іноді він надсилав їй повідомлення по електронній пошті, і іноді вона йому відповідала. Він не просив свою половину грошей, що залишилися, що було добре. Вона все одно не дала б йому нічого. Вона вже витратила ці гроші і повинна була знайти роботу, щоб потроху розплачуватися з банком за будинок. У своїх листах він говорив, що повернувся до вчителювання на підміні і пише по вихідним. Вона вірила в те, що він вчителює, але не вірила, що він почав писати. Його листи були млявими і бляклими, так що вона могла собі уявити, що у нього могло б вийти, якби він взявся за ручку. Вона завжди знала, що він - письменник на одну книгу.»Подружжя розлучилось.

Номер слайду 12

«Наступне літо було хорошим; вона працювала повний робочий день в місцевій лікарні, і її сад по-справжньому розцвів. Якось, під час відвідування книгарні, вона натрапила на книгу, яку бачила на полиці в Уїнні: «Основи моралі». Це був досить пошарпаний примірник, і вона змогла взяти його додому за два долари, плюс податок.Їй знадобилися залишок літа і велика частина осені, щоб прочитати книгу від а до я. Зрештою, вона була розчарована. Там було мало або взагалі нічого, про що б вона вже не знала.»

Номер слайду 13

Пригадайте, що означає слово «мораль»? Мора́ль (лат. moralitas) — система неофіційних уявлень, норм та оцінок, що регулюють поведінку людей у суспільстві, практична реалізація положень якої забезпечується громадським схваленням чи осудом. (Вікіпедія)

Номер слайду 14

Поміркуйте. Чому, не дивлячись на те, що подружжя робить все можливе і неможливе для втілення мрії (почати все спочатку, на новому місці, з новою роботою), щастя нема?Гріх Нори не дуже великий (вона нікого не вбила, не покалічила тощо), чому він руйнує життя подружжя?Чому Нора не може жити спокійно з «гріхом»? Чому життя зіштовхує її в болото мазохізму? Чад сам не згрішив. Як ви думаєте, чому і йому «відгукується» гріх Нори? Як ви думаєте, чому на роль «спокусника» автор вибирає саме священика? Японський письменник Акутагава Рюноске писав: «Сильний зневажає мораль, слабкого мораль пестить. Той, кого мораль переслідує, завжди стоїть між сильним і слабким.» Прокоментуйте ці слова у відповідності до змісту новели Кінга. Творча робота – д.з.

Номер слайду 15

Пригадайте, в яких творах ви зустрічали ситуацію, коли героя «спокушали» вчинити гріх?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Твір«Спокусник»Той, кого спокушають. Й. В. Гете «Фауст»Мефістофель Фауст. Ф. Дюрренматт «Гостина старої пані»Клер Цаханасян Жителі міста Гюллен П. Коельйо «Диявол і сеньйорита Прим»Чужинець. Шанталь Прим, жителі містечка Віскос. М. Гоголь «Ніч перед Різдвом»Чорт. Вакула. М. Гоголь «Вечір напередодні Івана Купала»Басаврюк. Петро Безродний О. Уайльд «Портрет Доріана Грея»Лорд ГенріДоріан Грей

Номер слайду 16

Злочин і кара персонажів. Пригадайте, в яких творах персонаж чинить гріх (злочин) і карається вчиненим{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Твір. Персонаж. Гріх (злочин)Ф. Достоєвський «Злочин і кара»Мармеладов. Бо п’єФ. Достоєвський «Злочин і кара»Раскольников «Не зміг переступити»А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц»Пияк. Бо п’є О. Уайльд «Портрет Доріана Грея»Доріан«Вбиває» портрет, бо той не стає кращим. О. Пушкін «Моцарт і Сальєрі»Сальєрі«Невже геній і злочин – дві речі несумісні… і я не геній?»Стендаль «Червоне і чорне»Мадам де Реналь. Вважає себе винною у хворобі сина через свій перелюб

Номер слайду 17

«Геній і злочин – дві речі несумісні?»Впізнайте твори Що це ти робиш? - П'ю.- Навіщо?- Щоб забути.- Про що забути? - Хочу забути, що мені соромно. - Чого ж тобі соромно? - Соромно, що п'ю!

Номер слайду 18

Афоризми про моральність. Ніяка мета не настільки висока, щоб виправдовувала негідні засоби для її досягнення (Альберт Ейнштейн)Люди завжди роблять те, що вони вибирають, але не завжди вибирають те, що вони хочуть (Дмитро Леонтьєв ) У кожної людини є бажання, які вона не повідомляє іншим, і бажання, в яких вона не зізнається навіть собі самому (Зигмунд Фрейд)Збудуй самого себе, а поті впливай на душі тих, що у тебе є (В. фон Гумбольт)Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом (Л. Костенко)Ми – ушкоджене покоління. Ще від предків щось узяли, а нащадкам вже не маємо що передати (Л. Костенко)Творче завдання. Прокоментуй письмово один з висловів. Підбери вислови (афоризми, прислів'я) про моральність.

Номер слайду 19

Використані джерела https://dovidka.biz.ua/moral-stiven-king-skorocheno/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua https://www.ukrlib.com.ua/ https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%96%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%9 A%D1%96%D0%BD%D0%B3

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Biedai Tamara
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Подгайная Марина
    Класна робота! Щиро дякую, Ірино Миколаївно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 травня 2020
Переглядів
12918
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку